Hyppää sisältöön

Alkuperä, Paneurooppa-Välimeri -kumulaatioalue laajenee asteittain Länsi-Balkanin maihin sekä myös Moldovaan yleissopimuksen soveltamisen alkaessa

22.2.2016 13.56
Tiedote

15/2016, LL

Yleissopimuksen mukaisen diagonaalisen alkuperäkumulaation soveltaminen laajenee

Paneurooppa–Välimeri -kumulaatioalueen yksittäisten vapaakauppasopimusten alkuperäsääntöpöytäkirjojen soveltaminen korvautuu asteittain yleissopimuksen alkuperäsääntöjen soveltamisella. Yleissopimuksen soveltaminen laajenee edelleen.

Komissio on julkaissut uuden ilmoituksen Paneurooppa–Välimeri -alkuperäsääntöjä koskevan alueellisen yleissopimuksen mukaisen diagonaalisen kumulaation soveltamisen alkamispäivistä (EUVL C 67, 20.2.2016). Ilmoituksen taulukossa 1 on mukana Länsi-Balkanin maat  yleissopimuksen soveltamisen alkamispäivän osalta (taulukossa soveltamisen alkamispäivän edessä merkintä ”C” eli Convention). Yleissopimusta sovelletaan tämän uusimman taulukon mukaisesti EU:n ja Sveitsin (+Liechtenstein) sekä  EU:n ja Egyptin välillä 1.2.2016 lähtien. Taulukkoon on nyt lisätty Moldova. Konventiota ei kuitenkaan vielä taulukon mukaan sovelleta EU:n ja Moldovan välillä.

Yleissopimuksen alkuperäsäännöt vastaavat niin paljon kuin mahdollista yksittäisten vapaakauppasopimusten alkuperäsääntöjä. Yleissopimus on siis mahdollistanut  myös Länsi-Balkanin maiden osallistumisen asteittain diagonaalisen kumulaation soveltamiseen koko Paneurooppa-Välimeri-alueella.  

Taulukossa on lisäksi mainittu diagonaalisen kumulaation soveltamisen mahdollistavien eri sopimusten alkuperäsääntöpöytäkirjojen soveltamisen alkamispäivät maiden välillä.

Samassa ilmoituksessa on julkaistu myös Länsi-Balkanin maita koskeva erillinen diagonaalisen kumulaation taulukko 2. Tämä erillinen taulukko kattaa diagonaalisen kumulaation soveltamisen alkamispäivät EU:n, Turkin ja Länsi-Balkanin maiden välillä.

EU:lta puuttuu edelleen diagonaalisen kumulaation soveltamisen mahdollistavat alkuperäsäännöt Libanonin ja Syyrian kanssa voimassa olevista sopimuksista. EFTA-valtioilta tällaiset alkuperäsäännöt puuttuvat edelleen Algerian, Länsirannan ja Gazan alueen (Palestiina) sekä Syyrian kanssa voimassa olevista sopimuksista.

Lisätietoja asiasta antavat Tullin alkuperäasiantuntijat.

THT