Hyppää sisältöön

Alkuperä, Paneurooppa–Välimeri-kumulaatioalue laajenee asteittain Länsi-Balkanin maihin; yleissopimuksen soveltamisen alkamispäivät

Julkaisuajankohta 15.4.2014 12.26
Tiedote

36/2014, LL

EU:ssa ei toistaiseksi sovelleta yleissopimusta

Paneurooppa–Välimeri-kumulaatioalueen yksittäisten vapaakauppasopimusten alkuperäsääntöpöytäkirjojen soveltaminen jatkuu EU:ssa ennallaan, kunnes komissio ilmoittaa siirtymisestä yleissopimuksen alkuperäsääntöjen soveltamiseen. Myös yleissopimuksen alkuperäsäännöt vastaavat niin paljon kuin mahdollista yksittäisten vapaakauppasopimusten alkuperäsääntöjä. Yleissopimus mahdollistaa Länsi-Balkanin maiden osallistumisen diagonaalisen kumulaation soveltamiseen Paneurooppa–Välimeri-alueella. EU ei ole tässä sopimusverkostossa siirtynyt vielä minkään vapaakauppasopimuksen osalta soveltamaan yleissopimuksen alkuperäsääntöjä.

Yleissopimuksen soveltaminen laajenee asteittain

Komissio on julkaissut uuden ilmoituksen Paneurooppa–Välimeri-alkuperäsääntöjä koskevan alueellisen yleissopimuksen soveltamisen alkamispäivistä (EUVL C 111, 12.4.2014). Yhdistelmätaulukossa on mukana Länsi-Balkanin maat  yleissopimuksen soveltamisen alkamispäivien osalta (taulukossa merkintä ”C” eli Convention). Yleissopimusta ja siis myös Paneurooppa–Välimeri-kumulaatiota sovelletaan Montenegron (ME) ja Efta-valtioiden välillä (Sveitsi + Liechtenstein 1.9.2012 lähtien, Islanti 1.10.2012 lähtien ja Norja 1.11.2012 lähtien) sekä Efta-valtioiden välillä (1.7.2013). Konvention soveltaminen on alkanut useiden Länsi-Balkanin maiden välillä 1.4.2014.

Taulukossa on lisäksi mainittu totuttuun tapaan diagonaalisen kumulaation soveltamisen mahdollistavien alkuperäsääntöjen soveltamisen alkamispäivät maiden välillä. Taulukko korvaa tätä aikaisemman diagonaalista kumulaatiota koskevan taulukon (EUVL C 205, 19.7.2013, s. 3).

Nyt samassa ilmoituksessa on julkaistu myös Länsi-Balkanin maita koskeva erillinen diagonaalisen kumulaation taulukko, joka korvaa  EUVL:ssä  C 205, 19.7.2013 sivulla 7 olleen erillisen ilmoituksen ja taulukon. Tämä erillinen taulukko kattaa diagonaalisen kumulaation soveltamisen alkamispäivät EU:n, Turkin ja Länsi-Balkanin maiden välillä.

EU:lta puuttuu edelleen diagonaalisen kumulaation soveltamisen mahdollistavat alkuperäsäännöt Libanonin ja Syyrian kanssa voimassa olevista sopimuksista. Efta-valtioilta tällaiset alkuperäsäännöt puuttuvat edelleen Algerian, Länsirannan ja Gazan alueen (Palestiina) sekä Syyrian kanssa voimassa olevista sopimuksista.

Lisätietoja asiasta antaa Leena Lehtinen (Leena.Lehtinen(at)tulli.fi) sekä muut Tullin alkuperäasiantuntijat.

THT