Hyppää sisältöön

Metsäteollisuuden tuotteet painoivat viennin laskuun elokuussa

Julkaisuajankohta 10.10.2008 10.00 | Julkaistu suomeksi 16.2.2017 klo 12.17
Tiedote

Viennin arvo jäi elokuussa 5 miljardiin euroon eli viisi prosenttia viime vuoden elokuuta pienemmäksi. Vientiä painoivat etenkin metsäteollisuuden tuotteet, joiden viennin arvo jäi merkittävästi vähäisemmäksi kuin vuosi sitten. Alkuvuoden aikana Suomen ulkomaankauppa on kehittynyt heikommin kuin koko EU-alueen tai naapurimaamme Ruotsin kauppa.

- Metsäteollisuuden tuotteiden viennin arvo on ollut laskussa jo keväästä lähtien, sillä varsinkin puutavaran vienti on vähentynyt, toteaa tulliylitarkastaja Kari Tähtivaara Tullihallituksesta.

Myös sähkökoneiden ja -laitteiden vienti supistui selvästi. Viimevuotista heikommaksi jäi muiden koneiden ja laitteiden sekä sinkin ja nikkelin vientikin. Sen sijaan öljytuotteiden viennin arvo oli edelleen vahvassa kasvussa.

Tuontia supistivat malmirikasteet sekä koneet ja laitteet

Tuonti supistui prosentin ja oli arvoltaan 4,8 miljardia euroa. Tuontia heikensivät selvimmin malmirikasteet sekä sähkökoneet ja -laitteet. Myös muiden koneiden ja laitteiden, kuljetusvälineiden sekä nikkelin tuonti jäi viime vuoden elokuuta vähäisemmäksi. Öljyn ja öljytuotteiden tuonnin arvo puolestaan kasvoi.

Kauppataseen ylijäämä oli 195 miljoonaa euroa eli selvästi pienempi kuin vuotta aiemmin kertynyt 437 miljoonaa euroa.

Suomen ulkomaankauppa kehittyi muuta EU-aluetta heikommin

Venäjä vahvisti edelleen asemaansa tärkeimpänä kauppakumppanina niin viennissä kuin tuonnissakin. Kauppa muiden tärkeimpien maiden kanssa jäi viime vuoden elokuuta vähäisemmäksi.

Vienti EU-alueelle supistui elokuussa kaksi prosenttia ja tuonti sieltä neljä prosenttia. EU:n ulkopuolisiin maihin vienti väheni kymmeneksen, kun tuonti niistä puolestaan kasvoi kaksi prosenttia öljytoimitusten ansiosta.

- Suomen ulkomaankauppa on alkuvuonna kehittynyt heikommin kuin koko EU-alueen tai naapurimaamme Ruotsin kauppa, huomauttaa Tähtivaara. Eurostatin tilaston mukaan etenkin monet uudet EU-maat olivat tammi-kesäkuussa kasvattaneet tuontiaan ja vientiään.

Tullihallitus, Tilastoyksikkö
Lisätietoja antaa Tullissa tulliylitarkastaja Kari Tähtivaara, puh. 020 492 1844 tai www.tulli.fi/ulkomaankauppatilastot.
Tilastotiedote