Hyppää sisältöön

Estä rahanpesu – toimi oikein!

Julkaisuajankohta 16.12.2020 13.02

Valtiovarainministeriön tiedote

Rahanpesulla pyritään häivyttämään rikoksella hankitun omaisuuden tai rahan alkuperä kierrättämällä se laillisen maksujärjestelmän läpi. Tarkoitus on saada raha tai omaisuus näyttämään laillisesti hankitulta.

Tämä voi tarkoittaa rikoksella saatujen käteisvarojen tallettamista pankkiin ja kierrättämistä useiden pankkien kautta siten, että varat näyttävät lopulta tulleen laillisesta lähteestä. Laittomasti hankituilla varoilla voidaan myös esimerkiksi ostaa kiinteistöjä tai arvoesineitä. 
Rahanpesuun voi syyllistyä myös ottamalla vastaan tällaisia varoja tietoisena niiden laittomasta alkuperästä. Rahanpesijä syyllistyy rikokseen, josta voi Suomen lain mukaan määrätä sakkoa tai vankeutta.

Rahanpesua estetään yhteistyöllä

Rahanpesun estämistyöllä torjutaan kaikkea rikollista toimintaa vähentämällä sen taloudellista kannattavuutta. Rahanpesu on olennainen osa järjestäytynyttä rikollisuutta ja kytkeytyy usein myös kansainväliseen rikollisuuteen. 

Rahanpesun estämisessä merkittävässä roolissa ovat sellaiset yritykset ja ammattihenkilöt, joiden tarjoamia tuotteita tai palveluita voidaan käyttää hyväksi varojen alkuperän häivyttämisessä tai jotka muutoin voivat toiminnassaan havaita rahanpesua. Siksi useiden elinkeinonharjoittajien velvollisuuksiin kuuluu tuntea asiakkaansa, arvioida riskejä ja ilmoittaa epäilyttävistä liiketoimista rahanpesun selvittelykeskukselle. 

Toimijoiden välinen tietojenvaihto on avain tehokkaisiin torjuntatoimiin. Useat viranomaiset tekevät yhteistyötä rahanpesun estämiseksi. Lisätietoa rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisestä on sivustolla rahanpesu.fi.

Rahanpesu.fi on sivusto, jolle on koottu tietoa rahanpesun estämisestä ja terrorismin rahoittamisen torjunnasta. Rahanpesu.fi on monen eri toimijan yhteisesti ylläpitämä sivu.

Lisätietoa: Jaana Vehmaskoski, neuvotteleva virkamies, puh. 0295530267, etunimi.sukunimi(at)vm.fi

Mediatiedote