Hyppää sisältöön

Raskaan liikenteen PTR –valvontaiskussa pääosin pieniä rikkomuksia

9.4.2014 13.25
Tiedote

Tulli järjesti 2.4.2014 klo 7 - 19 välisenä aikana raskaan liikenteen PTR-valvontaiskun Niiralassa valtakunnan rajalla sekä 6-tiellä Syrjäsalmen levähdysalueella. Valvontaiskuun osallistuivat PTR-viranomaisten (Poliisi, Tulli ja Rajavartiolaitos) lisäksi myös k1-Katsastajat liikkuvalla dynamometrillä varustettuna.


Iskussa tarkastettiin yhteensä 44 ajoneuvoyhdistelmää. Teknisiä tienvarsitarkastuksia tehtiin 33 ja Tulli läpivalaisi 32 ajoneuvoa. Läpivalaisu tuotti myös tulosta, sillä yhden pakettiauton tarkastuksessa paljastui rakenteisiin tehty kätkötila. Kätkössä olleesta tavarasta seurasi myös asiaankuuluvat sanktiot.


Pääsääntöisesti ajoneuvot olivat varsin hyväkuntoisia. Palautuksia Venäjälle ei ollut yhtään eikä myöskään ajokieltoja.

Rangaistusvaatimuksia kirjoitettiin neljä: liikenneluvan oikeaksi todistetun jäljennöksen puuttuminen, ajo- ja lepoaikojen noudattamatta jättäminen sekä ajoneuvon puutteellinen rakenne, varusteet tai kunto. Rikesakko annettiin myös neljälle, syynä mm. valot sekä näkyvyyttä haittaavat viritykset tuulilasissa.


Ajoneuvojen sidonnoissa ei ollut havaittavissa suuria puutteita. Pienistä laiminlyönneistä päästiin kirjallisilla huomautuksilla ja ne kohdistuivat lähinnä vähäisiin ajoneuvorikkomuksiksi luettaviin epäkuntoisuuksiin.


Yhteisellä PTR-valvonnalla pyritään yhdenmukaistamaan ja kehittämään eri organisaatioiden valvontamenetelmiä ja –käytäntöjä ja näin lisätään mm. liikenneturvallisuutta.


Valvontapäivän aikana voitiin todeta, että räikeimmät rikkomukset jäivät pois, vaikka iskusta ei tiedotettukaan ennakkoon.


Liikennevalvonnan yhteydessä tehtiin myös ulkomaalaisvalvontaa ja pyrittiin paljastamaan mm. harmaata taloutta. Harmaan talouden tutkinta on pitkäjänteistä ja vaatii usean eri viranomaisen yhteistyötä. Tuloksia voidaan odottaa yleensä vasta melko pitkän ajan kuluttua itse valvontatapahtumasta.

Lisätietoja:
Lauri Liimatta, Niiralan tullitoimipiste, 040 332 5963

Lehdistötiedotteet