Hyppää sisältöön

Kesälomamatkailija – muista 300 ja 430 euron rajat tuomisissa EU:n ulkopuolelta

Julkaisuajankohta 17.6.2015 9.00
Tiedote

Jos matkailet EU:n tulli- ja veroalueen ulkopuolella ja palaat kotiin maitse tai sisävesitse esimerkiksi autolla, junalla tai huviveneellä, saat tuoda mukanasi ostoksia tullitta ja veroitta enintään 300 euron arvosta. Lento- ja laivamatkustajille tuomisten vastaava arvoraja on 430 euroa. Matkailijan kannattaa muistaa, että tuontiverotuksessa EU:n ulkopuolisiksi alueiksi katsotaan myös muun muassa EU:n tullialueeseen kuuluvat Ahvenanmaa ja Kanariansaaret.

EU:n tulli- ja veroalueella matkaillut saa tuoda matkalta vapaasti alkoholia, tupakkaa ja muita ostoksia omaan käyttöön tai lahjaksi, kun tavarat tulevat Suomeen samassa kulkuneuvossa, jolla itsekin matkustaa.

Matkustajatuontia EU:n tulli- ja veroalueen ulkopuolelta taas on rajoitettu niin, että joitain tuotteita, kuten alkoholia, tupakkaa ja moottoripolttoainetta, saa tuoda verottomasti vain tietyn määrän, ja niiden lisäksi muita ostoksia enintään 300 tai 430 euron arvosta, matkustusmuodosta riippuen. Verottomuuden edellytyksenä on, että tavaroita ei tuoda myyntitarkoituksessa.

Ostosten veroton tuontioikeus on henkilökohtainen

Tulli muistuttaa matkustajia siitä, että tuontioikeus on henkilökohtainen, mikä tarkoittaa sitä, että matkatuomisia ei voi jakaa eri henkilöille, ei edes perheenjäsenille. Aviopuolisot eivät siis voi tuoda verotta yhdessä esimerkiksi 500 euron arvoista golfbägiä. Toisaalta myös alaikäisillä matkustajilla on oikeus verottomaan tuontiin arvorajojen ja joillekin tuotteille määriteltyjen ikärajojen puitteissa. Eli esimerkiksi perhe, jossa on 2 aikuista ja 2 lasta, saa tuoda verovapaasti 4 x 430 euron arvosta tuomisia EU:n ulkopuolelta, jos he matkustavat lentäen tai laivalla.

Milloin punainen kaista tullissa?

Jos matkalaukussasi on tavaroita myytäväksi tai verovapausmääriä enemmän, valitse maahan saapuessa punainen kaista, jossa voit antaa Tullille tulli-ilmoituksen ja maksaa maahantuontiverot. Lisäksi toiselle kuuluvia matkatavaroita kantavan on hyvä kulkea tarkastuspaikan kautta yhdessä tavaroiden omistajan kanssa, jotta voidaan selvittää mahdolliset verottomien tuontimäärien ylitykset.

Tullittomia ja verottomia matkustajatuomisia ovat myös matkalta ostetut tavarat, jotka rekisteröidään lähtöhetkellä matkatavaroiksi, mutta toimitetaan myöhemmin esimerkiksi lentoyhtiön kuljettamana. Rahtina tai postitse matkalta lähetetyt tavarat pitää aina tulliselvittää, ja niistä pitää maksaa verot.

Miten veron määrä lasketaan?

Tullin ja verojen määrä perustuu tuodun tavaran ostohintaan ulkomailla. Matkustajan kannattaa säästää ostokuitit pystyäkseen pyydettäessä todistamaan tavaran arvon Tullille. Tulli ja verot maksetaan tavaran koko arvosta, eli esimerkiksi 500 euron golfbägistä ei vähennetä 430 euroa, vaan verojen määrä lasketaan 500 eurosta.

Lisätietoja:

Tullin ohjeita matkustajille
Tullin esite matkustajia koskevista tuontirajoituksista
Tullineuvonta, henkilöasiakkaat: p. 0295 5201, ma – pe 8 – 16 tai kyselylomakkeella

Mediatiedote