Hyppää sisältöön

Muutoksia Intrastat-tilastotietojen keruussa ja tilastolainsäädännössä vuonna 2022

Julkaisuajankohta 20.12.2021 11.07
Tiedote

Viennin Intrastat-ilmoituksissa ilmoitetaan vuoden 2022 alusta alkaen kaksi uutta muuttujaa: viennin alkuperämaa ja kauppakumppanitieto.

Viennin tilastoilmoituksessa tulee antaa kauppakumppanin VAT-tunnus (esim. toisessa jäsenmaassa tavaran ostaja/vastaanottaja) ja vietävän tavaran alkuperämaa. Näiden tietojen määrittelystä voi lukea lisää verkkosivuiltamme. Tietojen ilmoittaminen on pakollista tilastojaksosta 2022/01 alkaen.

Vientitietojen entistä yksityiskohtaisempi ilmoittaminen liittyy Euroopan yritystilastoja koskevan lainsäädännön muutoksiin ja sen mahdollistamaan Intrastatin modernisointihankkeeseen EU-tasolla. Kaikki jäsenmaat keräävät sisäkaupan vientitiedot ja tiedot vaihdetaan jäsenmaiden kesken. Sisäkaupan tuontitiedot on mahdollista konstruoida muiden maiden keräämistä vientitiedoista. Suomen Tullin tavoitteena on muutaman vuoden siirtymäajan jälkeen vapauttaa osa tuojayrityksistä EU-sisäkaupan tuonnin nykymuotoisesta Intrastat-ilmoittamisesta, kun tuontitiedot saadaan EU-jäsenmaiden välisen vientidatavaihdon kautta. Tietojen laatu on huolellisesti varmistettava ennen kuin sitä voidaan hyödyntää. Tulevaisuudessa tämä kehitys tulee keventämään tuojayritysten vastausrasitetta huomattavasti.

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2019/2152 ja Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2020/1197 Euroopan yritystilastoista astuivat voimaan 1.1.2021. Tavaroiden ulkomaankauppatilaston osalta asetuksia sovelletaan 1.1.2022 lähtien. Lisätietoa tilastolainsäädännöstä.

Tulli, Tilastointi
Lisätietoja: Tilastopalvelu, tilastot@tulli.fi
Asiakastiedotteet Muutoksia tilastoissa Tilastotiedote