Hyppää sisältöön

Sata vuotta sitten: Ruplat salakuljetusyrityksen kohteena

5.7.2017 10.00
Tiedote

Tammikuussa 1917 Tornion eteläisellä tullivartiolla oli takavarikoitu ruplia hevosen loimeen kätkettynä. Heinäkuun 5. päivänä rahojen omistaja kysyy Tullihallitukselta mahdollisuudesta saada ne takaisin itselleen.

Työmies Kalle Sippola oli tammikuussa vuonna 1917 yrittänyt salakuljettaa rahaa rajan yli Haaparannan puolelle. Tarkkasilmäinen tullivartija Juho Savikuja oli takavarikoinut rahat, kaikkiaan 42 900 ruplaa, jotka olivat olleet kätkettyinä hevosen loimeen.  Venäjän keisarikunnan valuuttaa ei saanut viedä maasta.

Rahat eivät olleet Sippolan, vaan Tampereen kaupungininsinööri Antero Stenbäckin omaisuutta. Hän anoo Tullihallitusta ryhtymään sellaisiin toimenpiteisiin, että hän saisi takavarikoidun omaisuuden itselleen. Tullihallitus ei ryhdy toimenpiteisiin, koska Venäjän antaman määräyksen perusteella asian käsittely ei kuulu Suomen tullille.

Tullihallitus kuitenkin ilmoittaa, että he ovat tehneet esityksen raha-asianministeriöille palkinnon myöntämisestä tullivartija Savikujalle takavarikon johdosta.

Tarina on lyhennelmä Tullihallituksen kirjeestä 5.7.1917. Kirjeestä ei selviä, miten Stenbäckin ruplat olivat päätyneet Sippolalle.  

Kuva: Tornion etelävartiotupa (Tullimuseo).

Vuosi 2017 on Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuosi. Juhlavuoden ajan Tullin historiamuistelut omistetaan vuoden 1917 tapahtumille. Tuomme esiin asioita, jotka koskivat Tullin päätehtäviä ulkomaankaupan edistäjänä, säätelijänä ja valvojana.

Suomen ulkomaankauppaan ensimmäisen maailmansodan ja itsenäistymisvuoden tapahtumat vaikuttivat vuosikymmeniä. Tulli valaisee itsenäisen Suomen kriittisiä vaiheita julkaisemalla artikkeleita, tarinoita ja kuvia 1800-luvun lopulta lähtien laatimiensa ulkomaankaupan tilastojen pohjalta.

Lehdistötiedotteet Sata vuotta sitten