Hyppää sisältöön

Kananmunaa sisältävien elintarvikkeiden fiproniilivalvonnasta

17.10.2017 14.02
Tiedote

Heinäkuun lopulla Belgia, Alankomaat ja Saksa raportoivat kananmunista löytyneestä fiproniilista muun muassa EU:n komission ylläpitämän RASFF-hälytysjärjestelmän kautta. Löydösten syyksi epäiltiin kanojen loiskarkotteeseen luvattomasti lisättyä fiproniilia.

Tullilaboratoriossa oli analytiikkavalmius aineen tutkimiseen, ja vuosien varrella esimerkiksi EU:n ulkopuolelta tuoduille mausteille oli annettu useita maahantuontikieltoja tämän aineen vuoksi. Kananliha tai kananmunat eivät sellaisinaan kuulu Tullin elintarvikevalvontaan, mutta kananmunaa sisältäviä valmisteita Tulli voi tutkia.

Ensimmäiset kananmunaa sisältävät näytteet saapuivat Tullilaboratorioon 8.8.2017. Kaikkiaan analysoitiin 39 näytettä, jotka olivat majoneeseja, leivonnaisia ja tuorepastoja. Tuotteet oli valmistettu Ranskassa, Saksassa, Italiassa, Yhdistyneessä kuningaskunnassa, Ruotsissa, Virossa, Latviassa ja Tanskassa. Tutkittujen tuotteiden ei todettu sisältävän fiproniilia. Tulli kuitenkin jatkaa fiproniilin tutkimista muun valvonnan yhteydessä kananmunaa sisältävistä tuotteista, jotka ovat peräisin riskimaista.

Tullilaboratorion tiedotteet