Hyppää sisältöön

Suomen tevanake-kauppa

22.5.2018 9.00



Tulli, Tilastointi

Tevanake-vienti kääntyi kasvuun viime vuonna

Tekstiilituotteiden, vaatteiden ja kenkien sekä nahkojen ja nahkatavaroiden vienti kääntyi viime vuonna selvään kasvuun edellisvuoden laskun jälkeen. Toimialan tavaroiden yhteenlaskettu viennin arvo kohosi 16 prosenttia edellisvuotista suuremmaksi. Viennin arvoksi tuli liki 1,2 miljardia euroa. 2010-luvulla tevanake-vienti on suurimmillaan ollut lähes 1,6 miljardia euroa.

Vientiä kasvattivat varsinkin turkisnahat, joiden viennin arvo lisääntyi 37 prosenttia. Vuonna 2016 viennin laskua kirjattiin jopa 48 prosenttia. Minkinnahkojen vientihinnat kasvoivat, mutta vientimääriin tuli laskua. Sekä ketunnahkojen vientihinnat että -määrät kasvoivat viime vuonna. Tekstiilituotteiden vienti jatkoi loivaa kasvuaan jo kolmatta vuotta. Vaatteiden viennin arvo kääntyi kasvuun viime vuonna. Kasvua tilastoitiin myös jalkineiden vientiin. Nahkojen ja vuotien osuus viennin arvosta oli viime vuonna lähes 40 prosenttia, sekä tekstiilien että vaatteiden vajaa neljännes.

Kiina nousi viime vuonna tevanake-tuotteiden suurimmaksi vientimaaksi ohi Ruotsin. Saksa säilytti kolmannen sijansa, vaikkakin toimialan tavaroiden vienti maahan laski viime vuonna hieman. Seuraavina maina viennin suuruusjärjestyksessä tulivat Venäjä, Viro ja Italia. Viime vuosina erityisen jyrkästi on kasvanut turkisnahkojen vienti Kambodzhaan ja Thaimaahan. Turkisnahkojen vienti suuntautuu pääasiassa Aasian maihin, vaikkakin Italian osuus viennistä oli viime vuonna reilut yhdeksän prosenttia. Muita tevanake-ryhmän tuotteita vietiin enimmäkseen Euroopan maihin. 

Tevanake-tuonti kasvoi viime vuonna loivasti. Edellisvuonna tuonnin arvo jäi lähes vertailuvuoden tasolle, ja kahtena edellisenä vuonna tuontiin tilastoitiin laskua. Viime vuonna tavararyhmän tuonti enentyi kolme prosenttia 2,5 miljardiin euroon. Niin vaatteiden, tekstiilien kuin jalkineidenkin tuonti kasvoi viime vuonna. Vaatteiden osuus tuonnin arvosta oli noin 57 prosenttia, tekstiilien 23 prosenttia ja jalkineiden 13 prosenttia.

Kiina vahvisti asemiaan tevanake-tuotteiden tärkeimpänä tuontimaana. Sen osuus tuonnista kohosi jo lähes 30 prosenttiin. Muiden maiden osuudet olivat selvästi pienempiä: seuraavana tulleen Ruotsin osuus tuonnista oli 6,5 prosenttia, Bangladeshin 5,7 prosenttia. Aasian maiden osuus koko tevanake-tuonnista kohosi viime vuonna 52 prosenttiin.

Tevanake-tuotteiden osuudet koko viennistä ja tuonnista ovat supistuneet hieman viime vuosina. Viime vuonna niiden osuus viennistä oli 1,9 prosenttia ja tuonnista 4,0 prosenttia. 2010-luvulla osuus viennistä on parhaillaan ollut lähes kolme prosenttia ja osuus tuonnista liki viisi prosenttia.


Tiedustelut:

Kaarna, Anssi    p. 040 332 8153
Telasuo, Christina    p. 040 332 1828
Sähköposti: etunimi.sukunimi@tulli.fi

Yksityiskohtaiset tavaroiden ulkomaankauppatilastot maksutta käyttöösi Uljaksesta  http://uljas.tulli.fi
Kuvio 1. Suomen tevanake-kauppa v. 2007-2017
  • Kuvio 1. Suomen tevanake-kauppa v. 2007-2017

Asiasanat
Ulkomaankaupan toimialakatsaus