Hyppää sisältöön

Miljoonia lääkkeitä takavarikoitiin laajassa väärinkäytettyjen lääkkeiden vastaisessa operaatiossa

Julkaisuajankohta 22.12.2017 12.42
Tiedote

Väärinkäytettyjen lääkkeiden laittomaan kauppaan kohdistuneessa operaatio MISMEDissä tehtiin yli sata pidätystä ja takavarikoitiin noin 230 miljoonan euron arvosta lääkkeitä ja dopingaineita.

Ranskan viranomaisten (OCLAESP) ja Suomen tullin johtamassa operaatiossa toteutettiin Europolin tukemana vuoden 2017 aikana sarja laajoja toimenpiteitä kohdistuen huumelääkkeisiin sekä dopingaineisiin.

Operaation osallistui Ranskan, Suomen, Espanjan, Italian, Romanian, Unkarin, Kreikan, Britannian sekä Irlannin tulli- ja terveysviranomaiset. Operaation johdosta lääkkeitä ja dopingaineita takavarikoitiin 75 miljoonaa yksikköä. Takavarikoitujen tuotteiden katukauppa-arvon on arvioitu olevan yli 230 miljoonaa euroa.

Operaation johdosta käynnistettiin 205 rikostutkintaa ja identifioitiin 277 epäiltyä, joista 111 pidätettiin.

Tarve operaation toteutukselle nousi esille, kun rikostutkinnassa havaittiin Ranskan ja Suomen välillä Subutex-tablettien laitonta kauppaa.

Väärinkäytetyt lääkkeet

Useassa Euroopan maassa on noussut huoli lääkkeiden väärinkäytön kasvusta. Lääkkeiden väärinkäyttö on vakava ja kasvava ongelma johon on reagoitava Euroopassa. Lääkkeiden salakuljetukseen liittyy myös entistä enemmän järjestäytynyttä ja organisoitua rikollisuutta, koska toimintasektorilla on mahdollista saavuttaa suhteellisen suuria voittoja pienellä riskillä.

Euroopan huumevalvontaviraston (EMCDDA) mukaan väärinkäytetyt lääkkeet ovat yleisimmin unilääkkeitä ja rauhoittavia lääkkeitä, opioidipohjaisia kipulääkkeitä sekä stimulantteja, joilla hoidetaan tarkkaavaisuushäiriöitä.

Lääkkeitä hankitaan Euroopassa muun muassa hyödyntämällä laillisia lääkkeiden toimituskanavia sekä internetin kautta.

Tulokset Suomessa

Suomessa operaation johdosta paljastettiin 132 huumausainerikosta ja 9 dopingrikosta. Pääasiassa tapauksissa oli kyse muualta Euroopasta tulleista postilähetyksistä. Kolme eniten takavarikoitua ainetta olivat klonatsepaami, diatsepaami ja buprenorfiini. Suomessa operaation yhteydessä takavarikoitujen aineiden katukauppa-arvo oli noin 535 000 euroa. Rikoshyötynä takavarikoitiin noin 140 000 euroa.

 

Mediatiedote