Hyppää sisältöön

Sanoma-asiakas: ota käyttöösi liitetiedostojen sanomapalvelu

Julkaisuajankohta 18.6.2020 9.00
Tiedote

Kun Tulli ottaa käyttöön uuden tulliselvitysjärjestelmän (UTU) tuonnin tulli-ilmoituksille loppuvuonna 2020, sanoma-asiakaat voivat edelleen toimittaa ilmoitusten liiteasiakirjat Tullille sanomilla. Liitetiedostojen lähettäminen sanomien avulla ei siis muutu, vaikka Tulli uudistaa omia järjestelmiään.

Tulli suosittelee, että nykyiset sanoma-asiakkaat ottavat käyttöönsä liitetiedostojen sanomapalvelun viimeistään, kun siirtyvät käyttämään UTU-järjestelmää. Uudessa tulliselvitysjärjestelmässä sanoma-asiakaat voivat lähettää liiteasiakirjat myös Tullin asiointipalvelun kautta, mutta tällöin tuonti-ilmoituksen käsittely jatkuu asiointipalvelussa eikä luovutus- tai tullauspäätöstä lähetetä ilmoituksen antajalle enää sanomalla.

Jatkossa, kun olet antanut tuonnin tulli-ilmoituksen UTU-järjestelmään, vastaa Tullin lähettämään lisäselvityspyyntöön sanomalla ”Vastaus lisäselvityspyyntöön” ja lähetä Tullin pyytämät liitteet sanomapalvelulla. Voit myös toimittaa liitteet etukäteen ennen Tullin lisäselvityspyyntöä, kuten aiemminkin.

Nykyisessä tuonnin ITU-järjestelmässä tulli-ilmoituksiin voi edelleen lähettää liiteasiakirjoja joko sanomalla, liitteiden lähetyspalvelussa tai sähköpostitse.

Lisätietoa: UCC(at)tulli.fi

Lue lisää liitetiedostojen sanomapalvelusta Johdanto sanomapohjaiseen asiointiin Tullissa –oppaasta ja Suoran sanoma-asioinnin teknisestä oppaasta

Uudistuvan lainsäädännön ja tulli-ilmoittamisen tiedotteet