Tulli edistää ulkomaankaupan sujuvuutta

Tullin tehtävä on huolehtia siitä, että maahan tulevat ja täältä lähtevät tavaravirrat liikkuvat kontrolloidusti ja että niiden tulliselvityksessä noudatetaan EU:n ja kansallisen lainsäädännön vaatimuksia.

EU:n ulkorajoja ovat Venäjän ja Norjan vastaiset maarajat ja Venäjän vastainen meriraja Suomenlahdella. Ulkorajoja ovat myös satamat ja lentokentät, joiden kautta maahan tulee ja maasta lähtee kolmansien maiden liikennettä.

EU:n sisärajojen ylitse tavarat liikkuvat vapaasti ilman tullimuodollisuuksia, samoin kuin ne liikkuvat esimerkiksi Tampereelta Kuopioon. Tavaroiden vapaa liikkuminen koskee sekä EU:n alueella valmistettuja tavaroita että EU:n alueelle tullattuja, kolmansissa maissa valmistettuja tavaroita. Tullin on kuitenkin valvottava, että julkisen moraalin, yleisen järjestyksen ja turvallisuuden sekä eläinten ja kasvien terveyden suojelemiseksi annettuja määräyksiä ja kieltoja noudatetaan. Siksi myös EU- ja Schengen-alueelta saapuva matkustaja voidaan tarkastaa.

Tullivalvonta ei jatkossa perustu toimipaikkaverkostoon sisärajalla ja sisämaassa esimerkiksi liikennepaikoilla, koska valvonnan hoitavat liikkuvat valvontaryhmät. Sisärajan ja sisämaan tullitoimipaikkoja tarvitaan kuitenkin siksi, että tullaamatonta tavaraa kulkee passitusmenettelyssä koko EU:n ja Suomen alueella, ja se voidaan tullata missä tahansa tullitoimipaikassa.

Ulkomaankaupan tilastointi

Tulli laatii ja julkaisee Suomen virallisen ulkomaankauppatilaston sekä tekee siitä kuukausi- ja muita ajankohtaiskatsauksia viranomaisten, elinkeinoelämän, poliittisten päättäjien ja julkisen sanan käyttöön. Tuonti- ja vientitilastojen lisäksi Tulli julkaisee esimerkiksi kuljetus- ja liikennetilastoja.

Tilastot löytyvät sähköisessä muodossa Tullin Uljas-palvelusta.

Huomioi nämä

Lisää aiheesta
Ota yhteyttä
Tullineuvonta, henkilöasiakkaat
ma–pe 8–16

Kysy tullineuvonnasta
Puhelun hinta lanka- ja matkapuhelinliittymästä
0 snt/min. + pvm/mpm.
Autoverotusasioissa ota yhteyttä verohallintoon vero.fi


Asiasanat

Miten kehittäisit tätä sisältöä?

Haluamme kehittää palveluamme paremmaksi. Käyttäjäpalaute on meille siksi arvokasta. Mikäli sinulla on kehitysajatus tai suora palaute jostain verkkopalvelumme osasta, toivomme sinun kertovan siitä meille

Lähetä palautetta