Hyppää sisältöön

Tulli, Tukes ja TrafiCom tiedottavat
Sähköisiä liikkumisvälineitä koskevat vaatimukset koottu tietopaketiksi

Julkaisuajankohta 1.7.2019 15.24
Tiedote

Sähköpotkulaudat ovat saaneet runsaasti palstatilaa alkukesän aikana niiden ilmestyttyä useamman kaupungin katukuvaan. Myös tasapainoskootterit ovat olleet jälleen otsikoissa uusien tulipalouutisten myötä. Suomessa on havaittu epätietoisuutta laitteiden käytöstä ja siitä, miten yritykset voivat varmistua laitteiden turvallisuudesta. Viranomaiset ovat laatineet tietopaketin, joka on suunnattu laitteita valmistaville, maahantuoville ja myyville yrityksille.

Erilaisten sähköisten liikkumisvälineiden turvallisuuden valvonta jakaantuu Suomessa Liikenne- ja viestintävirastolle (Traficom) ja Turvallisuus- ja kemikaalivirastolle Tukes. Laitteen ominaisuudet vaikuttavat siihen, mitä lainsäädäntöä ja vaatimuksia niihin sovelletaan. Sähköisten liikkumisvälineiden turvallisuutta valvotaan tänä vuonna viranomaisten yhteisissä valvontaprojekteissa niin Suomessa kuin EU-tasolla.

Osana Tullin kanssa yhteistyössä tehtävää valvontaprojektia Tukes ja Traficom ovat laatineet laitteita valmistaville, maahantuoville ja myyville yrityksille suunnatun tietopaketin laitteisiin kohdistuvista vaatimuksista. Materiaali on tarkoitettu avustamaan yrityksiä siinä, että ne voivat varmistua laitteiden turvallisuudesta ja vaatimustenmukaisuudesta.

Avuksi myös kuluttajalle

Tietopaketista voi olla apua myös sähköisen liikkumisvälineen hankkimista suunnittelevalle kuluttajalle. Etenkin laitteen huippunopeuden suhteen kannattaa olla tarkkana, sillä yli 25 km/h sähkömoottorin avustuksella kulkevaa kulkinetta ei saa käyttää tieliikenteessä, ellei sitä ole hyväksytty esimerkiksi mopoksi, jolloin sitä koskevat myös tyyppihyväksyntä-, vakuuttamis- ja rekisteröintivaatimus sekä ajokorttisäännökset.

Suomessa laitteita myyvien yrityksien vastuulle kuuluu huolehtia, että laitteita ei markkinoida harhaanjohtavasti. Jos kuluttaja esimerkiksi tilaa laitteen EU:n ulkopuolisesta verkkokaupasta, jää asia kuluttajan omalle vastuulle.

Mahdollisista sähköisissä liikkumisvälineissä havaituista turvallisuusongelmista kannattaa ilmoittaa Traficomiin tai Tukesiin.

Aineisto: Sähköisiin liikkumisvälineisiin sovellettava lainsäädäntö ja vaatimukset

Mediatiedote