Tullialueet

EU:n tulli- ja veroalue

Euroopan unionin tullialue ja veroalue ovat kaksi eri käsitettä.

Unionin tullialueella sovelletaan yhteistä tulli- ja kauppapolitiikkaa suhteissa EU:n ulkopuolisiin maihin. Tämä tarkoittaa sitä, että tuonnissa ja viennissä yhteisön kaikissa maissa kannetaan pääsääntöisesti samat tullit ja unionin ulkopuolelta tuotaviin tavaroihin kohdistetaan samoja kauppapoliittisia toimenpiteitä kuten kiintiöitä tai muita tuontirajoituksia.

Euroopan unionin veroalueella taas sovelletaan unionin harmonoidun välillisen verotuksen eli arvonlisä- ja valmisteverotuksen yhteisölainsäädäntöä, joka on siirretty osaksi jäsenvaltioiden kansallisia arvonlisä- ja valmisteverolakeja. Harmonoitujen valmisteverojen lisäksi on olemassa myös kansallisia valmisteveroja, joita yhteisölainsäädäntö ei koske. Harmonointi tarkoittaa verotuksen yhtenäistämistä yhteisön veroalueella.

Tulliliitolla tarkoitetaan valtioiden muodostamaa liittoa, jonka perusteella jäsenvaltioiden kesken sovelletaan yhteistä kauppapolitiikkaa. Tulliliiton alueella sovelletaan yhteisiä tulleja, mutta tullimuodollisuuksista ei ole luovuttu toisin kuin yhteisön tullialueella.

Viereisestä valikosta voit tarkistaa EU:n tulli- ja veroalueeseen kuuluvat tai kuulumattomat maat ja alueet. Valikossa on myös luettelo EU-, Eta-, Efta- ja Schengen-maista.

                            

Ota yhteyttä
Tullineuvonta, henkilöasiakkaat
ma–pe 8–16

Kysy tullineuvonnasta

Puhelun hinta lanka- ja matkapuhelinliittymästä
0 snt/min. + pvm/mpm.
Autoverotusasioissa ota yhteyttä Verohallintoon vero.fi


Asiasanat

Miten kehittäisit tätä sisältöä?

Haluamme kehittää palveluamme paremmaksi. Käyttäjäpalaute on meille siksi arvokasta. Mikäli sinulla on kehitysajatus tai suora palaute jostain verkkopalvelumme osasta, toivomme sinun kertovan siitä meille

Lähetä palautetta