Hyppää sisältöön

Sata vuotta sitten: Tullilippu on vanhin Suomen lippu

5.2.2017 9.00
Tiedote

Tullilippuja käytettiin tullialuksissa tullikontrollin ja tullikamareilla aukiolon merkkinä. Vuonna 1917 tullilippu oli yksi harvoja vain Suomessa käytettäviä virallisia lippuja. Helmikuussa 1917 Suomi kuului vielä tiukasti Venäjän keisarikuntaan.

Tullilippu on vanhin vain Suomen aluetta koskeva lippu. Lipun malli määrättiin Venäjän meriministeriöstä jo vuonna 1813 ja samana vuonna teetettiin valvonta-aluksille ensimmäiset tulliliput. Lipussa oli Venäjän lipun lisäksi Tullin tuttu merkki, kaupankäyntiin viittaavat Merkuriuksen sauvat. 

Tullin valvonta-aluksissa tullilippu oli pysähtymismerkki: se voitiin nostaa salkoon vasta sitten, kun tarkastettava alus ei enää päässyt pakenemaan tarkastusta. Tullilipun ohella tullialuksissa käytettiin tulliviiriä.

Tullikamareilla lippuja alettiin käyttää 1900-luvun alussa. Tuolloin määrättiin, että lippua oli pidettävä tangossa aukiolon merkkinä. Tullikamarin lippu oli nostettava aamuisin ja laskettava virka-ajan päättyessä. Lisäksi määrättiin, että tullirakennusten oli liputettava keisarillisina juhlapäivinä keisarikunnan kauppalipulla. Keisarikunnan kauppalippu tunnetaan nykyisinkin Venäjän federaation lippuna.

Helmikuussa 1917 lippuja tilattiin useita Ruotsin vastaista rajaa varten. 5. helmikuuta 1917 Tullihallitus lähetti Tornion tullikamariin kääreessä 40 kappaletta tullilippuja. Huhtikuussa 1917 tilattiin kaksi uutta perälippua ja viiriä tullihöyrylaiva Vestalle uudelle purjehduskaudelle. Kesällä myös Viipurin ja Maarianhaminan tullikamareihin tilattiin vielä yksittäiset uudet tulliliput. Näitä lippuja käytettiin kuitenkin enää varsin vähän aikaa, sillä itsenäisessä Suomessa tullilipun malli muuttui täysin toiseksi, tullilaitoksen merkillä varustetuksi Suomen lipuksi. 

Tullilippua ei käytetty enää vuoden 1981 alusta. Suomen lippua koskevassa lainsäädäntöuudistuksessa 1978 eduskunta määräsi, että tullilipun käytöstä on luovuttava vuoden 1980 loppuun mennessä. Samassa yhteydessä poistui useita muitakin erityislippuja.

Autonomian ajan tullilippu

Kuva: Tulli. Autonomian ajan tullilippu Tullimuseon kokoelmista. Lipussa oli Venäjän lipun lisäksi Tullin tuttu symboli, Merkuriuksen sauvat.  

_________________

Vuosi 2017 on Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuosi.  Juhlavuoden ajan Tullin historiamuistelut omistetaan vuoden 1917 tapahtumille. Tuomme esiin asioita, jotka koskivat Tullin päätehtäviä ulkomaankaupan edistäjänä, säätelijänä ja valvojana.

Suomen ulkomaankauppaan ensimmäisen maailmansodan ja itsenäistymisvuoden tapahtumat vaikuttivat vuosikymmeniä. Tulli valaisee itsenäisen Suomen kriittisiä vaiheita julkaisemalla artikkeleita, tarinoita ja kuvia 1800-luvun lopulta lähtien laatimiensa ulkomaankaupan tilastojen pohjalta.

Artikkeli Lehdistötiedotteet Sata vuotta sitten