Hyppää sisältöön

Mittavassa Opson VI –operaatiossa takavarikoitiin elintarvikeväärennöksiä – Suomessa operaatio kohdennettiin mauste-eriin

26.4.2017 12.00
Tiedote

Suomen tulli osallistui väärennettyihin elintarvikkeisiin kohdistettuun, kansainvälisesti mittavaan ns. Opson VI -operaatioon 1.12.2016 - 31.3.2017. Europolin ja Interpolin koordinoimaan operaatioon osallistui tänä vuonna 61 maata, joista 21 oli EU-maita. Kokonaisuudessaan kauppoihin, marketteihin, lentokentille, satamiin ja teollisuuden kiinteistöihin tehtiin 50 000 tarkastusta.

Operaation aikana takavarikoitiin maailmanlaajuisesti yhteensä 9 800 tonnia, yli 26,4 miljoonaa litraa ja 13 miljoonaa yksikköä väärennettyä tai vahingollista ruokaa ja juomia. Takavarikoidut tuotteet olivat muun muassa alkoholia, mineraalivettä, maustekuutioita, mereneläviä, oliiviöljyä sekä kaviaaria.

Suomessa operaatio kohdennettiin mauste-eriin, ja se toteutettiin Tullin koordinoimana yhdessä Helsingin ja Vantaan kaupunkien elintarviketurvallisuusviranomaisten kanssa. Operaatiolla saavutettiin myös kansallisesti hyviä tuloksia viranomaisyhteistyössä.

Operaatiossa tarkastettiin 16 eri tavaraerää, joista otettiin yhteensä 21 näytettä. Näytteistä analysoitiin väriaineet, säteilytys ja tuoteselosteen paikkansapitävyys. Kurkuma- ja ravintolisävalmisteista analysoitiin lisäksi lyijypitoisuus.

Tutkimusten perusteella elintarvikesäännösten vastaisia kurkuma-, curry- ja chilimausteita löydettiin yhteensä 950,5 kiloa. Tutkituissa erissä oli paljon virheellisiä tuoteselosteita ja yhdestä luomutuotteeksi väitetystä kurkumajauheesta löydettiin kasvisuojeluaineiden jäämiä, jotka ovat kiellettyjä luomutuotannossa. Kahdesta chili- ja kurkumamauste-erästä löytyi kiellettyä Sudan-väriä.  Kuntaviranomaiset poistivat erät myynnistä.

Suomen tulli osallistui Opson-operaatioon nyt neljättä kertaa.

Europolin tiedote 25.4.2017

Lehdistötiedotteet