Katso-palvelu poistuu – tilalle Suomi.fi-tunnistus ja -valtuudet

29.5.2019 10.37
Tiedote

Tulliasioinnissa siirrytään käyttämään Katso-tunnistautumisen sijaan Suomi.fi-tunnistautumista. Myös Katso-palvelun roolit korvautuvat Suomi.fi-valtuuksilla. Uudet tulliasioinnin valtuudet on julkaistu 28.5.2019 Suomi.fi-sivuston Valtuudet-palvelussa. Uusi tunnistautumistapa otetaan ensimmäisenä käyttöön Ahvenanmaan verorajailmoituspalvelussa (ALA) elokuussa. Tullin suomalaisten asiakkaiden, jotka käyttävät Tullin asiointipalveluita Katso-tunnistuksella, on otettava käyttöön Suomi.fi-tunnistus ja Suomi.fi-valtuudet 31.12.2019 mennessä.

Tulliasioinnin Suomi.fi-valtuudet ovat:

  • EU:n jäsenmaiden välisen kaupan tilastoilmoitukset (Intrastat)
  • Tulliselvittäminen
  • Tullitoiminnan lupien katselu
  • Tullitoiminnan lupien valmistelu
  • Tullitoiminnan lupien hakeminen
  • Tullitoiminnan sanomailmoittaminen (asiakastestaus)

Tullin asiointipalvelut siirtyvät Suomi.fi-tunnistuksen ja -valtuuksien käyttöön vaiheittain

Ensimmäisenä Suomi.fi-tunnistusta ja -valtuuksia voi alkaa käyttää Ahvenanmaan verorajailmoittamisessa (ALA-palvelu), jossa uudet ratkaisut otetaan käyttöön elokuussa. Tuonnissa, viennissä, Intrastat-ilmoittamisessa, turvatietoilmoittamisessa, passituksessa, lupa-asioinnissa ja sitovan tariffitiedon päätöksissä Suomi.fi-tunnistus ja -valtuudet otetaan käyttöön syksyllä 2019. Tiedotamme näistä erikseen.

Miten Suomi.fi-tunnistus eroaa Katso-tunnistuksesta?

Katso-tunniste haettiin erikseen Verohallinnolta. Suomi.fi-tunnistuksessa käytetään henkilökohtaisia pankkitunnuksia tai muita hyväksyttyjä tapoja. Yrityksen toimitusjohtajan tai muun henkilön, jolla on nimenkirjoitusoikeus, tulee antaa yrityksensä tulliasiointia hoitaville henkilöille asiointitarvetta vastaavat valtuudet. Palvelu tarkistaa, onko tunnistautuneella henkilöllä valtuutus hoitaa yrityksen tulliasiointia.

Tunnistautumistapoja ovat:

  • verkkopankkitunnukset
  • mobiilivarmenne
  • varmennekortti.

Mikä pysyy ennallaan?

Tulli-ilmoitusten antamiseen yritys valtuuttaa käyttämänsä edustajan kuten ennenkin, tähän ei tarvita Suomi.fi-valtuuksia. Tästä poiketen Intrastat-ilmoittamisessa ja Ahvenanmaan verorajailmoittamisessa yrityksen tulee valtuuttaa mahdollinen edustajansa antamalla tälle Suomi.fi-valtuus.

Katso-palvelun käyttö jatkuu ulkomaalaisten tunnistamisessa ja valtuuttamisessa, kunnes ulkomaalaisille valmisteilla oleva tunnistus- ja valtuutuspalvelu otetaan käyttöön.

Haluatko seurata Suomi.fi-tunnistuksen ja -valtuuksien käyttöönoton etenemistä Tullin palveluissa?

Tilaa tulliselvityksen tai Intrastatin uutiskirje

Lisätietoja:
Näin tunnistautuminen toimii
Miten valtuuksia annetaan ja pyydetään?
Sivukohtaiset käyttöohjeet
Suomi.fi-tunnistus- ja valtuutuspalveluiden käytössä auttaa Kansalaisneuvonta.
 

Asiakastiedotteet