Hyppää sisältöön

Oletko aloittamassa tulliasiointia vai oletko jo vanha konkari? Tarvitset Suomi.fi-tunnistusta ja -valtuutusta sekä EORI-numeron

Julkaisuajankohta 8.10.2020 9.02
Tiedote

Jos yrityksesi aikoo tilata tuotteita EU:n ulkopuolelta, voit hoitaa tulliasioinnin vaivattomasti verkkosivuillamme. Tarvitset tulli-ilmoittamisessa Suomi.fi-tunnistusta ja -valtuuksia, EORI-numeron ja perehtymistä tulliasiointiin.

Kaikissa asiointipalveluissamme on käytössä Suomi.fi-tunnistus

Jos olet käyttänyt Tullin asiointipalveluissa Katso-tunnistautumista, kannattaa nyt siirtyä Suomi.fi-tunnistukseen ja -valtuuksiin, sillä Katsolla et voi hoitaa asioita enää 31.12.2020 jälkeen. Suomi.fi-tunnistus on käytössä kaikissa asiointipalveluissamme, ja vuodenvaihteen jälkeen se on ainoa tapa tunnistautua.

Suomi.fi-tunnistuksessa käytetään henkilökohtaista vahvaa tunnistetta, joita ovat pankkitunnukset, mobiilivarmenne ja varmennekortti. 

Valtuutusta ei tarvita, jos toimitusjohtaja tai muu henkilö, jolla on nimenkirjoitusoikeus, tekee itse ilmoitukset. Muissa tapauksissa toimitusjohtajan on annettava tulliasioita hoitavalle henkilölle valtuudet Suomi.fi-valtuutuspalvelussa.

Onko yritykselläsi jo EORI-numero?

Kaikkien tuojien ja viejien on haettava Tullista oma tulliasioinnin yritystunnus, EORI-numero, koska se on jatkossa ilmoitettava tulli-ilmoituksissa.

Voit hakea EORI-numeron hakupalvelusta, jonne kirjaudutaan Suomi.fi-tunnistuksella.

Huomaa, että EU:n jäsenmaiden välisen kaupan tilastoilmoittamisessa (Intrastat-ilmoittamisessa) riittää alv-tunnus. 

Tulliasiointiin voit perehtyä monella tavalla

Jos suunnittelet viennin tai tuonnin aloittamista, tutustu Tullin ohjeisiin Aloittavien yritysten osiossa verkkosivuillamme.  Tutustu lisäksi verkkoseminaareihin, joissa voit perehtyä muun muassa tuonnin, viennin ja tariffoinnin perusteisiin sekä tulli-ilmoittamisen uudistukseen.  

Tulli-ilmoita itse tai käytä edustajaa

Yrityksesi voi hoitaa itse tulli-ilmoittamisen tai käyttää edustajaa eli valtuuttaa toisen yrityksen hoitamaan asioinnin. 

Jos päätät hoitaa tulliasioinnin itse, voit antaa ilmoituksia Tullille sähköisesti Asiointipalvelussa tai sanoma-asiointina. Asiointipalvelut sopivat satunnaisesti asioiville. Jos asiointia on paljon, ilmoitukset kannattaa toimittaa suoraan omasta tietojärjestelmästä.

Seuraa Suomi.fi-tunnistuksen ja -valtuuksien käyttöönoton etenemistä Tullin palveluissa:

Tilaa Tulliselvityksen uutiskirje täältä
Näin tunnistaudut ja valtuutat -ohjesivut

Lisätietoja tunnistautumisesta Suomi.fi-sivustolla:
Suomi.fi-tunnistuksen esittely
Miten valtuuksia annetaan ja pyydetään?
Valtuudet-palvelun käyttöohjeisiin linkit tällä sivulla

Yritysten ja organisaatioiden käytön asiakastuki:
Suomi.fi-tunnistus ja -valtuutus:
Digi- ja väestötietoviraston organisaatioiden asiakaspalvelu p. 0295 535 115, klo 10–15
organisaatiopalvelut(at)dvv.fi

Tulliasiointi: Yleisneuvontaa yritysasiakkaille p. 0295 5202, klo 8-16.15

Asiakastiedotteet Uudistuvan lainsäädännön ja tulli-ilmoittamisen tiedotteet