Hyppää sisältöön

50 VUOTTA SITTEN: Huumekoira Erin ensimmäinen löytö

Julkaisuajankohta 1.10.2019 8.00
Tiedote

Vain pari viikkoa sen jälkeen, kun Tulli oli aloittanut ensimmäisten huumausainekoiriensa kouluttamisen, Tullihallituksessa päätettiin kokeilla yhtä koirista aidossa tarkastustilanteessa. Tuloksia tuli saman tien lokakuun 1969 alussa. Löytö herätti tuolloin suurta huomiota, vaikka se nykyajan mittapuulla oli melko vaatimaton.

Hankolaiset tullimiehet olivat ottaneet Hangon satamassa kiinni kaksi paikallista teini-ikäistä tyttöä, joiden arveltiin käyttäneen läheisessä laivassa alkoholin lisäksi huumausaineita. Tytöt olivat vierailleet satamaan ankkuroidussa ruotsalaisessa rahtilaivassa, jonka miehistön jäsenet olivat tarjoilleet tytöille päihteitä. Alus oli saapunut Hankoon Japanista. Tullikamari päätti, että laivaan tehtäisiin tehotarkastus. Silloin Tullihallituksessa tehtiin päätös, että tarkastuksessa kokeiltaisiin yhtä koirista. Koiranohjaajaksi kouluttautuva Helsingin I tullikamarin tullivartija Taisto Virkonmaa sai määräyksen mennä harjoittelemaan Hangon satamaan tullikoira Erin kanssa.

Epäilys siitä, että laivaan oli kätketty huumausaineita, oli varsin vahva.

Koiranohjaaja Virkonmaa muistelee:

-Eri reagoi hytissä messipojan yläpunkkaan. Hänen oli pakko tunnustaa, että siellä oli ollut ainetta, jonka oli sitten siirtänyt pois ja heittänyt täkille. Ja sieltä täkiltä se sitten löytyi. Koiran reaktion perusteella näyttö oli niin varma, että hänen oli kuulustelussa tunnustettava, että hänellä oli ollut punkassa kätkö.

Erin avulla löydetty hasis punnittiin, ja sitä oli 6,88 grammaa. Rikostutkinnan suoritti Hangon tullikamari. Löytö huomioitiin laajasti myös lehdistössä. Eri ja hänen ohjaajansa Virkonmaa jatkoivat koiranohjaajakurssia Espoon Mäkkylän Opaskoirakoulussa. Eri oli jo ennen kurssin alkamista julkistettu lehdistössä Suomen ensimmäiseksi huumausainekoiraksi. Se ja kolme muuta koiraa valmistuivat kurssilta joulukuussa 1969.

Työskentelyn aloitettuaan Eri teki paljon löytöjä, paitsi Helsingissä myös eri puolilla Etelä-Suomea. Se jatkoi huumausainekoirana 10-vuotiaaksi ja jäi eläkkeelle vuonna 1978. Eri kuoli 15-vuotiaana.  

Kuva: Eri tulliuransa alkutaipaleella ohjaajansa Taisto Virkonmaan kanssa.

Lähteet: Nokki, Janne & Sulander-Seppänen, Tiia, Koirat Tullissa. 50 vuotta tullikoiratoimintaa. Merkurius 6. 2019; Helsingin Sanomat 3.10.1969; Uusi Suomi 4.10.1969.

Artikkeli Mediatiedote Viisikymmentä vuotta sitten