Hyppää sisältöön

Rajavartiolaitos ja Tulli tiedottavat
Drone luvatta Venäjältä Suomeen

Julkaisuajankohta 28.11.2017 11.03
Tiedote

Rajavartiolaitos sai heinäkuun puolivälissä Lappeenrannan Penttilän alueelta yksityishenkilöltä ilmoituksen, että miehittämätöntä ilma-alusta, dronea, lennätettäisiin Venäjältä Suomeen. Rajavartiolaitoksen partion mennessä paikalle selvisi, että havainnon tehneet henkilöt olivat kuvanneet dronen lentämisen noin 200 metrin korkeudella. Kaakkois-Suomen rajavartiosto ryhtyi tutkimaan dronen lennättämistä valtionrajarikoksena ja ilmailurikkomuksena.

Rajavartiolaitos sai heti esitutkinnan alkuvaiheessa tietoonsa samalta alueelta muitakin dronen lennättämiseen liittyviä havaintoja. Myöhemmin samalla viikolla Kaakkois-Suomen rajavartiosto löysi Penttilän alueelta metsään pudonneen dronen, johon oli kiinnitetty savukepaketti. Lisäksi samalta alueelta löytyi etsinnöissä kaksi muuta savukepakettia. Jokainen savukepaketti sisälsi 15 savukekartonkia. Rajavartiolaitos takavarikoi dronen ja yhteensä 45 kappaletta savukekartonkeja.

Tapausta on selvitetty yhteistyössä Tullin kanssa. Esitutkinnan perusteella voidaan epäillä, että dronea on käytetty savukkeiden salakuljettamiseen Venäjältä Suomeen, mutta esitutkinnassa ei ole vielä tässä vaiheessa saatu selvitettyä rikosepäilyyn liittyviä henkilöitä. Savukkeiden salakuljetuksen osalta rikosepäilyn tutkinnasta vastaa Tulli.

Kyseinen tapaus on viranomaisten tietojen mukaan ensimmäinen kerta, kun itärajan yli on lennätetty salakuljetustarkoituksessa miehittämätöntä ilma-alusta tai lennokkia. Muualla Euroopassa on paljastunut vastaavanlaisia tapauksia jo aikaisemmin.

Rajavartiolaitos kiinnittää huomiota siihen, että kaikki ilmailu itärajan läheisyydessä olevalla rajoitusalueella on luvanvaraista. Havaitun tapauksen osalta Rajavartiolaitos esittää suuret kiitokset droneen liittyviä havaintoja tehneille henkilöille. Lisäksi pyydämme ilmoittamaan Kaakkois-Suomen rajavartiostolle havainnoista, jotka voivat liittyä lennätystoimintaan raja-alueella, sähköpostitse crime.ksr@raja.fi tai puhelimitse K-SR:n johtokeskukseen p. 0295 422 010.

Lisätietoja antaa tarvittaessa Kaakkois-Suomen rajavartiostosta tutkinnanjohtaja, yliluutnantti Ville Mihl p. 0295 422 000. Lisätietopyynnöt savukkeiden salakuljetuksen osalta Tullin mediapalvelun kautta p. 0295 527 150

Miehittämätön ilmailu ja lennokkitoiminta turvallisuusviranomaisten huolena

Suomen turvallisuudesta vastaavilta viranomaisilta puuttuu yksilöity, kattava ja ajantasainen toimivaltuus miehittämättömien ilma-alusten ja lennokkien toimintaan puuttumiseen.

Erityisesti Rajavartiolaitoksella, poliisilla ja puolustusvoimilla on tarve puuttua toimialallaan turvallisuutta ja järjestystä vaarantavaan lennätystoimintaan.

Turvallisuusviranomaisten keskeisiä huolenaiheita lennätystoiminnassa ovat valtiolliset toimijat, terroristit sekä järjestäytynyt rikollisuus, jotka tällä toiminnalla voivat saavuttaa laittomia tavoitteitaan.

Myös yksittäiset siviilitoimijat saattavat lennätystoiminnallaan taitamattomuudesta ja tietämättömyydestä aiheuttaa vaaraa ja vahinkoa.

Rajavartiolakiin on valmisteltu säännöstä, jonka mukaan rajavartiomies voisi puuttua miehittämättömän ilma-aluksen ja lennokin kulkuun sekä kohdistaa teknisiä toimenpiteitä ja jopa voimakeinoja lennätyksen estämiseksi tai lopettamiseksi. Tässä tarkoituksessa rajavartiomies voisi käsitellä kauko-ohjaukseen liittyvää radioviestintää, välitystietoja ja sijaintitietoja.

Rajavartiomies voisi käyttää tätä toimivaltaa muun muassa rajaturvallisuuden ylläpitämisessä, meripelastustehtävässä tai turvaamistehtävässä.     

Lisätietoja antaa tarvittaessa Rajavartiolaitoksen esikunnasta osastopäällikkö Ari-Pekka Koivisto p. 0295 422 000.

Mediatiedote