Hyppää sisältöön

Etuuskohtelualkuperä; kumulaatioalue Länsi-Balkanin maiden kanssa

9.8.2011 10.26
Tiedote

126/2011, MNy/LL

Komissio on julkaissut 21.7.2011 uudistetun ilmoituksen etuuskohtelusopimuksista, joiden alkuperäsääntöpöytäkirjoissa  on säännökset diagonaalisesta alkuperäkumulaatiosta EU:n, Länsi-Balkanin maiden sekä  Turkin välillä (EUVL C 215). Uutta on se, että EU:n ja Kroatian välisen vapaakauppasopimuksen alkuperäsääntöihin on nyt sisällytetty säännös tällaisesta alkuperäkumulaatiosta. Tätä kumulaatiota sovelletaan EU:n ja Kroatian välillä 1.6.2011 lähtien (yleiskirjeen liite). Sopimuksen alkuperäsääntöpöytäkirjaan tehdyt muutokset on julkaistu EUVL L 156, 15.6.2011. Pöytäkirjaan on muun ohella lisätty liite V. Siinä luetellaan ne runsaasti sokeria sisältävät tuotteet, jotka eivät kuulu puheena olevan kumulaation soveltamisalaan.

Vastaavasti Albanian ja Turkin välisessä sopimuksessa laajennettua kumulaatiota sovelletaan 1.8.2011 lähtien.

EU:lla on nyt tämän  laajennetun kumulaation soveltamisen edellyttämä alkuperäsääntöpöytäkirja kaikkien tämän kumulaatioalueen maiden kanssa.

Turkin sekä Bosnia ja Hertsegovinan välisestä sopimuksesta sekä Turkin ja Kroatian välisestä sopimuksesta nämä säännökset vielä puuttuvat.

Lisätietoja asiasta antavat tullipiirien alkuperäasiantuntijat.

THT