Hyppää sisältöön

Sata vuotta sitten: 23.1. Kilpisjärven tavaraliikenne alkoi sotatarvikkeilla ja salaisilla lähetyksillä

24.1.2017 9.00
Tiedote

Tammikuussa 1917 toiminimi Karl Boström aloitti sotatarvikkeiden kuljettamisen Norjan Skibotnista Suomen Karunkiin. Pohjoisen rajan esimies, tullitarkastaja Edvard Stjernvall, ehdotti kuljetusten tullivalvonnan järjestämistä Kilpisjärvelle. Tullihallitus oli samaa mieltä ja ilmoitti 23. tammikuuta 1917, että Kilpisjärvelle oli perustettava tulliasema.

Tullitarkastaja Stjernvall oli jo lähettänyt paikalle Torniosta tullivartija Karl Oskar Hardigin. Lisäksi Kilpisjärvelle määrättiin viipymättä siirtymään tullivartijat Juho Hämäläinen ja Anders Vilhelm Lindblom. Kukin sai 200 markan lisäpalkkion asuin- ja elinkustannuksia varten. Paikalla piti pysyä ainakin seuraavaan toukokuuhun saakka.

Pari päivää myöhemmin annettiin vielä määräys toimittaa Kilpisjärven tullivartioasemalla palveleville tullivartijoille kolme turkkia ja kolme paria huopasaappaita virkatehtäviä varten.

Seuraavalla viikolla osakeyhtiö Aktiebolaget Solitander & Co sai luvan viedä Suomesta Norjaan hevosia ja poroja tavarankuljetusta varten. Karungissa tavarat lastattiin junaan. Lopullinen määränpää oli Tampereella. Viikkoa myöhemmin myös senaattori Erik Berg pyysi järjestämään, että Ranskan varakonsulin tavarat ja postipaketit saataisiin Norjan Narvikista Suomeen tullitta. Tullihallituksen mukaan se oli mahdollista, jos paketti tuotiin Kilpisjärven kautta, missä lähetys voitiin tuoda maahan valvotusti.

Pääasiallinen syy Kilpisjärven liikenteeseen oli sotatarvikkeiden kuljetus liittolaismaista Venäjälle. Sotatarvikkeisiin ei saanut kohdistaa varsinaista tavaravalvontaa tai tarkastuksia. Niinpä Kilpisjärven tullimiesten pääasialliseksi tehtäväksi tuli valvoa, ettei Kilpisjärven kautta viety sotakuljetusten varjolla luvattomasti hevosia tai poroja, joille oli sodan takia määrätty vientikielto.

Lähde: Kansallisarkisto


Kuva: Kolme tullimiestä, koira ja poro Lapissa joskus 1900-luvun alussa. Tullimuseo.

Lisätietopyynnöt Tullin viestinnän kautta: p. 0295 527 157

Vuosi 2017 on Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuosi. Juhlavuoden ajan Tullin historiamuistelut omistetaan vuoden 1917 tapahtumille. Tuomme esiin asioita, jotka koskivat Tullin päätehtäviä ulkomaankaupan edistäjänä, säätelijänä ja valvojana.

Suomen ulkomaankauppaan ensimmäisen maailmansodan ja itsenäistymisvuoden tapahtumat vaikuttivat vuosikymmeniä. Tulli valaisee itsenäisen Suomen kriittisiä vaiheita julkaisemalla artikkeleita, tarinoita ja kuvia 1800-luvun lopulta lähtien laatimiensa ulkomaankaupan tilastojen pohjalta.

Artikkeli Lehdistötiedotteet Sata vuotta sitten