Hyppää sisältöön

Muutoksia muista EU-maista Ahvenanmaalle tuotavien tavaroiden tulliselvityksessä 1.1.2018 alkaen

19.12.2017 13.48
Tiedote

Tämä tiedote ei koske Ahvenanmaan ja Manner-Suomen välistä kauppaa. Tullaus- ja arvonlisäverotietojen ilmoittamisen muutoksista Ahvenanmaan ja Manner-Suomen välisessä kaupassa julkaistaan oma tiedote.

Verohallinto on 1.1.2018 alkaen toimivaltainen viranomainen maahantuonnin arvonlisäveron kantamisessa silloin, kun maahantuoja on arvonlisäverovelvollisten rekisteriin merkitty toimija.

Maahantuojan velvollisuus ilmoittaa tavarat ja antaa tulli-ilmoitus Tullille säilyy entisellään. Myös tullaus tehdään Tullille entiseen tapaan.

Arvonlisäverovelvolliset ilmoittavat arvonlisäveron Verohallinnolle viimeistään tullausta seuraavan toisen kuukauden 12. päivä. Veroa ei makseta Tullille.

EU-tuonnissa kaikki arvonlisäverovelvolliset yritykset ovat Tullin ”luottoasiakkaita”, koska arvonlisävero maksetaan Verohallinnolle.

Kaikki alv-rekisteröidyt yritykset voivat käyttää yksinkertaistettua menettelyä tuonnissa EU-maista Ahvenanmaalle ilman Tullin erityistä lupaa (kts. asiakasohje 66/2016).

Yksityiset elinkeinonharjoittajat eivät enää 1.1.2018 alkaen saa tehdä tullausta henkilötunnuksella, vaan heidän pitää käyttää yritystunnusta. Tämä tarkoittaa sitä, että yksityisillä elinkeinonharjoittajilla on samat vaihtoehdot tehdä tullaus kuin muilla yritysmuodoilla eli he voivat tehdä tulli-ilmoituksen Tuonti-ilmoituspalvelussa, käyttää huolitsijaa tai antaa SAD-lomakkeen Tullille.

Erityismenettelyt, kuten väliaikainen maahantuonti ja sisäinen jalostus, säilyvät entisellään.

Muutokset eivät koske yksityishenkilöitä, eikä maahantuojia, joita ei ole merkitty arvonlisäverovelvollisten rekisteriin. Myöskään sellaista arvonlisäverovelvollisen maahantuontia, joka ei liity tuojan liiketoimintaan, eivät muutokset koske. Näissä tapauksissa arvonlisävero maksetaan edelleen Tullille.

Myös kolmansista maista tulevien tavaroiden tullauksissa arvonlisävero maksetaan Verohallinnolle, muutoin ei muutoksia aikaisempaan käytäntöön.

Lisätietoja saa Maarianhaminan tullista, p. 0295 52333, sähköposti atp.webbimport(at)tulli.fi, tai tullineuvonnasta, p. 0295 5202. Seuraa myös Tullin ja Verohallinnon nettisivuja: www.tulli.fi ja www.vero.fi.

Kundmeddelande