Hyppää sisältöön

EU:n uusi valvonta-asetus muutti tuonnin käytäntöjä – noudatettu pääsääntöisesti hyvin

Julkaisuajankohta 11.3.2020 15.37
Tiedote

Elintarvike- ja rehuturvallisuuteen sekä kasvin- ja eläinten terveyteen liittyvä uusi valvonta-asetus (EU) 2017/625 tuli voimaan 14.12.2019. Valvonta-asetuksen tarkoituksena on turvata elintarvikeketjun yhdenmukainen valvonta kaikissa vaiheissa eri jäsenmaissa.

Valvonta-asetuksen myötä tavaroiden tuontireitit muuttuivat, koska määrättyjä tuotteita saa tuoda vain hyväksyttyjen rajatarkastusasemien (BCP) kautta. Myös valvontatoimenpiteet on tehtävä rajatarkastusasemalla tai vaihtoehtoisesti hyväksytyssä muussa valvontapisteessä (CP), joka on toimijan oma tai varastopalvelun tarjoajan tila. Tähän mennessä CP-varastoja on hyväksytty noin 60, ja lista on Tullin nettisivuilla. Pääsääntöisesti maahantuotavat erät ovat tulleet asianmukaisesti rajatarkastusasemien kautta ja ohjautuneet toimijoiden CP-varastoille valvontaa varten.

Kasvinterveystodistus vaaditaan nyt aiempaa useammalta tuotteelta maahantuotaessa. Tämä ei ole aiheuttanut ongelmia kaupallisessa tuonnissa, mutta vaatinee yksittäisiltä matkustajilta vielä hieman opettelua. Matkustajatuonnissa ei ole poikkeusta kasvinterveysvaatimuksista. Tullille kuuluvien elintarvikkeiden tehostetussa tuontivalvonnassa ei ole ollut havaittu suuria ongelmia. Valvonta-asetuksen myötä pakolliseksi tullut Traces-ilmoittaminen on ollut monelle asiakkaalle uusi ja opeteltava asia, mutta sekään ei ole aiheuttanut ylitsepääsemättömiä vaikeuksia.

Seuraava suuri muutos valvonta-asetukseen on tulossa 1.1.2021, kun luomutuotteiden tuonti siirtyy asetuksen piiriin.

Lisätietoja: yritysneuvonta.lupa-asiakkaat(at)tulli.fi

Asiakastiedotteet Tullilaboratorion tiedotteet