Hyppää sisältöön

Muutoksia tuonnin laskutukseen vuoden 2020 lopulla (korjattu 11.9.2020)

Julkaisuajankohta 11.9.2020 8.33
Tiedote

Kun tuonnissa otetaan käyttöön uusi tulliselvitysjärjestelmä 21.11.2020, tuonnin laskutukseen tulee muutoksia. Tulli lähettää laskuja vain maksunlykkäysluvan haltijoille. Jatkossa yksittäinen lasku on tullauspäätöksestä erillinen dokumentti ja koontilaskun eli jaksoerittelyn sisältö uudistuu.

Tullilaskun voi saada sähköisesti vain, jos yritys on antanut tulli-ilmoituksessa verkkolaskuosoitteensa. Ilmoita yrityksen verkkolaskuosoite koko ilmoitukselle yhteisissä tiedoissa FIVER-lisätietokoodilla. Jollet ole ilmoittanut verkkolaskuosoitetta, saat jaksoerittelyn postitse siihen osoitteeseen, joka on Tullin asiakastiedoissa liitetty tuonnin tulli-ilmoituksessa ilmoittamaasi toimipistetunnisteeseen.  Lasku lähetetään YTJ:n mukaiseen päätoimipaikan osoitteeseen, jos et ilmoita joko verkkolaskuosoitetta tai toimipistetunnistetta. Toimipistetunnisteet ja toimipisteiden osoitteet voit tarkistaa Omat tiedot -palvelusta, joka otetaan käyttöön syksyllä 2020.

Jaksoerittely muuttuu

Uudella tulli-ilmoituksella ei ole enää erillistä ”Maksunlykkäys”-tietoa, vaan Tulli lähettää jaksoerittelyn automaattisesti yrityksille, joilla on maksunlykkäyslupa. Jos yritys käyttää suoraa edustusta, jaksoerittely lähetetään ilmoittajalle. Jos edustusmuoto on välillinen tai suora edustus takaajan vastuulla, jaksoerittely lähetetään edustajalle.

Myös jaksoerittelyn ulkoasu ja sisältö uudistuvat: uuteen jaksoerittelyyn on merkitty sekä ilmoittajan että edustajan viitenumerot. Edustajalle lähetettävä jaksoerittely on ryhmitelty ilmoittajien mukaan, ja ilmoittajalle menevä jaksoerittely on ryhmitelty edustajien mukaan.

Jos haluat maksaa yksittäisen tullauksen erikseen, saat maksutiedot asiointipalvelusta erillisellä laskulla. Tullauspäätös ei jatkossa enää sisällä maksutietoja. Asiointipalvelussa lasku näkyy tulli-ilmoituksen erillisenä asiakirjana. Sanoma-asiakkaat voivat pyytää laskun yksittäisestä tullauksesta lähettämällä erillisen sanoman Tullin järjestelmään.

ITU-järjestelmään annettavien ilmoitusten laskutus ei muutu

Nykyiseen tuontijärjestelmään annetaan 21.11.2020 jälkeen edelleen tuonnin yksinkertaistettuja ilmoituksia ja erityismenettelyjen ilmoituksia. Näihin ilmoituksiin liittyvä laskutusprosessi ei muutu. Jos maksunlykkäysluvan haltijalla on tullauksia sekä nykyiseen että uuteen tuontijärjestelmään, hän saa kaksi erillistä jaksoerittelyä.

Lisätietoa: UCC(at)tulli.fi

Asiakastiedotteet Uudistuvan lainsäädännön ja tulli-ilmoittamisen tiedotteet