Hyppää sisältöön

Etuuskohtelualkuperä; Tuonti Israelista EU:hun ja siirtokuntatuotteiden kaupan valvonta postinumeroluettelon avulla

Julkaisuajankohta 3.8.2012 16.47
Tiedote

102/2012, MKi/UTa

EU:n ja Israelin välillä on sopimus tavarakaupan etuuskohtelusta. Sopimus ei kuitenkaan koske Israelin siirtokuntien alkuperää olevia tuotteita. Siirtokunniksi kutsutaan asutusta, jota israelilaiset ovat 1967 miehitetyille alueille rakentaneet. Israel on miehittänyt vuodesta 1967 alkaen Jordan-joen länsirantaa, Gazaa, Itä-Jerusalemia ja Golanin kukkuloita.

Tullikohtelua valvotaan Israelin kanssa sovitulla teknisellä järjestelyllä. Mikäli tullietuutta haetaan, tuotantopaikka ja paikan postinumero tulee ilmoittaa Israelissa laadittavalla alkuperäilmoituksella. Järjestelyssä EU-maiden Tullien tehtävänä on varmistaa kyseisten tietojen perusteella tuotteen tarkka alkuperä. Jos tuotantopaikkaa postinumeroineen ei ole alkuperäselvityksessä ilmoitettu, tai jos ilmoitettu paikka sijaitsee siirtokuntien puolella, etuuskohtelu evätään ja täysimääräinen tulli kannetaan.

Oikein toimittaessa siirtokuntatuotteille ei laadita etuusalkuperätodistusta, eikä etuuskohtelua haeta tuontitullauksen yhteydessä. (EUVL C 232, 3.8.2012)

Lisätietoja asiasta antavat tullipiirien alkuperäasiantuntijat.

THT