Huvipuistojen leluissa tukehtumisvaara, lasten mukeissa liikaa raskasmetalleja

29.6.2018 12.21
Tiedote

Tulli on kesälomakauden alussa valvonut huvipuistoissa myytävien tai jaettavien lelujen määräystenmukaisuutta. Yhteensä Tullilaboratoriossa tutkittiin 36 lelua. Näistä kolmessa lelussa todettiin tukehtumisvaaraa aiheuttava virhe. Kahdesta pienille lapsille tarkoitetusta lelusta irtosi tukehtumisvaaraa aiheuttava pieni osa, yhden lelun pakkauspussi oli liian ohut.

Kahden muovilelun ikävaroitusmerkinnöissä tai muissa merkinnöissä huomattiin olevan puutteita tai virheitä. Lisäksi lievempiä merkintävirheitä todettiin kahdessa lelussa.

Lisäksi Tulli valvoi kahdeksan huvipuistoissa myytävän tai annettavan elintarvikkeen kanssa kosketukseen tulevan tarvikkeen vaatimustenmukaisuutta. Tullilaboratoriossa tarkastetuista tuotteista seitsemän oli keraamisia mukeja, yksi oli muovinen pilli. Kolmesta keraamisesta mukista irtosi kadmiumia ja lyijyä enemmän kuin lasten astioille on sallittu, joten Tulli kielsi niiden pääsyn markkinoille.

Huvipuistojen tutkitut tuotteet olivat alkuperältään pääasiassa kiinalaisia, mutta tulleet Suomeen toisen EU-jäsenmaan kautta.

Tulli.fi - Tullilaboratorio

Tullilaboratorion tiedotteet