Hyppää sisältöön

Kaupallinen tavaraliikenne Suomen ja Ruotsin välisellä sisärajalla

27.4.2020 10.56
Tiedote

Tullin ja Lapin rajavartioston tiedote 24.4.2020

Euroopan unionin sisäliikenteessä laillisen tavaran liikkuminen jäsenmaiden välillä on mahdollista ilman tullimuodollisuuksia. Tässä tilanteessa, kun sisärajatarkastukset on Valtioneuvoston päätöksellä palautettu, Tulli valvoo tavaran liikkumista ja Rajavartiolaitos henkilöliikennettä.

Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti Suomen ja Ruotsin välisellä sisärajalla kaupallinen tavaraliikenne kaupallisten toimijoiden välillä on sallittua, mutta kaupallinen tavaraliikenne yritykseltä suoraan yksityishenkilöille ei ole sallittua. Rajanylitystilanteessa Tulli ratkaisee tavaran kulkemisen luvallisuuden ja Rajavartiolaitos tavaraliikenteen kuljetus- ja logistiikkahenkilöstön rajanylityksen luvallisuuden.

Rajavartiolaitos suorittaa Tullin ohella tullivalvontaa sekä siihen kuuluvia alustavia tullitoimenpiteitä valtakunnan rajoilla ja niillä rajanylityspaikoilla, joilla Tulli ei ole järjestänyt tullivalvontaa. Rajavartiolaitos voi Tullin pyynnöstä suorittaa henkilöiden maahantuloon ja maastalähtöön kohdistuvaa tullivalvontaa myös sellaisella rajanylityspaikalla, jossa Tulli muutoin huolehtii tullivalvonnasta.

Näillä toimenpiteillä ja rajoituksilla viranomaiset pyrkivät osaltaan estämään koronaviruksen leviämistä Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti.

Koronavirus ja Tullin toiminta
Usein kysyttyä koronaviruksen vaikutuksista rajanylitysliikenteeseen

Corona Coronavirus Lehdistötiedotteet