Hyppää sisältöön

Lentorahtilähetys matkalla Vietnamista Suomen kautta Ukrainaan – Tulli tutkii puolustustarvikkeiden maastavientirikosta

24.7.2014 16.54
Tiedote

Helsinki-Vantaan lentokentällä on pysäytetty 24.6.2014 Vietnamista Hong Kongin kautta saapunut vähän yli tuhannen kilon lentorahtilähetys, joka on ollut kauttakulkulähetyksenä matkalla edelleen Ukrainaan. Lähetys otettiin tarkastukseen Tullin oman riskianalyysin perusteella. Lähetykseen on suoritettu 27.6.2014 tullitarkastus, jonka suorittamiseksi on saatu virka-apua lentoaseman poliisin Tepo-ryhmältä ja Puolustusvoimilta. Lähetykseen on suoritettu täydentävä tullitarkastus 18.7.2014.

Lähetyksen puolustustarvikeluonnetta ja luvanvaraisuutta on selvitetty Tullin rikostorjunnan toimesta puolustusministeriölle tehdyllä asiantuntijalausuntopyynnöllä. Saatujen asiantuntijalausuntojen mukaan lähetys sisältää ilmataisteluohjusten hakupäitä, jotka on luokiteltava puolustusmateriaaliksi. Puolustustarvikkeiden viennistä annetun lain mukaan kauttakuljetus Suomen kautta edellyttää luvan hakemista Puolustusministeriöltä. Kyseisille tuotteille ei ole haettu kauttakuljetuslupaa.

Tulli tutkii asiaa puolustustarvikkeiden maastavientirikoksena ja lähetyksen sisältämät tavarat on takavarikoitu. Esitutkinta asiassa on aivan alkuvaiheessa eikä tutkinnan yhteydessä ole tehty kiinniottoja. Rikosasian selvittämiseksi tullaan pyytämään kansainvälistä rikosoikeusapua eri maiden viranomaisilta. Tästä syystä esitutkinnan arvioidaan kestävän vähintään puoli vuotta.

Puolustustarvikkeiden maastavientirikoksesta voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään neljäksi vuodeksi.

Asiaan liittyvästä tiedottamisesta vastaa Tullin rikostorjunta. Tutkinnasta tiedotetaan seuraavan kerran tiedotteella 1.10.2014 klo 12.00, ellei asiassa tule esiin merkittävää uutta tietoa ennen sitä.

 

Lisätietoja:

Tullin valvontaosaston päällikkö, johtaja Sami Rakshit, p. 040 332 2506

 

Lehdistötiedotteet