Hyppää sisältöön

Sanoma-asiakas: valmistaudu uusien tuonnin sanomien testaukseen

Julkaisuajankohta 6.5.2020 8.00
Tiedote

Vakiomuotoiset tuonnin tulli-ilmoitukset uusitaan Suomessa vuoden 2020 lopulla. Lisäksi otetaan käyttöön vähäarvoisten tavaroiden tuonti-ilmoitus. Uudistuvat tuonnin ilmoitussanomat on testattava Tullin kanssa ennen niiden käyttöönottoa. 

Aikataulu

Vähäarvoisista tavaroista (enintään 150 euron arvoisista) voidaan antaa tuonti-ilmoitus, joka on tietosisällöltään vakiomuotoista tuonti-ilmoitusta kevyempi. Jos yritys haluaa käyttää sitä 1.1.2021 alkaen, se on testattava Tullin kanssa loka-marraskuussa. Suosittelemme, että yritys testaa samalla muutkin uudistuvat tuonnin ilmoitukset.

Jos yritys ei anna vähäarvoisia tavaroita koskevia ilmoituksia (FI485A) tai tullivarastoinnin ilmoituksia, testaus on suoritettava hyväksytysti 31.3.2021 mennessä. Testausajasta tulee aina sopia Tullin kanssa.

Testaukseen hakeutuminen

Tuonnin sanoma-asiakkaiden on toimitettava Tullille sanoma-asioinnin hakemus. Päivitämme kesän aikana Sanoma-asioinnin luvan hakeminen -palveluun tuonnin uudistuvat ilmoitukset ja tiedotamme, kun palvelu on päivitetty. Palvelun käyttöön tarvitaan EORI-numeroa ja Suomi.fi -tunnistautumista. Hakemuksen vastaanottamisen jälkeen Tulli ehdottaa yritykselle testausaikaa.

Tuonnissa ohjelmistotalot ja palveluntarjoajat testaavat Tullin kanssa kaikki testitapaukset. Varsinaiset sanoma-asiakkaat testaavat Tullin kanssa muutaman testitapauksen sanoma-asioinnin testauspalvelussa.  Niiden sanoma-asiakkaiden, jotka käyttävät palveluntarjoajaa, ei tarvitse testata Tullin kanssa. Asiakastestiympäristö on kuitenkin sanoma-asiakkaiden käytettävissä 24/7. Asiakastestauksen tuki palvelee asiakkaita erikseen sovitun testausajankohdan aikana.

Asiakastestaukseen kannattaa valmistautua ajoissa

Testaajilla on oltava Sanoma-asioinnin testauspalvelua varten Suomi.fi -tunnisteet ja valtuuskoodi ”Tullitoiminnan sanomailmoittaminen”. Hanki ne hyvissä ajoin ennen testauksen alkua. Lisätietoa tunnistautumisesta ja valtuuttamisesta verkkosivuillamme.

Koska testaavia yrityksiä on runsaasti, testaamme ensin yritykset, joilla on tullivarastoinnin sanomailmoituksia tai joiden sanoma-asioinnin volyymi kasvaa merkittävästi vähäarvoisten tavaroiden ilmoitusten myötä. Jos yritys ei testaa sovittuna ajankohtana, testausta voidaan joutua siirtämään merkittävästi myöhemmäksi.

Lisätietoa: UCC(at)tulli.fi

Asiakastiedotteet
Tullivarastoinnin sanomailmoittajan on päivitettävä järjestelmänsä vuoden 2020 lopulla
Tuonnin tulli-ilmoitukset uudistuvat kahdessa vaiheessa vuosina 2020 ja 2021

Uudistuvan lainsäädännön ja tulli-ilmoittamisen tiedotteet