Hyppää sisältöön

Israelin appelsiineissa havaittu torjunta-ainejäämiä

28.4.2020 9.00
Tiedote

Tulli valvoi vuoden 2020 alussa tehostetusti israelilaisia appelsiineja, koska niistä löydettiin EU:ssa kiellettyä torjunta-ainetta, bromopropylaattia. Tulli on hylännyt noin 104 000 kiloa appelsiineja.

Ensimmäinen appelsiinierä tutkittiin ja hylättiin helmikuussa. Tulli on tutkinut yhteensä 16 ja hylännyt kahdeksan appelsiinierää, eli yhteensä noin 104 000 kiloa appelsiineja, bromopropylaatin takia huhtikuun puoliväliin mennessä.

”Aina uuden satokauden alkaessa tutkimme ensimmäiset Suomeen saapuvat erät. Koska löysimme ongelmia, valvontaa päätettiin jatkaa Israelin appelsiinin satokauden loppuun. Todennäköisesti katsomme myös seuraavaan satokauden tehostetusti”, kertoo tuoteturvallisuuspäällikkö Jonna Neffling.

Määräystenvastaiseksi todettujen erien markkinoille pääsy kiellettiin. Appelsiinit ovat olleet tutkimusten ajan maahantuojien varastoilla. Kauppoihin on päätynyt ainoastaan kuluttajille turvalliseksi todetut erät.

”Bromopropylaattia ei ole ollut tutkimissamme tuotteissa vuosiin. Sen ilmaantuminen tänä vuonna israelilaisiin appelsiineihin oli yllättävää”, kertoo elintarvikkeiden kemiallisista tutkimuksista vastaava jaostopäällikkö Suvi Ojanperä.

Bromopropylaatti on hyönteismyrkky, jota on käytetty sitrushedelmissä esiintyvien punkkien torjuntaan. Sen käyttö kiellettiin kokonaan EU:ssa vuonna 2011, koska torjunta-ainetta ei voitu osoittaa kuluttajille turvalliseksi.

Tulli tutkii vuosittain noin 3 000 maahantuotavaa elintarvike-erää ja noin tuhannesta näytteestä tutkitaan torjunta-aineiden jäämiä.

Lehdistötiedotteet