Hyppää sisältöön

Alkuperä, Paneurooppa–Välimeri-kumulaatioalue laajenee asteittain Länsi-Balkanin maihin yleissopimuksen soveltamisen alkaessa

Julkaisuajankohta 1.7.2015 16.02
Tiedote

59/2015, LL

Yleissopimuksen mukaisen diagonaalisen alkuperäkumulaation soveltaminen alkanut asteittain

Paneurooppa–Välimeri-kumulaatioalueen yksittäisten vapaakauppasopimusten alkuperäsääntöpöytäkirjojen soveltaminen korvautuu asteittain yleissopimuksen alkuperäsääntöjen soveltamisella.  Yleissopimusta ja siis myös Paneurooppa–Välimeri-kumulaatiota on sovellettu EU:n ja Montenegron välillä sekä EU:n ja Serbian  välillä 1.2.2015 lähtien.

Komissio on julkaissut uuden ilmoituksen Paneurooppa–Välimeri-alkuperäsääntöjä koskevan alueellisen yleissopimuksen mukaisen diagonaalisen kumulaation soveltamisen alkamispäivistä (EUVL C 214, 30.6.2015). Ilmoituksen taulukossa 1 on mukana Länsi-Balkanin maat  yleissopimuksen soveltamisen alkamispäivän osalta (taulukossa soveltamisen alkamispäivän edessä merkintä ”C” eli Convention). Yleissopimusta sovelletaan tämän uusimman taulukon mukaisesti EU:n ja Islannin, EU:n ja Norjan sekä EU:n ja Albanian välillä 1.5.2015 lähtien sekä EU:n ja Färsaarten välillä 12.5.2015 lähtien.

Yleissopimuksen alkuperäsäännöt vastaavat niin paljon kuin mahdollista yksittäisten vapaakauppasopimusten alkuperäsääntöjä. Yleissopimus on siis mahdollistanut  myös Länsi-Balkanin maiden osallistumisen asteittain diagonaalisen kumulaation soveltamiseen koko Paneurooppa-Välimeri-alueella.  

Taulukossa on lisäksi mainittu diagonaalisen kumulaation soveltamisen mahdollistavien eri sopimusten alkuperäsääntöpöytäkirjojen soveltamisen alkamispäivät maiden välillä.

Samassa ilmoituksessa on julkaistu myös Länsi-Balkanin maita koskeva erillinen diagonaalisen kumulaation taulukko 2. Tämä erillinen taulukko kattaa diagonaalisen kumulaation soveltamisen alkamispäivät EU:n, Turkin ja Länsi-Balkanin maiden välillä.

EU:lta puuttuu edelleen diagonaalisen kumulaation soveltamisen mahdollistavat alkuperäsäännöt Libanonin ja Syyrian kanssa voimassa olevista sopimuksista. Efta-valtioilta tällaiset alkuperäsäännöt puuttuvat edelleen Algerian, Länsirannan ja Gazan alueen (Palestiina) sekä Syyrian kanssa voimassa olevista sopimuksista.

Lisätietoja asiasta antavat Tullin alkuperäasiantuntijat.

THT