Hyppää sisältöön

50 VUOTTA SITTEN: Tullin pääjohtaja ilmoittaa Tullin hankkivan huumausainekoiria

10.2.2019 8.00
Tiedote

Vuoden 1969 alussa suomalaisessa julkisuudessa keskusteltiin kiihkeästi huumausaineista. Niiden käyttö ja salakuljetus maahan olivat yleistyneet rajusti. Kun lehdistö tammikuun 1969 ensimmäisellä viikolla kuuli, että Tulli oli saanut virka-apua Ruotsin tullin huumekoiralta, esiin nousi kysymys siitä, miksei Suomessa ollut vastaavia koiria.

Ilta-Sanomat nosti kysymyksen esiin 15. tammikuuta 1969. Sisäasiainministeriön poliisiosaston hallitussihteeri Kyösti Jousimaa kertoi lehdelle, että Suomen lainsäädäntö esti huumausainekoirien kouluttamisen. Vuoden 1935 apteekkitavaralaissa oli säädetty, että huumausaineita sai pitää laillisesti hallussa vain teollisessa tai tieteellisessä tarkoituksessa. Huumekoiran koulutus ei ollut kumpaakaan näistä. Jousimaa totesi, että poliisi oli jo useaan otteeseen pyytänyt Lääkintöhallitukselta lupaa saada aineita koirien harjoittelua ja koulutusta varten, mutta tämä oli torjunut kaikki pyynnöt. Lakia ei oltu myöskään muuttamassa, vaikka Ruotsin tullissa ja poliisissa oli syksystä 1967 lähtien käytetty huumausaineiden etsintään koulutettuja koiria. 

Muutaman päivän kuluttua Ilta-Sanomat nosti asian pääkirjoitukseensa ja totesi, ettei tiennyt, ”pitäisikö itkeä vai nauraa”. Lainmuutosta oli turha lykätä, koska ”myös tullilaitoksen olisi koulutettava huumausainekoiria”.

Pääjohtaja Jorma Uitto organisoi 10. helmikuuta 1969 tiedotustilaisuuden, jossa hän kertoi vuoden 1968 kauppatilastoista sekä monista uudistuksista, joita tulliselvitykseen ja tullivalvontaan oli tulossa. Niiden ohessa hän kertoi Tullin valmistelevan myös huumausainekoirien hankkimista:  

Huumausaineiden luvattoman tuonnin estämiseksi Tullihallitus suunnittelee koirien kasvattamista valvontatehtäviin. Kun määräykset ovat estäneet huumausaineiden saamisen koirien kouluttamiseen, Tullihallitus järjestää yhdessä Suomen Kennel-liiton kanssa maaliskuun lopussa koenäytöksen, johon koirat ja huumausaine tuodaan Ruotsista.

Asia sai lehdistössä suurta huomiota. Viikon kuluttua tästä sisäasiainministeriö sai kumottua harjoitusainekiellon. Hallitussihteeri Jousimaa ilmoitti, että ”hashiskoirien” koulutus Hämeenlinnan poliisikoiralaitoksessa voisi alkaa ”heti, kun sopivia koiria löytyy”. Lisäksi Jousimaa lupasi lehdistölle 20. helmikuuta 1969, että poliisikoiralaitoksessa koulutettaisiin myös Tullin tulevat huumekoirat.

Tullin organisoima koiranäytös pidettiin maaliskuussa. Yhtään Tullin koiraa ei kuitenkaan päätynyt Hämeenlinnaan koulutettavaksi.

Artikkeli Lehdistötiedotteet Viisikymmentä vuotta sitten