Hyppää sisältöön

Alkuperä, Paneurooppa–Välimeri-kumulaatioalue laajenee asteittain Länsi-Balkanin maihin yleissopimuksen soveltamisen alkaessa

Julkaisuajankohta 27.1.2015 14.05
Tiedote

9/2015, LL

Yleissopimuksen mukaisen diagonaalisen kumulaation soveltaminen alkanut asteittain

Paneurooppa–Välimeri-kumulaatioalueen yksittäisten vapaakauppasopimusten alkuperäsääntöpöytäkirjojen soveltaminen on jatkunut EU:ssa tähän saakka ennallaan. Toisin sanoen  EU:ssa ei ole vielä siirrytty  soveltamaan yleissopimuksen alkuperäsääntöjä minkään sopimuksen osalta. Tilanne muuttuu 1.2.2015 lähtien.

Komissio on julkaissut uuden ilmoituksen Paneurooppa–Välimeri-alkuperäsääntöjä koskevan alueellisen yleissopimuksen mukaisen diagonaalisen kumulaation soveltamisen alkamispäivistä (EUVL C 22, 23.1.2015). Yhdistelmätaulukossa (taulukko 1) on mukana Länsi-Balkanin maat  yleissopimuksen soveltamisen alkamispäivien osalta (taulukossa soveltamisen alkamispäivän edessä merkintä ”C” eli Convention). Yleissopimusta ja siis myös Paneurooppa–Välimeri-kumulaatiota sovelletaan tämän uusimman taulukon mukaisesti EU:n ja Montenegron (ME) välillä 1.2.2015 lähtien ja niinikään EU:n ja Serbian (RS) välillä 1.2.2015 lähtien.

Esimerkiksi EFTA-maat ja eräät Länsi-Balkanin maat ovat jo tätä aikaisemmin siirtyneet soveltamaan joidenkin vapaakauppasopimustensa osalta yleissopimuksen alkuperäsääntöjä.

Yleissopimuksen alkuperäsäännöt vastaavat niin paljon kuin mahdollista yksittäisten vapaakauppasopimusten alkuperäsääntöjä. Yleissopimus on siis mahdollistanut  myös Länsi-Balkanin maiden osallistumisen asteittain diagonaalisen kumulaation soveltamiseen koko Paneurooppa–Välimeri-alueella.  

Taulukossa on lisäksi mainittu totuttuun tapaan diagonaalisen kumulaation soveltamisen mahdollistavien alkuperäsääntöpöytäkirjojen soveltamisen alkamispäivät maiden välillä.

Samassa ilmoituksessa on julkaistu myös Länsi-Balkanin maita koskeva erillinen diagonaalisen kumulaation taulukko 2. Tämä erillinen taulukko kattaa diagonaalisen kumulaation soveltamisen alkamispäivät EU:n, Turkin ja Länsi-Balkanin maiden välillä.

EU:lta puuttuu edelleen diagonaalisen kumulaation soveltamisen mahdollistavat alkuperäsäännöt Libanonin ja Syyrian kanssa voimassa olevista sopimuksista. EFTA-valtioilta tällaiset alkuperäsäännöt puuttuvat edelleen Algerian, Länsirannan ja Gazan alueen (Palestiina) sekä Syyrian kanssa voimassa olevista sopimuksista.

Lisätietoja asiasta antavat Tullin alkuperäasiantuntijat.

THT