Hyppää sisältöön

Kasvisten alkuperän väärentäminen on todennäköisintä kasvukauden alussa

13.6.2017 8.26
Tiedote

Kasvisten alkuperän väärentäminen houkuttelee alan toimijoita. Toiminnasta saatava hyöty voi olla merkittävä. Kuluttaja usein mielellään valitsee kotimaisen tuotteen, vaikka hinta onkin korkeampi kuin ulkomaisessa vastaavassa tuotteessa. Tämä voi houkutella toimijoita muuttamaan ulkomaisen tuotteen alkuperämaan suomalaiseksi.

Yleisimmin alkuperä väärennetään vaihtamalla kuljetuslaatikkoa tai väärentämällä pakkausmerkintöjä. Tullilaboratorio on jo useiden vuosien ajan koordinoinut ja järjestänyt kasvisten valvontaa, joka on kohdistunut EU:n sisämarkkinoiden kautta tuleviin maahantuontieriin. Valvonta tapahtuu suoritetaan satama-alueilla ja maahantuojien varastoilla.

Väärentäminen on todennäköisintä kasvukauden alussa, jolloin kasvisten kypsymisaika on käsillä, mutta satoa ei saada myyntiin riittäviä määriä. Aiempina vuosina erityisesti sienien ja mansikoiden alkuperää on todettu väärennettävän. Tuotteiden alkuperän tulee olla todennettavissa erän mukana kulkevista asiakirjoista kuten kauppalaskusta tai rahtikirjasta.

Tuoretuotteiden merkintöjä säätelevät Euroopan komission antamat asetukset. Tulli valvoo tuoreita kasviksia kasvisten kaupan pitämisen vaatimusten mukaan (laki maataloustuotteiden markkinajärjestelyistä 999/2012). Tuotteiden ja niiden merkintöjen on vastattava vaatimuksia, joista on säädetty komission täytäntöönpanoasetuksessa (EU no 543/2011).

Tuoretuotteiden pakkauksissa on oltava merkittynä alkuperämaa, pakkaajan nimi ja osoite sekä erityisvaatimustuotteissa laatuluokka ja tarvittaessa lajike. Jos tuotteet on pakattu kuluttajapakkauksiin, on merkinnät oltava jokaisessa pakkauksessa erikseen. Oikeiden tietojen on kuljettava tuotteiden mukana aina kuluttajalle asti. Myyntipaikkoja valvovat kuntien elintarvikevalvontaviranomaiset Eviran ohjaamana.

Artikkeli Tullilaboratorion tiedotteet