Hyppää sisältöön

50 VUOTTA SITTEN: Tullin sopimus ensimmäisistä labradoreista Sotainvalidien Veljesliiton kanssa

Julkaisuajankohta 25.9.2019 8.00
Tiedote

Tasan 50 vuotta sitten Tulli teki sopimuksen ensimmäisen neljän labradorinnoutajan hankkimisesta ja niiden kouluttamisesta huumausainekoiriksi. Yhteistyötaho oli yllättävä, Sotainvalidien Veljesliitto. Tähän oli olemassa vankkoja käytännön syitä. Näistä neljästä koirasta alkoi yhtäjaksoinen koiratoiminta Tullissa.

 
Kesällä 1969 tullivartija Guy Grönvall ja tullietsivä Robert Schlauf olivat huumekoiranohjaajakurssilla Ruotsin armeijan koirakoulussa Sollefteåssa. Ruotsissa armeijan koirakoulu koulutti maan kaikki palveluskoirat, kuten ensimmäiset huumausainekoirat Ruotsin tullille ja poliisille. Ennen tätä Suomen tullissa oli suunniteltu, että tulevat huumausainekoirat koulutettaisiin yhdessä poliisin kanssa Hämeenlinnan Poliisikoiralaitoksessa. Kesän 1969 aikana Tulli kuitenkin päätyi siihen, että sen koirat olisivat labradorinnoutajia. Rodusta oli keskusteltu jo aiemmin keväällä Sotainvalidien Veljesliiton alaisen Opaskoirakoulun kanssa. Koska poliisi koulutti saksanpaimenkoiria, yhteistyöstä oli luovuttava. Poliisi oli helmikuussa 1969 aloittanut yhden saksanpaimenkoiran kouluttamisen huumausainekoiraksi.


Tuolloin labradorinnoutajia oli Suomessa vielä melko vähän. Aluksi Tulli aikoi ostaa ensimmäiset noutajansa Ruotsista tai Englannista. Tästä luovuttiin, koska sitä pidettiin liian hankalana ja kalliina. Lisäksi asialla oli kiire. Huumausainetakavarikkoja, lähinnä amfetamiinia ja hasista, tehtiin entistä enemmän, mutta aineita ei juuri saatu kiinni maahantuontivaiheessa. Samaan aikaan Sotainvalidien Veljesliiton alainen Opaskoirakoulu oli alkanut tuoda maahan labradorinnoutajia, koska se halusi vaihtaa opaskoirien rotua saksanpaimenkoirasta labradorinnoutajaksi. Niinpä Tullilla ja Opaskoirakoululla oli vahva yhteinen intressi.


Elokuussa 1969 valtioneuvoston raha-asiainvaliokunta hyväksyi, että Tullihallitus voisi ostaa neljä huumausaineiden etsintään koulutettua koiraa Sotainvalidien Veljesliitolta. Hankintasopimusta hiottiin vielä syyskuun aikana. Sopimuksen mukaan Tullin koirien tuli oppia etsimään paitsi hasista ja marihuanaa, myös amfetamiinia ja amfetamiinivalmisteita, kuten preludinia, fenmetraliinia ja Ritalin-tabletteja. Sopimuksen mukaan koirista tulisi Tullin omaisuutta vasta kurssin päätyttyä, kun Ruotsin armeijan koirakoulun asiantuntija olisi hyväksynyt ne.


Kurssi käynnistyi jo ennen kuin lopullinen sopimus allekirjoitettiin. Opaskoirakoulu oli valinnut koulutettavat koirayksilöt niiden ominaisuuksien perusteella. Tärkeässä roolissa valinnan tekemisessä olivat Opaskoirakoulun johtaja Lasse Haarala ja professori Saki Paatsama, joka oli tuolloin maan johtava koira-asiantuntija. Kaikki valitut koirat olivat labradorinnoutajia. Vaaleat urokset Eri ja Eka olivat samasta pentueesta. Musta uros oli nimeltään Jopi. Ainoa narttu oli musta Luija, jonka hankintahinnan päätyi lopulta lahjoittamaan Turun Lions Clubin Linnan osasto. Ensimmäinen huumausainekoiraksi valittu koira oli vaalea Eri, jonka opaskoirakoulun johtaja Haarala esitteli heti myös julkisuudessa ensimmäisenä huumausainekoirana.


Tullin ensimmäiset koiranohjaajiksi valitut oli jo saaneet koirat hoitoonsa. Pääkaupunkiseudulla asuvat Guy Grönvall ja Taisto Virkonmaa veivät Ekan ja Erin kotiinsa ja matkustivat niiden kanssa päivittäin Opaskoirakoululle. Torniosta tullut Edvin Ylilääkkölä sai ohjattavakseen Jopin. Turusta saapunut Pekka Niemi taas otti huostaansa Luijan. Jopi ja Luija ohjaajineen asuivat kurssin aikana koulun asuintiloissa. Kurssi kesti kolme kuukautta. Koirien huumausainekoulutus aloitettiin vahvasti haisevalla kannabiksella.


Samaan aikaan poliisi jatkoi saksanpaimenkoiransa kouluttamista. Koira siirrettiin lokakuun alussa 1969 Hämeenlinnasta Helsingin huumepoliisiin.


Kuva: Ensimmäiset huumausainekoirat Opaskoirakoululla, joka tuolloin toimi Mäkkylässä. Vasemmalta Pekka Niemi ja Luija, Taisto Virkonmaa ja Eri, Robert Schlauf ja Eka sekä Edvin Ylilääkkölä ja Jopi. Guy Grönvall oli kuvan ottohetkellä kertausharjoituksissa, joten hänen koiraansa koulutti Tullin ensimmäinen koirakouluttaja Schlauf. Taisto Virkonmaan albumi.


Lähde: Nokki, Janne & Sulander-Seppänen, Tiia, Koirat Tullissa. 50 vuotta tullikoiratoimintaa. Merkurius 6. 2019.


Vuonna 2019 Tullin historiamuisteluissa käsitellään 50 ja 100 vuoden takaisia tapahtumia.
 

Artikkeli Mediatiedote Viisikymmentä vuotta sitten