Hyppää sisältöön

Kasvinterveysdirektiivin muutos tiedoksi maahantuojille

Julkaisuajankohta 16.8.2019 13.10
Tiedote

Tulli tiedottaa maahantuojille kasvinterveysdirektiivin 2000/29/EY muutoksesta (EU) 2019/523, joka pannaan täytäntöön muutoksella maa- ja metsätalousministeriön asetukseen nro. 17/08 kasvinterveyden suojelemisesta.

1.9.2019 tuotteilta Actinidia, Carica papaya, Fragaria, Persea americana, Rubus, Vitis ja kaikilta Solanaceae- heimon hedelmiltä vaaditaan kasvinterveystodistus, kun ne tulevat Euroopan unioniin unionin ulkopuolisista maista. Lisäksi tuotteiden Annona, Cydonia, Diospyros, Malus, Mangifera, Passiflora, Prunus, Psidium, Pyrus, Ribes, Syzygium ja Vaccinium hedelmiltä vaaditaan jatkossa kasvinterveystodistus myös Euroopan unionin ulkopuolisesta Euroopan maasta tullessaan.

Tiettyjen tuoretuotteiden tuontivaatimuksiin tulee muutoksia, jotka vaikuttavat muun muassa kasvinterveystodistukseen kirjattaviin lisälausekkeisiin. Muutokset koskevat seuraavia tuotteita:

  • Sukujen Citrus, Fortunella ja Poncirus ja niiden hybridien sekä sukujen Mangifera ja Prunus hedelmät
  • Sukujen Capsicum ja Citrus (muut kuin Citrus limon ja Citrus aurantiifolia) sekä lajien Prunus persica ja Punica granatum hedelmät, jotka ovat peräisin Afrikan mantereen maista, Kap Verdeltä, Saint Helenalta, Madagaskarilta, Réunionilta, Mauritiukselta tai Israelista
  • Sukujen Malus ja Pyrus hedelmät sekä Kanadasta, Meksikosta tai Yhdysvalloista peräisin olevat sukujen Malus, Prunus, Pyrus ja Vaccinium hedelmät
  • Lajien Capsicum annuum, Solanum aethiopicum, Solanum lycopersicum ja Solanum melongena hedelmät
  • Solanaceae-heimon hedelmät, jotka ovat peräisin Australiasta, Amerikan mantereelta ja Uudesta-Seelannista

Tulli soveltaa kasvinterveysdirektiivin 2000/29/EY alaisten tuotteiden mahdollisia alennettuja tarkastusprosentteja perustuen asetukseen EC/1756/2004. Täysin uusien kasvinterveystarkastettavien tuotteiden (Actinidia, Carica papaya, Fragaria, Persea americana, Rubus, Vitis) osalta alennettu tarkastusprosentti on 5. Tuotteiden Cydonia, Malus, Prunus, Pyrus, Ribes ja Vaccinium hedelmien ja marjojen osalta tarkastusprosentti on samoin 5, sikäli kun ne tuodaan Suomeen EU:n ulkopuolisesta Euroopan maasta. Mikäli tuote ei ole listalla, on fyysisen kasvinterveystarkastuksen tarkastusprosentti 100. Tarkempia tietoja kasvinterveystodistusta vaativien tuotteiden osalta löytyy Ruokaviraston sivuilta sekä Ruokaviraston päivittämästä ohjeesta (Ruokaviraston ohje Kasvien terveystodistus).

Kasvinterveystodistusta vaativien tuotteiden osalta on tulossa lisää muutoksia, joita sovelletaan 14.12.2019 lähtien. Tulli kehottaa maahantuojia seuraamaan sekä Tullin omia, että Ruokaviraston tiedotteita asian suhteen. Kasvinterveyslainsäädäntöön liittyvää muutostiedotusta voi seurata myös Tullin sosiaalisessa mediassa sekä Ruokaviraston Twitter-tilillä @Ruokavirasto tunnuksella #kasvinterveys.

Asiakastiedotteet Tullilaboratorion tiedotteet