Hyppää sisältöön

Meri- ja lentoliikenteeseen uusi väliaikaisen varastoinnin ilmoitus vuoden 2021 lopulla

Julkaisuajankohta 24.8.2020 9.00
Tiedote

EU:n, Sveitsin ja Norjan lentokentiltä ja satamista saapuvasta tulliselvitettävästä tavarasta on jatkossa annettava uusi väliaikaisen varastoinnin ilmoitus. Se korvaa nykyisin annettavan yleisilmoituksen väliaikaiseen varastointiin (IE344). Samalla uudistuu saapumisen esittämisilmoitus. Uudet ilmoitukset otetaan käyttöön vuoden 2021 lopulla, osana Tullin uuden tulliselvitysjärjestelmän (UTU) laajentamista.

Ilmoitusten antamisesta vastaa jatkossakin kuljetusliike, joka voi käyttää edustajaa. Ilmoituksen voi antaa joko suorana sanoma-asiointina tai Tullin asiointipalvelussa. Sanoma-asiakkaat voivat ottaa uudet ilmoitukset käyttöön vasta, kun sanomat on päivitetty ja testattu Tullin kanssa.

Miten väliaikaisen varastoinnin ilmoitus annetaan?

Voit antaa väliaikaisen varastoinnin ilmoituksen ennakolta enintään 30 päivää ennen tavaroiden esittämistä Tullille. Kun annat ilmoituksen ennakkoon, voit antaa myös tulliselvitysketjussa seuraavan ilmoituksen ennakkoon. Väliaikaisen varastoinnin ilmoitus pitää antaa viimeistään, kun tavarat saapuvat ja ne esitetään Tullille. Jos annat ilmoituksen vasta tuolloin, voit käyttää yhdistettyä väliaikaisen varastoinnin ja esittämisen ilmoitusta.

Väliaikaisen varastoinnin ilmoitus on annettava aluksesta purettavista tullaamattomista tavaroista erikseen jokaiselle varastolle, johon tavaroita puretaan. Unionitavaroista sekä sellaisista tavaroista, jotka tulliselvitetään ilman väliaikaista varastointia, on annettava omat ilmoituksensa.

Tavaroista on annettava riittävän tarkka tavarankuvaus tai tullinimike. Tullinimike täytyy ilmoittaa kuuden numeron tarkkuudella 1.3.2023 alkaen lento-, pikarahti- ja postiliikenteessä ja 1.3.2024 alkaen meriliikenteessä.

Kun tavarat puretaan varastoon, väliaikaisen varaston luvanhaltija saa Tullilta sanoman ”väliaikaiseen varastoon saapuvat tavarat”, jos hän on sanoma-asiakas ja ei ole itse antanut väliaikaisen varaston ilmoitusta.

EU:n ulkopuolelta saapuvien tavaroiden ilmoituksiin ei muutoksia

EU:n ulkopuolelta saapuvista tavaroista annettavat ilmoitukset eivät muutu tässä vaiheessa: saapumisen yleisilmoitukset ja niihin liittyvät esittämisilmoitukset annetaan edelleen Tullin AREX-palveluun. Tiedotamme myöhemmin muutoksista näihin ilmoituksiin. Voit lukea tulevista muutoksista jo nyt EU:n komission ICS2-sivustolla (englanniksi).

Lisätietoja: UCC(at)tulli.fi

Asiakastiedotteet Uudistuvan lainsäädännön ja tulli-ilmoittamisen tiedotteet