Importförtullningstjänsten för privatpersoner fungerar bäst med de nyaste versionerna av följande webbläsare: Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Google Chrome, Apple Safari.


Om du t.ex. har returnerat varan till försäljaren utanför EU, kan du ansöka om återbetalning av skatterna. Anvisningar för upprättande av begäran om omprövning

 


Ja, du kan använda kortets kreditegenskap eller debitegenskap (VISA debit/credit och MasterCard debit/credit).


I Importförtullning för privatpersoner kan du förtulla din postförsändelse gratis.


Kontakta transportfirman och kontrollera att din försändelse inte redan har skickats tillbaka till avsändaren. Om försändelsen inte har skickats tillbaka till avsändaren, ska du kontakta Tullen för att ta reda på beloppet av dröjsmålsräntan.

Du ska också betala dröjsmålsräntan innan du kan få din försändelse. Notera att en faktura vars förfallodag har passerats inte kan betalas i förtullningstjänsten. Betala förtullningen i nätbanken samma dag som du tar reda på beloppet av dröjsmålsräntan. Kom ihåg att det kan ta 2–3 dagar för uppgiften om betalningen att förmedlas till Tullen.


Tullen skickar inte separata tullräkningar. Betala förtullningen när du förtullar en försändelse i Importförtullningstjänsten för privatpersoner eller i Tullklareringstjänsten (där man förtullar t.ex. levande djur). Om du behöver en räkning, hittar du den i tjänsten du använder.


Tullen skickar inga automatiska svarsmeddelanden om genomförda förtullningar. Tjänsten informerar dig om genomförda förtullningar. När du loggar in i tjänsten hittar du förtullningarna och besluten på sidan Mina förtullningar. Uppgifterna sparas i 90 dagar.


 Du får ankomstavin eller meddelandet om att en försändelse som ska förtullas har anlänt alltid från Posten eller expresstransportfirman. Du behöver uppgifterna från dessa om du själv förtullar försändelsen. Om du har frågor om ankomstavin, kontakta Posten eller expresstransportfirman.


Aktörer som kan inlämna deklarationer för varor som anländer i sjötrafik är t.ex. rederibolag, operatörer, rederier, innehavare av tillfälligt lager och speditionsfirmor.

När varor anländer sjövägen är det rederibolaget som utfärdat konossementet (B/L) som ansvarar för ingivandet av deklarationen för tillfällig lagring och rederibolaget som opererar fartyget som ansvarar för ingivandet av anmälan av varors ankomst.

Om fartyget inte har ett av Tullen godkänt tillstånd att trafikera i reguljär linjetrafik, ska en deklaration för tillfällig lagring inges för sådana varor som anländer på ett fartyg från en EU-hamn och som lossas i en finländsk hamn. Med deklarationen för tillfällig lagring kan man också anmäla varornas unionsstatus.

En deklaration för tillfällig lagring ska också inges för varor som transiterats med ett elektroniskt transportdokument (ETD) och som införs som oförtullade (T1-status) på fartyg som har tillstånd att trafikera i reguljär linjetrafik. För varor som förblir ombord på fartyget inlämnas inte deklarationer i samband med hamnbesök. Om oförtullade varor anländer under T1-transiteringsförfarandet så inges inte en deklaration för tillfällig lagring.

En deklaration för tillfällig lagring ska inges för alla varor som lossas från fartyg som inte är i reguljär linjetrafik.

När fartyget har anlänt direkt från tredjeland ska en summarisk införseldeklaration (IE315) inges vid den första unionshamnen. Om fartyget fortsätter vidare till andra hamnar i Finland, ska man inge deklarationer för tillfällig lagring (FI335 eller FI337) för de varor som lossas till de följande hamnarna. I deklarationen för tillfällig lagring ska man ange koden för ytterligare uppgifter ”FIPRD – MRN för föregående summariska införseldeklaration” och i fältet för beskrivning anges MRN- och varupostnummer för den summariska införseldeklarationen.


Rederibolaget som opererar fartyget ansvarar för inlämnandet av anmälan av varors ankomst/anmälan om uppvisande vid införsel. Om fartyget har delat lastutrymme, kan aktörerna själv inge sina egna anmälningar.

Fartyg som kommer direkt från ett hamn utanför EU

När varor anländer direkt från en hamn utanför EU, måste man inge en anmälan om uppvisande vid införsel (IE347). Före det kan man dock lämna in en frivillig ankomstanmälan (IE3470). Deklarationerna inges i deklarationstjänsten för införsel och utförsel (AREX).

En godkänd ankomstanmälan (IE3470) eller anmälan om uppvisande vid införsel (IE347) fungerar som fartygets lossningstillstånd.

  • En frivillig ankomstanmälan (IE3470) kan inges för varorna.
    • Ankomstanmälan används vanligtvis när endast en del av varorna lossas vid det första införselkontoret eller när inga varor lossas vid det första införseltullkontoret. För de varor som lossas vid det första införselkontoret ska man dock inlämna en anmälan om uppvisande vid införsel (IE347).
    • Ankomstanmälan (IE3470) kan inlämnas tidigast då fartyget anländer till hamnområdet och senast en halv timme efter att fartyget förtöjts.
    • En anmälan om uppvisande vid införsel behöver inte inges för varor som förblir ombord på fartyget.
  • Fartygets ankomst kan också anmälas direkt med en anmälan om uppvisande vid införsel (IE347).
    • En anmälan om uppvisande vid införsel (IE347) ska då inges för alla varor (även för de varor som inte lossas). 
    • Anmälan om uppvisande vid införsel ska inges senast kl. 12 följande dag.
    • För de varor som förblir ombord på fartyget inges en egen anmälan om uppvisande, i vilken följande införseltullkontor anges.
    • Varorna som anmäls ska deklareras separat för varje lager.
    • Varorna som tullklareras genast deklareras med en egen anmälan (lossas inte i lager).

I anmälan om uppvisande vid införsel anges att varorna:

  • ska lossas i tillfälligt lager, eller
  • ska tullklareras omedelbart (ingen lossning i tillfälligt lager)
  • inte ska lossas, för de varors del som inte lossas från fartyget.

När man anger att varorna ska lossas i tillfälligt lager, ska man i anmälan om uppvisande ange lagerkoden (R-nummer) för det tillfälliga lager där varorna lossas. Varorna införs i det tillfälliga lagrets bokföring och en anmälan om lossningsresultat (IE044) inlämnas för dem. I det tillfälliga lagrets bokföring ska den summariska införseldeklarationens MRN-nummer med därtill hörande varupostnummer anges separat för varje varupost.

När varorna hänförs till en godkänd tullbehandling genast efter den tillfälliga lagringen ska man i den efterföljande tulldeklarationen hänvisa till den summariska införseldeklarationens MRN-nummer med därtill hörande varupostnummer.

Om varorna tullklareras genast efter att de anmälts, ska man i anmälan om uppvisande vid införsel inte ange lagerkoden (R-nummer) för det tillfälliga lagret och inte införa varorna i detta tillfälliga lagers bokföring. I tulldeklarationen hänvisar man som föregående förfarande till den summariska införseldeklarationens MRN- och varupostnummer.

När varor inte lossas från fartyget, och fartyget fortsätter till följande hamn i EU, inges inte utförseldeklarationer.

Varor som anländer från en hamn i ett annat unionsland

Deklarationerna inges antingen i Tullklareringstjänsten eller genom meddelandedeklarering.

När varorna anländer på en annan än reguljär fartygslinje:

  • En deklaration för tillfällig lagring (IE337) och en anmälan av varors ankomst (FI332) inges endast för de varor som lossas i denna hamn.
  • Också för unionsvaror ska en deklaration för tillfällig lagring och en anmälan av varors ankomst (FI332) inges.
  • Deklarationen kan också inges som en kombinerad deklaration för tillfällig lagring och anmälan av varors ankomst (FI335) när varorna har anlänt.

När varorna anländer på en reguljär fartygslinje som godkänts av Tullen:

  • En deklaration för tillfällig lagring och en anmälan av varors ankomst (FI332) inges endast om en elektronisk fraktsedel används som transiteringsdeklaration (ETD).
    • I deklarationen för tillfällig lagring anges de varor med T1- och T2F-status som lossas i denna hamn.
    • I annat fall behöver man inte lämna in deklarationer för tillfällig lagring på en reguljär fartygslinje som godkänts av Tullen. Oförtullade varor anländer under transiteringsförfarandet och transiteringsförfarandet avslutas normalt.
  • Med en deklaration för tillfällig lagring (FI335, FI337) anger transportfirman vilka varor som lossas från fartyget i denna hamn.
    • I EU-intern trafik inlämnas inte deklarationer för tomma containrar.
    • För varor som förblir ombord på fartyget inlämnas inte deklarationer i samband med hamnbesök.

Om man anger att varorna ska lossas i tillfälligt lager, ska man i anmälan av varors ankomst (FI332) ange lagerkoden i nytt format (FI1234567-800x0x) för det tillfälliga lager dit varorna lossas.
När varorna hänförs till en godkänd tullbehandling genast efter den tillfälliga lagringen ska man i den efterföljande tulldeklarationen hänvisa till den tillfälliga lagringens MRN-referensnummer, transportdokumentets nummer på undernivå (house) och därtill hörande varupostnummer.


Det är i regel förbjudet att importera ryskregistrerade personbilar från områden utanför EU. Undantag är medborgare från EU och EES-länder som bor permanent i Ryssland och deras familjemedlemmar, som kan komma till Finland i ryskregistrerade bilar som de äger, om

  • bilen endast förs in för personligt bruk.
  • bilen är inte avsedd för försäljning.

Förbudet gäller inte heller diplomatfordon eller om inresan sker på grund av humanitära skäl.

Förbudet mot införsel av personbilar påverkar inte reserestriktionerna eller personers inresa.

Vem räknas som familjemedlem?

Familjemedlemmen ska bo i Ryssland i samma hushåll som personen som är EU- eller EES-medborgare. Äkta makar behöver inte bo i samma hushåll.

Min bil är redan i Finland. När måste den föras tillbaka till Ryssland?

Om du är en turist kan du använda din bil i Finland i högst sex månaders tid från dagen när bilen fördes in till Finland eller EU-området. Det här kallas tillfällig införsel. Efter sex månader går tidsfristen för tillfällig införsel ut, och då ska bilen omedelbart föras ut från Finland till ett land utanför EU.

Ryskregistrerade fordon som har anlänt till EU-området före den16 september 2023, måste föras ut ur EU:s område inom den utsatta tiden på sex månader för tillfällig införsel, dock senast den 16 mars 2024. Det här gäller inte bilar som ägs av studerande och personer som arbetar tillfälligt i Finland.

Om du är asylsökande och har hos Tullen ansökt om en förlängning av tidsfristen för tillfällig införsel, kan bilen vara kvar i Finland eller EU fram till den dag då den beviljade tidsfristen löper ut.

Kan bilen registreras eller förtullas till Finland?

En ryskregistrerad bil som förts in tillfälligt kan inte registreras eller förtullas till Finland.

Undantag är medborgare från EU och EES-länder som bor i Ryssland och deras familjemedlemmar. De kan föra in och förtulla bilen till Finland i samband med flytten när bilen inte är ämnad för försäljning utan den förs in endast för personligt bruk.

Om bilen som förs in som flyttgods inte uppfyller förutsättningarna för import, var beredd på att betala tullavgift och moms för bilen. Läs mer om förutsättningarna för införsel av en vara som flyttgods.

Vad är humanitär inresa?

I dessa anvisningar avses med humanitär inresa att invånarna omedelbart evakueras av skäl som hänför sig till människors liv och hälsa, dvs. t.ex. till följd av en krigssituation, en naturkatastrof eller en allvarlig kris. Exempelvis vård av familjemedlem i Finland ses inte som en orsak för humanitär inresa.

Kan Tullen bevilja mig undantagstillstånd för införsel av bil?

Tullen kan inte bevilja undantagstillstånd för införsel av ryskregistrerade bilar till Finland.


En godkänd utfärdares rederiets manifest eller ett annat dokument som styrker varornas unionsstatus måste lämnas till innehavaren av det tillfälliga lager som tar emot varorna. Lagerhavaren kan utlämna varorna mot detta dokument och avföra dem från lagrets bokföring. Lagerhavaren ska bifoga dokumentet till sin bokföring som bevis på varornas unionsstatus.

Till dokumentet som styrker varornas unionsstatus läggs till referensnumret (MRN) för den summariska deklarationen som lämnas till det tillfälliga lagret samt deklarationens varupostnummer eller referensnumret (MRN) för deklarationen för tillfällig lagring, referensen för transportdokumentet på undernivå samt deklarationens varupostnummer. 

Lagerhavaren ska skicka de dokument som styrker unionsstatusen till Tullen efter att en anmälan om uppvisande vid införsel ingetts för varorna. Dokumenten ska skannas och skickas per e-post till e-postadressen unioniasema(at)tulli.fi. Flera dokument kan skickas på samma gång, t.ex. dokumenten för en kalendervecka, men högst för en kalendermånad åt gången.


Vem rapporterar?

Importören eller hens ombud rapporterar importer av CBAM-produkter kvartalsvis till kommissionen.  

Notera:

  • Om du har förtullat en CBAM-vara själv, måste du också rapportera själv.
  • Om du har anlitat ett ombud och ombudet gjort förtullningen som ett direkt ombud, måste du rapportera själv.
  • Om du har anlitat ett ombud och ombudet gjort förtullningen som ett indirekt ombud, kom överens med ombudet, om du gör rapporten själv eller om ombudet gör den.

Uppgifter som ska rapporteras

I rapporten ska du lämna dessa uppgifter: importvarornas kvantitet, varornas direkta och indirekta utsläpp, eventuellt pris för kol som betalats i ursprungslandet och kompensationer för detta. 

Beräkningssättet samt rapporteringssättet för varornas direkta och indirekta utsläpp har preciserats i kommissionens genomförandeförordning. I förordningens bilaga I anges de uppgifter som ska lämnas i CBAM-rapporten.

Hur får jag uppgifterna om utsläpp för rapporten?

Kommissionen har på sin infosida om mekanismen för koldioxidjustering vid gränserna, Carbon Border Adjustment Mechanism, i punkten Guidance publicerat stödmaterial för inhämtande av utsläppsuppgifter från tillverkare av varorna.

  • Du kan be att tillverkaren fyller i en blankett för utsläppsuppgifter (CBAM communication template for installations) och skickar den till dig.
  • Om du inte får någon ifylld blankett från tillverkaren, kan du själv fylla i blanketten. Använd kommissionens vägledningsdokument (Guidance document on CBAM installations for importers of goods into the EU.pdf)Länk till en annan webbplatsÖppnas i en ny flik som källa.

Rapporteringsperiod

Ett kvartal. Till exempel så är den första rapporteringsperioden 1.10–31.12.2023, för vilken rapporten ska lämnas in senast 31.1.2024. Utsatta datum för rapporten är varje år 31.1, 30.4, 31.7 och 31.10. 

Rapporteringsperioder, tidsfrister och tilläggstider för rapporter

Raportointikausi Raportin jättämisen määräaika  Raportin jättämisen mahdollinen lisäaika Voit täydentää alkuperäiseen määräaikaan jätettyä raporttia tähän saakka
    Pyydä lisäaika CBAM-siirtymärekisterissä *) Pyydä lisäaika CBAM-siirtymärekisterissä *)
Lokakuu-joulukuu 2023 31.1.2024 30 päivää 31.7.2024

 
Tammikuu-maaliskuu

30.4.2024

  31.7.2024
Huhtikuu-kesäkuu 2024

31.7.2024

  30.8.2024
Heinäkuu-syyskuu 2024 31.10.2024   30.11.2024
Lokakuu-joulukuu 2024 31.1.2025   18.2.2025
Tammikuu-maaliskuu 2025 30.4.2025    31.5.2025
Huhtikuu-kesäkuu 2025 31.7.2025   31.8.2025
Heinäkuu-syyskuu 2025 31.10.2025   30.11.2025
Lokakuu-joulukuu 2025 31.1.2026   28.2.2026

 

Om du inte får utsläppsuppgifter av tillverkaren, kan du rapportera så här

1. Under perioden 1.10.2023–30.6.2024 kan du som utsläppsuppgifter använda de standardvärden som offentliggjorts av kommissionen.

Du kan använda kommissionens standardvärden under de tre första rapporteringsperioderna. Kommissionen har på sin webbplats under Guidance publicerat

  • standardvärden i dokumentet Default values transitional period (excel).
  • en allmän anvisning i dokumentet Default values transitional period (pdf) 

2.  Under perioden 1.7–31.12.2024 kan du använda följande sätt att beräkna utsläppen, om de står till ditt förfogande

  • Ett system för koldioxidprissättning där anläggningen är belägen 
  • Ett obligatoriskt system för utsläppsövervakning där anläggningen är belägen. 
  • Ett system för utsläppsövervakning vid anläggningen som kan omfatta verifiering utförd av en ackrediterad kontrollör.

Användningen av dessa alternativ förutsätter att de leder till liknande täckning och noggrannhet för utsläppsdata jämfört med de metoder som fastställs i CBAM-lagstiftningen.

Om du inte kan använda dig av dessa alternativ, ska utsläppsuppgifterna lämnas utan flexibilitet per anläggning och enligt CBAM-lagstiftningen. Ingen verifiering av utsläppsuppgifterna förutsätts i detta skede utan verifieringssystemet införs först den 1 januari 2026.

Du kan ändra rapporten i efterhand

När du har lämnat in en rapport i övergångsregistret, kan du ändra på rapporten i efterhand med egen anmälan i registret.  

  • Du kan ändra rapporterna för de tre första rapporteringsperioderna (1.10.2023–30.6.2024) till och med den 31 juli 2024, om du lämnat in rapporterna inom den ursprungliga tidsfristen.
  • Senare under övergångsperioden kan du göra ändringar i rapporter inom två månader efter utgången av rapporteringsperioden. Även då räcker det med en egen anmälan i övergångsregistret. 

Om du senare märker t.ex. att det funnits fel i en rapport eller om du har fått korrigerade utsläppsuppgifter från tillverkaren, kan du hos Tullen ansöka om samtycke till ändring av rapporten. Ansökan med bifogad utredning kan lämnas till Tullen inom ett år efter utgången av rapporteringsperioden. Tullen fattar ett beslut i ärendet och därefter ska ändringarna göras i övergångsregistret inom en månad.

Beakta att rapporten också kan inges med ofullständiga uppgifter. Om rapporten inte kompletteras inom tidsfristen eller om rapporten saknas helt, kan det leda till en sanktion och det kan bli svårare att senare få tillstånd för godkänd CBAM-deklarant. 

Vart ska jag rapportera?

Rapportuppgifterna lämnas till kommissionens CBAM Transitional registry -system.

Användarmanual: Transitional CBAM registry  (på engelska)

Kommissionens webbseminarium om användning av övergångsregistret (på engelska)


Skattebeloppet för en cigarettkartong som skickats som gåva kan vara över 105 euro

Du har fått en cigarettkartong som gåva från Irak. För cigarettkartongen, dvs. 200 cigaretter, som skickats till Finland uppbärs tull, tobaksskatt och mervärdesskatt. Skatterna som uppbärs för tobaksprodukter varierar en aning beroende på tobaksmärket som förs in.

Som cigarettkartongens tullvärde används beroende på märke cigaretternas genomsnittliga importpris 12,45-16,80 euro. Utgångspunkten är den att man inte har kännedom om cigaretternas anskaffningspris. Postavgifterna är 5 euro och de läggs till tullvärdet.

Den allmänna tullen som uppbärs för tobak är 57,60 %, som uppbärs från tullvärdet.

Tullbeloppet är 57,60 % av värdet på cigarettkartongen:

 (12,45 € + 5 €) x 0,576 = 10,05 euro.

  • Tullbeloppet för en kartong som skickats är minst 10,05 euro.

Tobaksskatten uppbärs utifrån det av Skatteförvaltningen fastställda detaljhandelspriset för kartongen. Detaljhandelspriset är 95,00 – 111,00 euro/kartong beroende på tobaksmärke under tidsperioden 1.3. – 30.6.2024.

  • För en kartong som skickats uppbärs alltid minst 70,72 euro i tobaksskatt.

Mervärdesskattebeloppet är 24 % av skattegrunden för mervärdesskatt vid import. Om försändelsen transporteras av Posten läggs Postens behandlingsavgift till skattegrunden för mervärdesskatt. Behandlingsavgiften är 3,10 euro i vårt exempel.

Skattegrunden för mervärdesskatt utgörs av tullvärdet inklusive tull, tobaksskatt och Postens behandlingsavgift:

(17,45 € + 10,05 € + 70,72 € + 3,10 €) x 0,24 = 24,32 euro.

  • För en kartong som skickats uppbärs minst 24,32 euro i mervärdesskatt.

För en cigarettkartong som skickats som gåva uppbärs sammanlagt minst 105,09 euro i skatter.

Mera information:

 


Uppladdning av bilagor varierar beroende på situationen.

- Om du genast efter att du skickat förtullningen kommer åt att betala din förtullning behöver du inte lägga till några bilagor. Du måste likväl förvara dokumenten (t.ex. orderbekräftelse eller faktura) i sex år.

- Om det efter att förtullningen skickats på sidan ”Klar” är möjligt att ladda upp bilagor, lägg till de dokument som behövs som bilaga, t.ex. orderbekräftelse eller faktura. På så sätt snabbar du upp handläggningen av din förtullning. Följ läget med din förtullning under Mina förtullningar.

- Om du fått en begäran om tilläggsutredning gällande din förtullning, hittar du begäran och närmare anvisningar under ”Mina förtullningar”. Vanligtvis ombes du skicka en orderbekräftelse, faktura eller ett annat dokument.


Unionsstatusen bevisas i PoUS-systemet för bevis för unionsstatus.

Tullens bestyrkande behövs inte,

  • om det är fråga om en faktura eller ett transportdokument, där det sammanlagda värdet på unionsvaror är högst 15 000 euro,
  • Om en godkänd utfärdare använder ett rederiets manifest för att bevisa unionsstatus, kan utfärdaren fortsätta att använda manifestet på det gamla sättet fram till 15.8.2025 (artikel 126 a i DF). Då ska utfärdaren inge en förhandsanmälan till Tullen om det manifest som den bestyrkt. Ingen förhandsanmälan behövs dock om den godkända utfärdaren har tillstånd att upprätta rederiets manifest efter fartygets avgång (artikel 128 c i DF).

I bilaga 23-01 till genomförandeförordningen om unionens tullkodex finns en tabell där procentandelen av de totala flygtransportkostnaderna som ska inbegripas i tullvärdet fastställs. Kontrollera i tabellen varornas avgångsflygplats och i kolumnen intill den procentandel som ska inbegripas i flygfraktens tullvärde. Notera dock att avvikande regler tillämpas i fråga om de franska utomeuropeiska departementen som ingår i unionens tullområde. Läs mer i kommissionens genomförandeförordning.

Exempel på användning av fördelningstabellen

Exempel 1: Du importerar varor från New York till Helsingfors och slutsumman i fakturan för varorna är 1 000 euro. Leveransvillkoret är ”DAP Helsingfors”, och du har kommit överens med säljaren att hen betalar transportkostnaderna för varorna fram till Helsingfors. På fakturan har säljaren specificerat flygfraktens belopp till 500 euro.

  • Varornas pris är 500 euro. Fraktens andel är 500 euro, varav den del av frakten utanför EU som ska deklareras till tullvärdet är 70 % enligt fördelningstabellen. Fraktens andel som hör till tullvärdet är 500 € x 70 % = 350 euro. Ange som
    • pris i tulldeklarationen 1 000 euro 
    • värdejusteringspost för fraktens andel inom EU-området (500–350 = 150 euro) med koden för värdeslag ”BA – Kostnader för transport efter ankomst till platsen för införsel”. 
  • Beakta att när du beräknar det statistiska värdet i exempelfallet, ska du i det statistiska värdet ange beloppet för hela frakten, dvs. 500 euro. Det statistiska värdet för exempel 1 skulle vara 1 000 euro.

Exempel 2: Du importerar varor vars slutsumma på fakturan är 1 000 euro. Leveransvillkoret är ”FCA New York”, och du har kommit överens med säljaren att du betalar transportkostnaderna för varorna från New York till Helsingfors.

  • Varornas pris är 1 000 euro. Du har fått en separat fraktfaktura och du måste betala 500 euro i frakt samt lastnings- och försäkringsavgifter för flygtransporten till Helsingfors. Ange 1 000 euro som varornas pris. Ange dessutom till tullvärdet fraktens andel utanför EU-området vars belopp är 70 % enligt fördelningstabellen. Fraktens andel som hör till tullvärdet är 500 € x 70 % = 350 euro. Ange som
    •  pris i tulldeklarationen 1 000 euro 
    • värdejusteringspost 350 euro för fraktens andel utanför EU-området med koden för värdeslag ”AK – ”Kostnader för transport, lastning, hantering och försäkring fram till platsen för införsel i Europeiska unionen”.
  • Beakta att när du beräknar det statistiska värdet i exempelfallet, ska du i det statistiska värdet ange beloppet för hela frakten, dvs. 500 euro. Det statistiska värdet för exempel 2 skulle vara 1 500 euro.
  • Om du är en icke-momsregistrerad aktör, ange fraktkostnaderna i EU-området 150 euro för beräkningen av momsgrunden samt övriga kostnader som ska läggas till momsgrunden ”3A – Transport-, lastnings-, lossnings- och försäkringskostnader samt andra kostnader med anknytning till import fram till den första destinationsort i Finland som finns angiven i transportavtalet”.

Med hjälp av koderna för värdeslag anger man i tulldeklarationen poster som ska läggas till priset, om de inte redan ingår i priset. Om priset omfattar poster som inte ingår i tullvärdet och som kan särskiljas, kan dessa poster dras av från tullvärdet genom att ange sådana koder för värdeslag som minskar priset. Leveransvillkoren inverkar oftast på angivandet av koderna för värdeslag. Med leveransvillkoren fastställer man t.ex. om det är säljaren eller köparen som ansvarar för transportkostnaderna, dvs. huruvida dessa kostnader redan ingår i priset eller inte.

Leveransvillkoret inverkar oftast på angivandet av koderna för värdeslag. Enbart utifrån leveransvillkoret som finns i fakturan går det inte att fastställa t.ex. om det är säljaren eller köparen som ansvarar för transportkostnaderna, dvs. huruvida dessa kostnader redan ingår i priset eller inte. De poster som ingår i priset ska tydligt kunna separeras och identifieras utifrån de uppvisade dokumenten.

Ange de poster som ska läggas till priset med en kod för värdeslag som börjar med bokstaven A. Välj till exempel

  • ”AK – Kostnader för transport, lastning, hantering och försäkring fram till platsen för införsel i Europeiska unionen”, om du har fått en separat fraktfaktura fram till den plats där varorna förs in i EU.
  • ”AD – Behållare och förpackningar”, om du har fått en separat faktura för förpackning av varorna för transporten.

Ange de poster som minskar priset med en kod för värdeslag som börjar med bokstaven B. Välj t.ex. ”BA – Kostnader för transport efter ankomst till platsen för införsel”, om man i fraktfakturan har åtskilt transportkostnaderna i EU-området från transportkostnaderna utanför EU-området.

Exempel 1: Du importerar varor vars pris är 300 euro. Leveransvillkoret är ”EXW Delhi”, och därmed har du kommit överens med säljaren att du betalar alla transportkostnaderna för varorna från Delhi till Helsingfors.

  • Varornas pris är 300 euro, men enligt fakturan du fått ska du betala 400 euro i frakt samt lastnings- och försäkringsavgifter. Ange som varornas värde 300 euro och ange därtill med koden för värdeslag ”AK” de 400 euro som du har betalat som transportkostnader.

Exempel 2: Du importerar varor där fakturans slutsumma är 1 500 euro. Leveransvillkoret är ”DAP Helsingfors”. Beakta att leveransvillkoret ”DAP” som anges på fakturan inte automatiskt innebär att alla transportkostnader kan dras av. Som stöd ska det finnas dokumenterad bevisning för att frakt och andra kostnader ingår i priset och fraktavgiftens belopp ska kunna verifieras. Om de olika posterna har specificerats tydligt till exempel på fakturan, kan du från tullvärdet dra av de poster som klart ingår i priset och som har uppkommit efter ankomsten till EU-området.

I handelsavtalet har du kommit överens med säljaren att hen betalar fraktkostnaderna som uppstår för transporten och lossningen av varorna t.ex. till Helsingfors hamn. Transportkostnaderna samt avgifterna för lossningen är specificerade på fakturan. Kostnaderna för lagring och spedition av varorna samt kostnaderna för flyttning från hamnen till företagets egna utrymmen är inte inkluderade i priset, utan du får en separat faktura för dem. 

  • Varornas pris på fakturan är 1 000 euro. I fakturan har frakterna specificerats enligt följande: Fraktens andel utanför EU-området är 400 euro och fraktens andel inom EU är 100 euro. Dessutom har du fått en separat fraktfaktura där speditören har fakturerat 300 euro för lagrings-, speditions- och flyttningskostnader. Ange som 
    • pris i tulldeklarationen 1500 euro
    • värdejusteringspost för transportkostnaderna inom EU-området och kostnaderna för lossningen, dvs. 100 euro, med koden för värdeslag ”BA – Kostnader för transport efter ankomst till platsen för införsel”. 
  • Beakta att när du beräknar det statistiska värdet i exempelfallet, ska du i det statistiska värdet ange beloppet för hela frakten, dvs. 500 euro. Det statistiska värdet för exempel 2 skulle vara 1 500 euro. 
  • Om du är en icke-momsregistrerad aktör, ange för beräkning av momsgrunden lagrings-, speditions- och flyttningskostnadernas andel 300 euro med koden ”3A – Transport-, lastnings-, lossnings- och försäkringskostnader samt andra kostnader med anknytning till import fram till den första destinationsort i Finland som finns angiven i transportavtalet”.

Läs mer om de poster som ska läggas till eller avdras från tullvärdet. De koder som används i tulldeklarationerna och som börjar med bokstäverna A och B hittar du i kodförteckningen NLC123 – Värdejustering.

Angivande av leveransvillkor

Det vanligaste regelverket för leveransvillkor är Incoterms, vilka är leveransklausuler som har fastställts av Internationella handelskammaren (ICC). Det finns också andra leveransvillkor än Incoterms. Leveransvillkoren definierar köparens och säljarens ansvar för leveransen, varan och kostnaderna. Ange i tulldeklarationen vilken leveransklausul säljaren och köparen har kommit överens om. Läs mer om Incoterms-leveransvillkoren


Läs mer om Tillstånd till status som godkänd utfärdare (ACP) på webbsidan Ursprung och styrkande av unionsstatus.

Läs ”Tillståndsanvisning Godkänd utfärdare 1.3.2024” på webbsidan Tillståndsanvisningar.


Standardtulldeklaration (ytterligare typ av deklaration A eller D)

  • Ange i uppgifterna om varuposten koden för ytterligare uppgift ”FIPTL – Tillstånd till uppgift som saknas”. Ange som beskrivning tillståndets nummer samt tidsfristen för uppvisande av den handling som saknas (i formen dd.mm.åååå).
    • Tillståndet att uppvisa handlingar som saknas ska innehas av den aktör som anges i punkten ”Deklarant” i tulldeklarationen. Om du anlitar ett ombud för att inge tulldeklarationen, se punkten ” Du behöver alltid ett tillstånd” för mer information.
  • Om det dokument som saknas är ett dokument för förmånsbehandling eller samtidigt både en faktura och ett dokument för förmånsbehandling, ange alltid koden för ytterligare uppgifter ”FIETU – Uppgift som saknas är ett dokument för förmånsbehandling”.
    • Om du ansöker om att i efterhand uppvisa en handling som berättigar till förmånsbehandling, reserveras en garanti som täcker den del av tullskulden som inte tas ut.
  • Ange i varupostens uppgifter under ”Bilagor” typen av handling som saknas och ange ”inte känt” som handlingens identifierare.

Förenklad eller kompletterande tulldeklaration vid enstaka tillfällen (ytterligare typ av deklaration B, E eller X)

  • Du kan ansöka om tillstånd till uppgift som saknas med den förenklade tulldeklarationen eller senast med den kompletterande tulldeklarationen.Lämna tomt vid punkten ”Tillstånd” om du inger en förenklad tulldeklaration.
  • Ange i uppgifterna om varuposten koden för ytterligare uppgift ”FIPTL – Tillstånd till uppgift som saknas”. Ange som beskrivning tillståndets nummer samt tidsfristen för uppvisande av den handling som saknas (i formen dd.mm.åååå).
    • Tillståndet att uppvisa handlingar som saknas ska innehas av den aktör som anges i punkten ”Deklarant” i tulldeklarationen. Om du anlitar ett ombud för att inge tulldeklarationen, se punkten ” Du behöver alltid ett tillstånd” för mer information.
  • Om det dokument som saknas är ett dokument för förmånsbehandling eller samtidigt både en faktura och ett dokument för förmånsbehandling, ange alltid koden för ytterligare uppgifter ”FIETU – Uppgift som saknas är ett dokument för förmånsbehandling”.

    • Om du ansöker om att i efterhand uppvisa en handling som berättigar till förmånsbehandling, reserveras en garanti som täcker den del av tullskulden som inte tas ut med den kompletterande tulldeklarationen.

  • Ange i varupostens uppgifter under ”Bilagor” typen av handling som saknas och ange ”inte känt” som handlingens identifierare.

Förenklad eller kompletterande tulldeklaration som används regelbundet (ytterligare typ av deklaration C, F, Y eller U)

  • Du kan ansöka om tillstånd till uppgift som saknas med den förenklade tulldeklarationen eller senast med den kompletterande tulldeklarationen.
  • Ange under ”Tillstånd” numret för SDE-tillståndet.
  • Ange i uppgifterna om varuposten koden för ytterligare uppgift ”FIPTL – Tillstånd till uppgift som saknas”. Ange som beskrivning tillståndets nummer samt tidsfristen för uppvisande av den handling som saknas (i formen dd.mm.åååå).
    • Tillståndet att uppvisa handlingar som saknas ska innehas av den aktör som anges i punkten ”Deklarant” i tulldeklarationen. Om du anlitar ett ombud för att inge tulldeklarationen, se punkten ” Du behöver alltid ett tillstånd” för mer information.
    • Notera att om du i den förenklade tulldeklarationen har angett tillståndet till uppgift som saknas, och om du ämnar inge en kompletterande tulldeklaration för en period, ska du också ange tillståndet till uppgift som saknas i den kompletterande tulldeklarationen.
  • Om det dokument som saknas är ett dokument för förmånsbehandling eller samtidigt både en faktura och ett dokument för förmånsbehandling, ange alltid koden för ytterligare uppgifter ”FIETU – Uppgift som saknas är ett dokument för förmånsbehandling”.

    • Om du ansöker om att i efterhand uppvisa ett dokument som berättigar till förmånsbehandling, ange koden för ytterligare uppgifter ”FIETU” i den kompletterande deklarationen. En garanti reserveras för den av tullskulden som inte tas ut med den kompletterande tulldeklarationen.

  • Ange i varupostens uppgifter under ”Bilagor” typen av handling som saknas och ange ”inte känt” som handlingens identifierare.

 

Rapporteringsperiod Tidsfrist för inlämning av rapporten  Eventuell tilläggstid för inlämning av rapporten Till detta datum kan du komplettera rapporten som du inlämnat inom den ursprungliga tidsfristen 
    Be om tilläggstid i CBAM-övergångsregistret Be om tilläggstid i CBAM-övergångsregistret
Oktober–december 2023 31.1.2024 30 dagar 31.7.2024

 
Januari-mars 2024

30.4.2024

  31.7.2024
April-juni 2024

31.7.2024

  30.8.2024
Juli-september 2024 31.10.2024   30.11.2024
Oktober-dexember 2024 31.1.2025   18.2.2025
Januari-mars 2025 30.4.2025    31.5.2025
April-juni 2025 31.7.2025   31.8.2025
Juli-september2025 31.10.2025   30.11.2025
Oktober-december 2025 31.1.2026   28.2.2026

A. Om du inte alls har gjort någon rapport inom tidsfristen

När rapporteringsperioden har löpt ut, syns på fliken ”Mina kvartalsrapporter” (My Quarterly Reports) knappen ”Begäran om uppskov av rapporten” (Request delayed submission). Klicka på den och välj i rullgardinsmenyn punkten ”På deklarantens begäran (tekniskt el)” (Request by Declarant (technical error). Välj ”OK”.

Gå till fliken ”My Quarterly Reports”. På fliken syns nu den rapporteringsperiod för vilken du inte lämnat in någon rapport. Du kan skapa en rapport genom att klicka på knappen ”Skapa” (Create).

B. Om det finns ett valideringsfel i rapporten, gör så här

Det har funnits fel i kommissionens CBAM-övergångsregister som kan hindra inlämnandet av rapporten. Om du inte kan lämna in rapporten inom den angivna tidsfristen på grund av felen i systemet, begär tilläggstid för rapporteringen.

Om du bara kan validera en del av varorna:

  • Rapportera utsläppen för de varor som du har validerat. 
  • Radera de varor som orsakade felmeddelandet.
  • I avsnittet "Importerade varor" (Goods imported) på fliken "Ytterligare information" (Supplementary) för den första varukoden anger du följande ytterligare information i avsnittet "Tilläggsinformation för varor" (Goods’ additional information): ”En eller flera varukoder saknas på grund av ett olösbart valideringsfel. Vi anger uppgifterna som saknas senare.”
  • Se anvisningarna på den här sidan under ”Exempel på hur rapporten ska upprättas”, punkt 5 ”Skicka rapporten” och punkt 6 ”Ändring av rapporten i efterhand”

 

Om du inte alls kan validera några varor:

  • Dokumentera felet till exempel genom att ta en skärmbild på felet.
  • När rapporteringsperioden är slut, syns på fliken ”My Quarterly Reports” knappen ”Request delayed submission”. Klicka på den och välj i rullgardinsmenyn punkten ”Requested by Declarant (technical error)”. Välj ”OK”.
  • Gå till fliken ”My Quarterly Reports”. På fliken syns nu den rapporteringsperiod för vilken du begärde en förlängning av tidsfristen för inlämnande av rapporten. Du kan skapa en rapport genom att klicka på knappen ”Create”.
  • Siirry “My Quarterly Reports” -välilehdelle. Välilehdellä näkyy nyt raportointikausi, jolta pyysit pidentämään raportin jättöaikaa. Voit luoda raportin painamalla painiketta ”Create”.

Painikkeet "Create", "Upload" ja "Request delayed submission".

 

Påföljdsavgifter

Tullen påför ingen påföljdsavgift om rapporteringen inte lyckas, till exempel på grund av fel i CBAM-övergångsregistret. För rapporter från januari till juli påförs en påföljdsavgift endast om den rapporterande deklaranten inte har ingett någon rapport alls och inte har reagerat på Tullens rapporteringsuppmaningar.


Det tillfälliga lagrets bokföring ska innehålla åtminstone följande uppgifter:

  1. Datum och referens för den deklaration med vilken varorna placerats i tillfälligt lager
    • den summariska införseldeklarationens MRN-referensnummer och varupostnummer
      • Om den summariska införseldeklarationen har ingetts till EU-kommissionen: MRN-referensnumret, varupostnumret och numret på transportdokumentet på undernivå (house), t.ex. konossementets eller underfraktsedelns (House Air Waybill) nummer, och vid behov typen av transportdokument
    • MRN-referensnummer, varupostnummer, nummer på transportdokumentet på undernivå (house), t.ex. konossementets eller underfraktsedelns (House Airway Bill) nummer, från deklarationen för tillfällig lagring samt vid behov transportdokumentets typ.
    • transiteringens MRN-referensnummer
    • annat referensnummer (t.ex. transportdokumentets nummer i skattegränstrafiken på Åland)
  2. Datum och referens till deklarationen för avslutande av lagring:
    • MRN-referensnummer och eventuellt varupostnummer
    • nummer på överlåtelsebeslutet vid import
    • annat referensnummer (t.ex. referens till dokumentet som gäller förstöring av varor eller överlåtelse av varor till staten)
  3. Vid behov datum och identifieringsuppgifter för tull- och andra dokument.
  4. Varubeskrivning och kvantitet:
    • förpackningsuppgifter och eventuella identifieringsnummer, antal och slag
    • varornas kvantitet
    • sedvanlig handelsbeskrivning eller teknisk beskrivning
    • containeruppgifter (vid behov)
  5. Varornas förvaringsplats (åtminstone lagrets adress)
  6. Varornas tullstatus
  7. Uppgifter om de former av hantering som utförs för att bevara varorna i oförändrat skick
  8. Uppgifter om eventuella flyttningar (befordringar) av varor under tillfällig lagring

Ange vid behov också typen av transportdokument på undernivå 

Om det i bokföringen inte finns någon egen punkt eller kolumn för transportdokumentets nummer ska också typen av transportdokumentet anges. Ange som typ av transportdokumentet på undernivå N714 för varor som anlänt sjövägen och N703 för varor som anlänt med flyg. Om du anger typen och numret för transportdokumentet på undernivå på samma ställe, t.ex. i punkten eller kolumnen för ytterligare uppgifter, ange dokumentets typ före numret.

Uppgifter om befordran av varor under tillfällig lagring

Om varor befordras under tillfällig lagring ska både det avsändande och mottagande lagrets bokföring innehålla uppgifter om befordran.  Dessa uppgifter är bl.a. MRN-referensnummer för deklarationen för tillfällig lagring efter befordran (FI377) samt uppgifter om transportdokumentet på undernivå och varupostnummer. 


När förfarandet med registrering i deklarantens bokföring tillämpas vid tullagring ska följande uppgifter anges i lagerbokföringen:

  • dag för hänförande till förfarandet
  • MRN-nummer och varupostnummer för anmälan av varors ankomst
  • transportdokumentets nummer, om försändelsen inte tilldelats separat referensnummer
  • referens genererad av lagerbokföringssystemet (uppläggningsnummer), kan utelämnas om försändelsen kan spåras på annat sätt
  • mottagare (om känd)
  • varubeskrivning för identifiering av varorna
  • förpackningsslag och antal förpackningar
  • märken och nummer
  • eventuellt containernummer
  • varukod med minst sex (6) siffrors noggrannhet
  • brutto- och nettovikt
  • förfarandekod 7100 (= tullagerförfarande)
  • vid behov numret på tillståndet till förenkling.

Det kan vara motiverat att ange vissa av ovannämnda uppgifter t.ex. på rubriknivå. Utöver ovannämnda uppgifter ska bokföringen också innehålla övriga uppgifter som förutsätts ingå i tullagerbokföringen. Sådana uppgifter är till exempel numret och datumet för den tulldeklaration som föregått lagringen och för den tulldeklaration som avslutar lagringsförfarandet samt vid behov annan kvantitet.

Tillståndshavaren ska också iaktta de allmänna tillståndsvillkoren för både tillståndet till registrering i deklarantens bokföring och tullagertillståndet.



Det lönar sig för företag att aktivt följa med läget kring exportsanktionerna som EU inför. Företaget ska i första hand självt undersöka om dess produkter delvis eller helt omfattas av sanktionerna. 

Vid frågor som gäller tolkningen av sanktionerna kan du kontakta utrikesministeriet per e-post: KPO-40(at)formin.fi. Tullen för sin del handleder företag vid frågor om tullformaliteter och tulldeklarationer.

Kommissionens publikationer 

Information på utrikesministeriets webbplats

Information på Tullens webbplats

Information på Finlands Näringsliv EK:s webbplats


Enligt förslaget kommer EU:s tulldatacentral att tas i bruk stegvis från ingången av år 2028.

Planen är att tulldatacentralen ska kunna användas vid det förenklade förfarandet för distansförsäljning inom e-handel fr.o.m. mars 2028.

Vid annan import och export kunde aktörerna, om de så önskar, använda EU:s tulldatacentral från början av mars 2032. Användningen av tulldatacentralen skulle bli obligatorisk för alla aktörer från ingången av år 2038.

Användningen av deklarationsförfarandena enligt nuvarande lagstiftning skulle upphöra senast år 2038.


För ekonomiska aktörer skulle man inrätta en ny kundkategori, Trust and Check trader, som skulle medföra förenklingar i tullförfarandena. Dessa aktörer skulle t.ex. kunna låta sina varor övergå till fri omsättning i EU utan något aktivt ingripande från tullmyndigheternas sida. Uppgifter om leveranskedjor för vilka ingen förändring förväntas på kort sikt skulle också behöva inlämnas endast en gång.

Enligt förslaget skulle status som Trust and Check-näringsidkare endast kunna sökas av importörer och exportörer som uppfyller strikta krav på tillförlitlighet och transparens. Speditörer och tullombud kan söka status som Trust and Check-näringsidkare endast på villkor att de helt och hållet tar importörens eller exportörens skyldigheter på sitt ansvar.


Målet med reformen är en modernare e-handel. Genom reformen skulle man införa ett särskilt tullklareringsförfarande för distansförsäljning inom e-handeln i syfte att förenkla det nuvarande systemet och harmonisera det till momsreglerna för e-handeln.

Som följd av reformen skulle nätbutikerna i stället för konsumenterna ansvara för alla tullformaliteterna och avgifterna. Nätbutikerna skulle uppbära tullarna vid försäljningstillfället och betala dem till de berörda medlemsstaterna på samma sätt som de redan nu gör med mervärdesskatten.

Samtidigt skulle den nuvarande gränsen för tullfrihet på 150 euro slopas, och tullavgifter vid import skulle därmed uppbäras för samtliga varor.


EU:s tulldatacentral skulle möjliggöra förenklandet av tullförfaranden och stärkandet av tullbevakningen. Tulldatacentralen skulle med tiden ersätta EU-medlemsländernas nuvarande datasystem, vilket kunde leda till besparingar på upp till 2 miljarder euro per år i driftskostnader.

EU:s tulldatacentral skulle förenkla och förbättra informationsutbytet mellan olika aktörer. Företagen skulle t.ex. bara behöva använda en enda portal när de skickar in tullinformation och bara skicka in uppgifterna en gång för flera sändningar. Prioriteringen av riskerna på EU-nivå kunde också effektiveras.


EU-tullbyrån planeras bli en ny unionsinstitution som ska sammanföra expertis och kunnande från olika delar av EU och handleda, samordna och stödja nationella tullmyndigheter. Planen är att EU-tullbyrån inrättas år 2026, men att den fullskaliga verksamheten inleds från början av år 2028.

Den nya EU-tullbyrån skulle förbättra riskhanteringen och tullkontrollerna inom EU. EU-tullbyrån skulle också driva och utveckla den nya tulldatacentralen.

EU-tullbyrån skulle därtill ha flera andra uppgifter, t.ex. harmonisering av tullverksamheten inom unionens område.


Om varorna har exporterats för förädling under 22-förfarandet, men en del av varorna inte har använts vid förädlingen, kan exportföretaget återinföra de överblivna varorna.

Exempel: Tygpackar har exporterats för förädling och en del av tygen i tygpackarna återinförs i oförändrat skick, dvs. mera varor har exporterats än vad som användes vid förädlingen. Då behandlas de varor som inte använts vid förädlingen som återinförda varor (returvaror).

Koder som ska anges i tulldeklarationen

Ange följande uppgifter i tulldeklarationen:

  • tullförfarande
    • begärt förfarande ”61 – Återimport med övergång till fri omsättning” 
    • föregående förfarande ”22 – Annan temporär export än enligt kod 21”
  • förmånsbehandling "100 – Allmän tullsats vid import från tredje land"
  • exportdeklarationens MRN-nummer med koden för bifogat dokument C660.

Angivande av värdeuppgifter

Läs anvisningarna nedan om hur uppgifterna gällande varornas värde och värdering ska anges. Beakta att det finns två alternativ i denna anvisning:

  • Du har själv exporterat varor från EU för förädling och de återinförs i oförändrat skick till dig.
  • Du har köpt varor som någon annan har exporterat från EU för förädling och de återinförs i oförändrat skick till dig till EU, dvs. du är inte exportören av varorna. 

Om du själv har exporterat varor från EU för förädling och de återinförs i oförändrat skick till dig

Exempel: Du har exporterat tygpackar för förädling och en del av dem återinförs i oförändrat skick till dig. Mera varor har exporterats än vad som har använts vid förädlingen. Då behandlas de varor som inte använts vid förädlingen som återinförda varor (returvaror).

Ange uppgifterna på följande sätt:

  • någon av följande koder för ytterligare förfarande:
    • ”F01 – Återinförda varor, Tullfri. UTK art. 203, moms MomsL 1 § 1 mom. 2 p., har sålts skattefritt”
    • ”F02 – Befrielse från importtullar för återinförda varor, jordbruksprodukter (särskilda omständigheter enligt artikel 159 i delegerad förordning (EU) 2015/2446: jordbruksprodukter)”
    • ”F03 – Befrielse från importtullar för återinförda varor (särskilda omständigheter enligt artikel 158.3 i delegerad förordning (EU) 2015/2446: reparation eller återställande i gott skick)”
  • Om du ansöker om befrielse från moms för de återinförda varorna, ange också som andra kod för ytterligare förfarande ”642 – Återinförd vara, levererad som momsbelagd, importören är densamma som exportören. Befrielse från mervärdesskatt MomsL 94.1 § 18 punkten MomsL 94.1 § 18 punkten”.
  • typ av transaktion ”21 – Återlämnade varor”
  • värdeuppgifter för varorna:
    • priset eller varans verkliga värde
      • Ange varans värde i Tullklareringstjänsten i fältet ”Pris” eller vid meddelandedeklarering under ”Varupostens värde”.
      • Varans värde kan inte vara 0, även om man inte har betalat något för varan eller om varan inte har sålts. 
      • Varans värde ska vara dess verkliga värde. Fastställandet av värdet grundar sig vanligtvis på en affärstransaktion. För helt eller delvis vederlagsfria varor fastställs värdet utifrån det pris som skulle fås vid försäljning av varorna till EU-området. När materialet som exporterats för förädling återinförs i oförändrat skick till exportören kan man som värde använda det värde som användes när materialet exporterades från EU för förädling.
    • poster som ska läggas till priset, om de inte redan ingår i priset 
      • Ange de poster som ska läggas till priset med koder för värdeslag som börjar med bokstaven A.
      • Om du t.ex. har fått en separat fraktfaktura för transporten av varorna, ange den importfrakt du betalat med koden ”AK – Kostnader för transport, lastning, hantering och försäkring fram till platsen för införsel i Europeiska unionen”.
      • Kontrollera koderna i kodförteckningen ”NCL123 – Värdejustering” på Tullens github-sida.
  • värderingsmetod
    • När ”21 – Återlämnade varor” har angetts som typ av transaktion, ska en sekundär värderingsmetod användas. Ta reda på vilken sekundär värderingsmetod du kan använda. På basis av den ange någon av följande koder:
      • ”2 – Transaktionsvärde för identiska varor”
      • ”3 – Transaktionsvärde för liknande varor”
      • ”4 – Deduktiv metod”
      • ”5 – Metoden för beräknat värde”
      • ”6 – Värde grundat på tillgängliga uppgifter (alternativ metod)”.

Om du har köpt varor som någon annan har exporterat från EU för förädling och de återinförs i oförändrat skick

Exempel: Du har köpt tygpackar som blivit över av de tygpackar som exporterats från EU för förädling. De tyckpackar som du har köpt återinförs i oförändrat skick till EU-området, men du är inte exportören av varorna. Då behandlas de tygpackar som du har importerat och som inte har använts för förädling som återinförda varor om du har en utförselbekräftad exportdeklaration eller något annat godtagbart bevis på exporten.

Ange uppgifterna på följande sätt:

  • någon av följande koder för ytterligare förfarande:
    • ”F01 – Återinförda varor, Tullfri. UTK art. 203, moms MomsL 1 § 1 mom. 2 p., har sålts skattefritt”
    • ”F02 – Befrielse från importtullar för återinförda varor, jordbruksprodukter (särskilda omständigheter enligt artikel 159 i delegerad förordning (EU) 2015/2446: jordbruksprodukter)”
    • ”F03 – Befrielse från importtullar för återinförda varor (särskilda omständigheter enligt artikel 158.3 i delegerad förordning (EU) 2015/2446: reparation eller återställande i gott skick)”
  • typ av transaktion ”11 – Direkt försäljning/köp”
  • värdeuppgifter för varorna:
    • pris
      • Ange varans pris i Tullklareringstjänsten i fältet ”Pris” eller vid meddelandedeklarering under ”Varupostens värde”. 
        • Ange som pris inköpspriset på det material som du importerar. 
    • poster som ska läggas till priset, om de inte redan ingår i priset
      • Ange de poster som ska läggas till priset med koder för värdeslag som börjar med bokstaven A.
      • Om du t.ex. har fått en separat fraktfaktura för transporten av varorna, ange den importfrakt du betalat med koden ”AK – Kostnader för transport, lastning, hantering och försäkring fram till platsen för införsel i Europeiska unionen”.
      • Kontrollera koderna i kodförteckningen ”NCL123 – Värdejustering” på Tullens github-sida.
  • värderingsmetod
    • Om det tullvärde som du angett fastställs utgående från transaktionsvärdet, ange värderingsmetoden med koden ”1 – Transaktionsvärde för importerade varor”.
  • Statistiskt värde
    • Det statistiska värdet anges som ett totalbelopp, i vilket inkluderas både varans värde samt transport- och försäkringskostnaderna fram till det första gränsövergångsstället vid finska gränsen. Det statistiska värdet kan inte vara 0.
      • Om varorna inte sålts utanför EU består det statistiska värdet av värdet på de exporterade varorna samt av tilläggskostnader som uppstått utanför EU (t.ex. frakt- och försäkringskostnader) från förädlingsplatsen fram till det första gränsövergångsstället vid finska gränsen.
      • Om varorna sålts utanför EU består det statistiska värdet av värdet på den importerade varan samt av frakt- och försäkringskostnaderna från förädlingsplatsen fram till det första gränsövergångsstället vid finska gränsen.

Mervärdesskattegrund

Om du är en momsregistrerad importör, deklarera importmomsen till Skatteförvaltningen. Om varorna sålts utanför EU och deklaranten är en icke-momsregistrerad aktör, ange för beräkning av momsgrunden uppgifter som justerar priset. Ange följande uppgifter med separata koder:

  • transport-, lastnings-, lossnings- och försäkringskostnader samt andra kostnader med anknytning till import fram till den första destinationsort i Finland som finns angiven i transportavtalet (kod 3A)      
  • transport-, lastnings-, lossnings och försäkringskostnader samt andra kostnader fram till en annan destinationsort inom unionen vilka vid tidpunkten för uppkomsten av skyldigheten att betala moms är kända (kod 3D)       
  • andra skatter och avgifter som i samband med förtullning tas ut till staten eller unionen på grund av import av varor, dock inte moms (kod 3B) 
  • skatter och andra avgifter som ska betalas utanför Finland (kod 3C)

Exempel: De varor som importeras omfattas av tulluppbörd och varorna borde ha hänförts till förfarandet för passiv förädling 21xx, eftersom tull uppbärs för dem vid import. Varorna har dock felaktigt hänförts till förfarandet 22xx, enligt vilket varorna ska vara tullfria vid import.

Koder som ska anges i tulldeklarationen

Ange följande uppgifter i importdeklarationen:

  • tullförfarande
    • begärt förfarande ”40 – Övergång till fri omsättning”
    • föregående förfarande ”22 – Annan temporär export än enligt kod 21”
  • kod för ytterligare förfarande ”999 – inget  ytterligare förfarande”
  • förmånsbehandling 100– Allmän tullsats vid import från tredje land”
  • typ av transaktion, som beskriver din verksamhet
    • ”51 – retur av varan till avgångslandet efter lönbearbetning”
    • ”52 – retur av varan till något annat land än avgångslandet efter lönbearbetning”
    • ”60 – leverans av varor för reparation och returnering av varorna efter reparationen”
  • exportdeklarationens MRN-nummer med koden för bifogat dokument C660.

Angivande av värdeuppgifter

Ange uppgifterna gällande varornas värde och värdering enligt följande:

  • värdeuppgifter för varorna:
    • pris
      • Ange priset i Tullklareringstjänsten i fältet ”Pris” eller vid meddelandedeklarering under ”Varupostens värde”.
      • Som pris används de kostnader som uppstått vid reparation eller förädling av varan samt det material som tillförts utanför EU. Det kan vara t.ex. en debitering av underhåll och reparation som du har betalat och som kan bestå av debitering av arbetstid samt av tillförda material för vilka du har betalat reparatören.
      • Om du har fått flera fakturor för reparation eller förädling, räkna ihop kostnaderna och ange reparationskostnaderna som en post.
      • I undantagsfall kan du ange 0 euro som värdeuppgift i fältet ”Pris” eller under ”Varupostens värde”, om den vara du importerat har reparerats helt gratis på garanti och du inte har debiterats för reparationen. 
  • de exporterade varornas värde
    • Använd koden för värdeslag ”AE – Material, komponenter, delar och liknande artiklar som ingår i de importerade varorna”. 
    • Värdet på de exporterade varorna ska alltid anges med en separat kod för värdeslag.
    • Med de exporterade varornas värde avses varor som exporterats från EU samt värdet på tillhandahållna varor och tjänster som ingick i de varor som exporterades för förädling eller reparation.
  • poster som ska läggas till priset, om de inte redan ingår i priset
    • Ange de poster som ska läggas till priset med en kod för värdeslag som börjar med bokstaven A.
    • Om du t.ex. har fått en separat fraktfaktura för transporten av varorna, ange den importfrakt du betalat med koden ”AK – Kostnader för transport, lastning, hantering och försäkring fram till platsen för införsel i Europeiska unionen”. (Du kan tills vidare ange dessa poster vid behov också med koderna 1J och 1K.)
    • Kontrollera koderna i kodförteckningen ”NCL123 – Värdejustering” på Tullens github-sida.
  • värderingsmetod
    • När den angivna typen av transaktion är ”60 – Transaktioner som inte omfattar överföring av äganderätten, t.ex. reparation av varor; uthyrning, operationell leasing eller annan tillfällig användning om tiden understiger 24 månader”, ”51 – Varor som efter lönbearbetning återförs till den ursprungliga exporterande medlemsstaten/det ursprungliga exportlandet” eller ”52 – Varor som efter lönbearbetning inte återförs till den ursprungliga exporterande medlemsstaten/det ursprungliga exportlandet” ange värderingsmetoden enligt följande:
      • Om du har betalat för reparationen och du har en faktura för förädlingen, ange värderingsmetoden med koden ”1 – Transaktionsvärde för importerade varor”.
      • Om du inte har en faktura för förädlingen ska du använda en sekundär värderingsmetod. Ta reda på vilken sekundär värderingsmetod du kan använda. På basis av den ange någon av följande koder:
        • ”2 – Transaktionsvärde för identiska varor”
        • ”3 – Transaktionsvärde för liknande varor”
        • ”4 – Deduktiv metod”
        • ”5 – Metoden för beräknat värde”
        • ”6 – Värde grundat på tillgängliga uppgifter (alternativ metod)”
  • statistiskt värde
    • Det statistiska värdet består av värdet på de exporterade varorna, kostnaderna för förädlingsprocesserna utanför EU, värdet på de varor som tillförts utanför EU, royaltyer och licensavgifter som anknyter till varorna samt av frakt- och försäkringskostnaderna från förädlingsplatsen fram till det första gränsövergångsstället vid finska gränsen. I det statistiska värdet inkluderas inte de skatter och avgifter som uppbärs i Finland.
    • Det statistiska värdet kan inte vara 0.

Mervärdesskattegrund

Om du är en momsregistrerad importör, deklarera importmomsen till Skatteförvaltningen. Om ditt företag inte är en momsregistrerad aktör ange momsgrunden som ett totalbelopp med koden ”80 – Avvikande momsgrund”.

Ange med koden ett enda belopp som inkluderar följande kostnader:

  • förädlingskostnader
  • värdet på de varor som tillförts utanför EU
  • transport-, lastnings- och lossningskostnaderna till förädlingsplatsen (exportfrakt)
  • transport-, lastnings- och försäkringskostnader och därmed sammanhängande kostnader samt andra kostnader med anknytning till import fram till den första destinationsort i Finland som finns angiven i transportavtalet (importfrakt)
  • Om du vid den tidpunkt då skyldigheten att betala skatt uppstår vet att varan transporteras till en annan destinationsort inom EU, lägg kostnaderna till denna destinationsort till momsgrunden.

Obs. Värdet på de exporterade varorna ska inte ingå i momsgrunden.


Koder som ska anges i tulldeklarationen

När du använder tullförfarande 6122, ange följande uppgifter i Tullklareringstjänsten eller i ett meddelande:

  • tullförfarande
    • begärt förfarande ”61 – Återimport med övergång till fri omsättning”
    • föregående förfarande ”22 – Annan temporär export än enligt kod 21”
  • kod för ytterligare förfarande "999 – inget ytterligare förfarande”, om det inte finns något ytterligare förfarande
  • kod för förmånsbehandling
    • Om du inte kan uppvisa ett dokument som hänför sig till en förmån, ange som förmånsbehandling ”100 – Allmän tullsats vid import från tredje land”.
    • Om tullfriheten grundar sig på en förmån, ange dokumentet som hänför sig till förmånen och lämplig kod för förmånsbehandlingen.
  • typ av transaktion, som beskriver din verksamhet
    • ”51 – retur av varan till avgångslandet efter lönbearbetning”
    • ”52 – retur av varan till något annat land än avgångslandet efter lönbearbetning”
    • ”60 – leverans av varor för reparation och returnering av varorna efter reparationen”
  • exportdeklarationens MRN-nummer med koden för bifogat dokument C660.

Angivande av värdeuppgifter

När förutsättningarna för förfarande 6122 uppfylls, ange uppgifterna gällande varornas värde och värdering enligt följande:

  • värdeuppgifter för varorna:
    • pris
      • Ange priset i Tullklareringstjänsten i fältet ”Pris” eller vid meddelandedeklarering under ”Varupostens värde”.
      • Som pris används de kostnader som uppstått vid reparation eller förädling av varan samt det material som tillförts utanför EU. Det kan vara t.ex. en debitering av underhåll och reparation som du har betalat och som kan bestå av debitering av arbetstid samt av tillförda material för vilka du har betalat reparatören. Om du har fått flera fakturor för reparation eller förädling, räkna ihop kostnaderna och ange reparationskostnaderna som en post. 
      • I undantagsfall kan du ange 0 euro som värdeuppgift i fältet ”Pris” eller under ”Varupostens värde”, om den vara du importerat har reparerats helt gratis på garanti och du inte har debiterats för reparationen. 
    • de exporterade varornas värde
      • Använd koden för värdeslag ”AE – Material, komponenter, delar och liknande artiklar som ingår i de importerade varorna”. 
      • de exporterade varornas värde ska alltid anges med en separat kod för värdeslag, även om varorna hade reparerats gratis på garanti.
      • Med de exporterade varornas värde avses varor som exporterats från EU samt värdet på tillhandahållna varor och tjänster som ingick i de varor som exporterades för förädling eller reparation.
    • poster som ska läggas till priset, om de inte redan ingår i priset
      • Ange de poster som ska läggas till priset med koder för värdeslag som börjar med bokstaven A.
      • Om du t.ex. har fått en separat fraktfaktura för transporten av varorna, ange den importfrakt du betalat med koden ”AK – Kostnader för transport, lastning, hantering och försäkring fram till platsen för införsel i Europeiska unionen”. (Du kan tills vidare ange dessa poster vid behov också med koderna 1J och 1K.)
      • Kontrollera koderna i kodförteckningen ”NCL123 – Värdejustering” på Tullens github-sida.
  • statistiskt värde
    • Det statistiska värdet består av värdet på de exporterade varorna, kostnaderna för förädlingsprocesserna utanför EU, värdet på de varor som tillförts utanför EU, royaltyer och licensavgifter som anknyter till varorna samt av frakt- och försäkringskostnaderna från förädlingsplatsen fram till det första gränsövergångsstället vid finska gränsen. I det statistiska värdet inkluderas inte de skatter och avgifter som uppbärs i Finland.
    • Det statistiska värdet kan inte vara 0.
  • värderingsmetod
    • När den angivna typen av transaktion är ”60 – Transaktioner som inte omfattar överföring av äganderätten, t.ex. reparation av varor; uthyrning, operationell leasing eller annan tillfällig användning om tiden understiger 24 månader”, ”51 – Varor som efter lönbearbetning återförs till den ursprungliga exporterande medlemsstaten/det ursprungliga exportlandet” eller ”52 – Varor som efter lönbearbetning inte återförs till den ursprungliga exporterande medlemsstaten/det ursprungliga exportlandet” ange värderingsmetoden enligt följande: 
      • Om du har betalat för reparationen och du har en faktura för förädlingen, ange värderingsmetoden med koden ”1 – Transaktionsvärde för importerade varor”.
      • Om du inte har en faktura för förädlingen ska du använda en sekundär värderingsmetod. Ta reda på vilken sekundär värderingsmetod du kan använda. På basis av den ange någon av följande koder:
        • ”2 – Transaktionsvärde för identiska varor”
        • ”3 – Transaktionsvärde för liknande varor”
        • ”4 – Deduktiv metod”
        • ”5 – Metoden för beräknat värde”
        • ”6 – Värde grundat på tillgängliga uppgifter (alternativ metod)”

Mervärdesskattegrund

Om du är en momsregistrerad importör, deklarera importmomsen till Skatteförvaltningen. Om du är en icke-momsregistrerad aktör ange momsgrunden som ett totalbelopp med koden ”80 –avvikande momsgrund”.

Ange med koden ett enda belopp som inkluderar följande kostnader:

  • förädlingskostnader
  • värdet på de varor som tillförts utanför unionen
  • transport-, lastnings- och lossningskostnaderna till förädlingsplatsen (exportfrakt)
  • transport-, lastnings- och försäkringskostnader och därmed sammanhängande kostnader samt andra kostnader med anknytning till import fram till den första destinationsort i Finland som finns angiven i transportavtalet (importfrakt)
  • om du vid den tidpunkt då skyldigheten att betala skatt uppstår vet att varan transporteras till en annan destinationsort inom unionen, lägg kostnaderna till denna destinationsort till momsgrunden.

Obs. Värdet på de exporterade varorna ska inte ingå i momsgrunden.


För varuposter som frigjorts för förfarandet under perioden ska man inge en kompletterande sammanfattande tulldeklaration efter utgången av perioden. Med den kompletteras uppgifter som saknas i anmälan av varors ankomst och uppgifter som saknas uppges för tullklareringen. Den kompletterande tulldeklarationen ska inges även om du fått befrielse från kravet på anmälan av varors ankomst. 

Datainnehållet i den kompletterande importdeklarationen är detsamma som i en standarddeklaration. Inge deklarationen antingen i Tullklareringstjänsten eller genom meddelandedeklarering.

För att du ska kunna inge en kompletterande sammanfattande tulldeklaration för en period, ska alla anmälningar av varors ankomst innehålla följande enhetliga uppgifter:

  • exportör, dvs. säljare 
  • leveransvillkor
  • avsändningsland
  • transportsätt 
  • transportmedlets nationalitet (kan komma att ändras).

När ska den kompletterande deklarationen för perioden inges?

Den kompletterande deklaration ska inlämnas inom 10 dagar efter utgången av perioden. 

Om tull uppbärs för varorna som ska frigöras för förfarandet, är periodens längd en vecka. Om enbart mervärdesskatt uppbärs för varorna, kan periodens längd vara en vecka eller en månad. Periodens längd kan vara en månad också när varorna befordras t.ex. till ett skatteupplag om ingen tull tas ut för de varor som frigörs för förfarandet.

Vilka uppgifter ska jag ange i den kompletterande tulldeklarationen?

Inge den kompletterande tulldeklarationen på följande sätt: 

  • När du inger deklarationen i Tullklareringstjänsten
    • Välj ”Kompletterande tulldeklaration”.
    • Välj MRN-referensnumren för anmälningarna av varors ankomst i listan. 
  • När du inger deklarationen genom meddelandedeklarering
    • Ange som ytterligare typ av deklaration ”V – Kompletterande sammanfattande deklaration enligt förfarandet i artikel 182 i kodexen”.
    • Ange som tidigare dokument MRN-referensnumren för anmälningarna av varors ankomst i uppgifterna om deklarationspartiet. Ange som typ av tidigare dokument ”NCLE – Anmälan av varors ankomst genom registrering i deklarantens bokföring (EIDR)”.

Om du befriats från att inge anmälan av varors ankomst, ange i uppgifterna om deklarationspartiet t.ex. de summariska införseldeklarationerna som tidigare dokument. 

Följande uppgifter i anmälan av varors ankomst kan inte ändras:
deklarant

  • ombud, om ombud anlitas 
  • uppgifter om tillståndet
  • koden för ytterligare uppgifter FIPER och dess beskrivning W eller M 
  • periodens första dag (anges under ”Skattebestämningsdag”)
  • begärt tullförfarande.

Följande uppgifter krävs inte i den kompletterande tulldeklarationen: 

  • uppgifter om varans förvaringsplats 
  • transportmedlets identifieringsnummer.

I kundsamarbetsgruppen för elektroniska tjänster ligger huvudvikten av arbetet på utvecklingsidéer, ändringar, ibruktagningar och tjänster som gäller elektroniska tjänster samt på kundernas behov med anknytning till tjänsterna. Kundsamarbetsgruppen består av programvaruhus, operatörer inom meddelandedeklarering, tjänsteleverantörer, stora kunder och intressentgrupper inom elektroniska tjänster, och experter inom Tullens e-tjänster. Gruppens ordförande är Arja Räikkönen från Tullens informationsförvaltning och sekreteraren är Markus Rentola från kundrelations- och skatteuppbördsenheten, e-tjänster.

Gruppen sammanträder två gånger om året.

Medlemmarna:

  • Aktiv Data Oy
  • Capgemini Finland Oy
  • CGI Suomi Oy
  • DB Schenker Oy
  • DHL Express (Finland) Oy
  • Digia Oyj
  • Euroports Rauma Oy
  • Independent Express Finland Oy
  • OpusCapita Group Oy
  • OWS Finland Oy
  • Prog-It Oy
  • Samex Solutions Oy
  • UPM-Kymmene Oyj
  • Varova Oy
  • wCargo Oy

Exemplar (växter, djur samt delar eller produkter av dem) av CITES-arter som införs till Finland från länder utanför EU eller utförs via Finland till länder utanför EU ska införas och utföras via godkända gränsövergångsställen.

Kolla alltid hos Livsmedelsverket vilka veterinära kontroller och tillstånd som krävs när du för in djur eller produkter av animaliskt ursprung till Finland. De godkända gränsövergångsställena hittar du på Livsmedelsverket webbplats.

Kolla också alltid hos Livsmedelsverket vilka kontroller och tillstånd eller intyg som krävs när du för in eller för ut växter.

Om du inte skaffar tillstånd

Utan tillbörliga dokument är gränsöverskridande transporter och handel olagliga. Om man inte har de tillstånd som krävs kan produkterna beslagtas.



Om du i tulldeklarationen angett ett felaktigt MRN-referensnummer eller ett felaktigt varupostnummer för den summariska införseldeklarationen eller deklarationen för tillfällig lagring, gör på följande sätt:

  • Skicka de uppgifter som ska korrigeras per e-post till Elektroniska servicecentralen spake.varastointi(at)tulli.fi:
    • Ge meddelandet rubriken ”Korrigering av uppgifter i importdeklaration”.
    • Ange förtullningsnumret för den importtulldeklaration samt den varupost som berörs av korrigeringen. 
    • Ange de korrekta uppgifterna om det tidigare dokumentet:
      • typ av tidigare dokument ”N355 – Summarisk införseldeklaration” eller ”N337 – Deklaration för tillfällig lagring”
      • MRN-referensnummer och varupostnummer
      • nummer på transportdokumentet på undernivå, om den föregående deklarationen är en deklaration för tillfällig lagring eller en summarisk införseldeklaration som ingetts till EU:s ICS2-system.
         
  • Elektroniska servicecentralen kvitterar meddelandet som mottaget via e-post.
  • Ge e-postmeddelandet du fått till den som hämtar varorna, så att hen kan visa den korrigerade uppgiften för innehavaren av det tillfälliga lagret.
  • Innehavaren av det tillfälliga lagret bifogar e-postmeddelandet till lagerbokföringen tillsammans med det ursprungliga beslutet om frigörande.

Innehavaren av ett tillfälligt lager frigör varorna för övergång till fri omsättning mot ett beslut om frigörande som skrivits ut från Tullens system. Om det i samband med utlämning av varorna från lagret upptäcks avvikelser mellan beslutets uppgifter och registreringarna i det tillfälliga lagrets bokföring, kan lagerhavaren emellertid i vissa fall utlämna varorna.

Tillåtna avvikelser mellan lagerbokföringens och frigörandebeslutets uppgifter

Innehavaren av det tillfälliga lagret kan utlämna varorna fastän följande uppgifter i beslutet om frigörande skiljer sig från lagerbokföringens uppgifter:

  • Containernummer
  • Varans märken och nummer:
  • Uppgifter om transportmedlet
  • Kolliantal (kvantitet) och bruttovikt, förutsatt att mängden i frigörandebeslutet är större än i bokföringen. Lagerhavaren kan utlämna varorna eftersom avvikelsen i sig inte leder till att en tullskuld uppstår.
  • Uppgifter om varans förvaringsplats, inkl. lagerkod
  • Kod för förpackningsslag genererad av importförtullningstjänsten för privatpersoner 

Om lagerhavaren utlämnar varorna inom ramen för de tillåtna avvikelserna ska hen anteckna avvikelserna i frigörandebeslutet. Anteckningarna ska bekräftas med underskrift och namnförtydligande eller med företagets stämpel.

Importförtullningstjänsten för privatpersoner genererar automatiskt en kod för förpackningsslag vid privatpersoners förtullningar. Koden för förpackningsslag är en bakgrundsuppgift som inte kan ändras av den som förtullar. Tullen ändrar inte förpackningsslaget för förtullningen och gör inga korrigeringsanteckningar i besluten om frigörande. Det tillfälliga lagrets bokföring ska innehålla en tillräcklig varubeskrivning, rätt kod för förpackningsslag och varans kvantitet.

Om lagerhavaren av någon annan anledning anser att hen inte kan utlämna varorna ska hen ange ”Utlämnas inte” och orsaken till varför varorna inte utlämnas i frigörandebeslutet.

Ändring av tulldeklaration eller korrigering av uppgifter

Om några andra än ovannämnda uppgifter avviker från varandra är det inte tillåtet att utlämna varorna från lagret. Deklaranten eller dennes ombud ska begära ändring av importdeklarationen.

Alla uppgifter kan inte ändras genom ansökan om ändring utan du måste begära korrigering. Be Tullens elektroniska servicecentral korrigera följande uppgifter, om de angetts felaktigt i importtulldeklarationen:  
•    typ av tidigare dokument
•    MRN-referensnummer för den summariska införseldeklarationen eller deklarationen för tillfällig lagring eller därtill hörande transportdokumentets nummer eller varupostnummer.

Läs anvisningarna för begäran om korrigering. Du får en bekräftelse från Elektroniska servicecentralen, när korrigeringen har gjorts. Med detta meddelande om bekräftelse visar den som hämtar varorna den korrigerade uppgiften för innehavaren av det tillfälliga lagret.


Du tänker importera ”single malt” whisky enligt varukod 2208 30 30 00 med en alkoholhalt på 40 %. Produktgruppen är etylalkohol med en volymprocent över 2,8 som klassificeras enligt varukod 2208. Då är koden för punktskatten på alkoholdrycken V227. Punktskatt på dryckesförpackning betalas för produkter som hör till varukodsgrupp 22, om varan som ska importeras kommer i förpackningar på högst 5 liter. Ange då koden V807 för punktskatten på dryckesförpackningen.

Om produkten inte omfattas av punktbeskattningen av dryckesförpackningar ange koden V998. För sådan här alkohol behöver man inte betala punktskatt för läskedryck, så ange också negationskoden V997.


Du tänker importera rödvin enligt varukod 2204 21 94 19 med en alkoholhalt på 12 %. Produktgruppen är viner och övriga alkoholdrycker som tillverkas genom jäsning och vars alkoholhalt överstiger 8, men med en volymprocent på högst 15. Då är koden för punktskatten på alkoholdrycken V211.

Punktskatt på dryckesförpackning betalas för produkter som hör till varukodsgrupp 22, om varan som ska importeras kommer i förpackningar på högst 5 liter. Koden V804 för punktskatt på dryckesförpackning används för varukoden 2204, vin av färska druvor, inbegripet vin som tillsatts alkohol.

Om produkten inte omfattas av punktbeskattningen av dryckesförpackningar ange koden V998. För sådan här alkohol behöver man inte betala punktskatt för läskedryck, så ange också negationskoden V997.


Du tänker importera öl enligt varukod 2203 00 01 00 med en alkoholhalt på 4,5 %. Produktgruppen är öl med en alkoholhalt på över 2,8 volymprocent. Då är koden för punktskatten på alkoholdrycken V204. Punktskatt på dryckesförpackning betalas för produkter som hör till varukodsgrupp 22, om varan som ska importeras kommer i förpackningar på högst 5 liter. Koden V803 för punktskatt på dryckesförpackning används för varukoden 2203, maltdrycker. 

Om produkten inte omfattas av punktbeskattningen av dryckesförpackningar ange koden V998. För sådan här alkohol behöver man inte betala punktskatt för läskedryck, så ange också negationskoden V997.


Du tänker importera kolsyrad apelsindryck med tillsats av socker enligt varukod 2202 99 19 11, men drycken är emellertid inte fruktdryck enligt varukod 2009. Produkten anses som livsmedel, därför har den en avvikande momssats på 14 %, och koden Q227. Punktskatt på dryckesförpackning betalas för produkter som hör till varukodsgrupp 22, om varan som ska importeras kommer i förpackningar på högst 5 liter. Koden V802 för punktskatt på dryckesförpackning används för produkter som omfattas av varukoden 2202.

Om produkten inte omfattas av punktbeskattningen av dryckesförpackningar ange koden V998. Punktskatt på läskedryck ska betalas för produkten. Koden V345 används för punktskatt på läskedrycksprodukter i grupp 2202 som innehåller socker och högst 0,5 volymprocent alkohol.


När du söker tillstånd till aktiv förädling, ska du själv i din tillståndsansökan välja vilken artikel om tullskuld som i första hand ska tillämpas. Artikeln om tullskuld som nämns i tillståndet ska användas om en tullskuld uppkommer, dvs. om tillståndsenliga förädlade produkter tullklareras för fri omsättning. I tillståndsansökan fastställs artikeln om tullskuld för den tillståndsenliga primära förädlade produkten.

Vid aktiv förädling är artikeln om tullskuld någondera av följande:

  • artikel 86.3 i unionens tullkodex (senare art. 86.3 i UTK)
  • artikel 85.1 i unionens tullkodex (senare art. 85.1 i UTK)

I tillståndsansökan kan du också välja möjligheten att ändra artikeln om tullskuld, om en tullskuld uppkommer. Det här innebär att du kan ange i tulldeklarationen för övergång till fri omsättning, att du vill tillämpa en annan artikel om tullskuld istället för den primära artikeln om tullskuld. För att du ska kunna ändra artikeln om tullskuld, måste följande villkor uppfyllas:

  • Det har angetts i tillståndet att tillståndshavaren eventuellt vill tillämpa även den andra artikeln gällande tullskuld.
  • De varor som har hänförts till förfarandet skulle inte omfattas av en jordbrukspolitisk eller handelspolitisk åtgärd, en preliminär eller slutgiltig antidumpningstull, en utjämningstull, en skyddsåtgärd eller en tilläggstull till följd av ett upphävande av medgivanden om de skulle deklareras för övergång till fri omsättning den dag då tullskulden uppkommer.

Artikeln om tullskuld: art. 86.3 i UTK

Artikeln 86.3 i UTK kan endast tillämpas om tullskulden uppkommer för primära eller sekundära förädlade produkter, inte för varor eller halvfabrikat som hänförts till förfarandet. 

När du väljer art. 86.3 i UTK som artikeln om tullskuld och förfarandet avslutas med att de tillståndsenliga förädlade produkterna frigörs för övergång till fri omsättning, fastställs den tullskuld som uppkommer utifrån de varor som hänförts till förfarandet för aktiv förädling.

Om tullskulden uppkommer, uppbärs den enligt de importtullnivåer som gäller den dag då tullskulden uppkommer.

Exempel: Vävnad (varukod 5209xxxx, värde 1000 euro, mängd 100 kg) har importerats från Indien till EU 1.1.2022, och vävnaden har hänförts till förfarandet för aktiv förädling (51xx). Vid förädling tillverkas skjortor enligt varukod 6206xxxx av vävnaden. Skjortorna tullklareras 2.2.2022 för fri omsättning (4051).

Importtullarna fastställs enligt den tullnivå som gäller 2.2.2022 för den vara som hänförts till förfarandet, dvs. för vävnaden (varukod 5209xxxx, värdet på den vara som använts vid tillverkningen 1 000 euro, varumängden som använts vid tillverkningen 100 kg och ursprung Indien).

Artikeln om tullskuld: art. 85.1 i UTK

När du väljer art. 85.1 i UTK som artikeln om tullskuld och förfarandet avslutas med att de tillståndsenliga förädlade produkterna frigörs för övergång till fri omsättning, fastställs den tullskuld som uppkommer utifrån de produkter som övergår till fri omsättning (4051). Tullskulden uppbärs alltså alltid för de produkter, den mängd och det värde som ska övergå till fri omsättning.

Denna artikel om tullskuld kan du använda om tullskulden uppkommer i fråga om förädlade produkter, sekundära förädlade produkter, halvfabrikat, varor som hänförts till förfarandet eller avfall som eventuellt uppstått vid förädlingen.

Om tullskulden uppkommer, uppbärs den enligt de importtullnivåer som gäller den dag då tullskulden uppkommer, vilket anmäls till Tullen. Om det t.ex. är fråga om en förädlad produkt, fastställs tullnivån enligt varukoden för den förädlade produkten. Som tullvärde används då värdet på den förädlade produkten inklusive förädlingskostnaderna.

Exempel: Vävnad (varukod 5209xxxx, värde 1000 euro, mängd 100 kg) har importerats från Indien till EU 1.1.2022, och vävnaden har hänförts till förfarandet för aktiv förädling (51xx). Vid förädling tillverkas skjortor enligt varukod 6206xxxx av vävnaden. Skjortorna tullklareras 2.2.2022 för fri omsättning (4051).

Importtullarna fastställs enligt den tullnivå som gäller 2.2.2022 för den produkt som färdigställts vid förfarandet, dvs. för skjortor (varukod 6206xxxx, värdet på den förädlade produkten 12 000 euro, mängden av den förädlade produkten 120 kg och ursprung Indien).

Artikel om tullskuld, när det för varorna uppbärs t.ex. antidumpningstull, utjämningstull eller tilläggstull

I artikel 76 i kommissionens delegerade förordning (2015/2446) har angetts vissa situationer där artikeln om tullskuld 86.3 i UTK ska tillämpas. I dessa situationer kan Tullen tillämpa UTK artikeln 86.3 om tullskuld, fastän företaget självt skulle ha valt en annan artikel om tullskuld. 

Artikeln 86.3 i UTK om tullskuld tillämpas baserat på artikel 76.2 i DF, till exempel i situationer där de förädlade produkterna tillverkas av varor som hänförts till förfarandet för aktiv förädling som skulle omfattas av en tillfällig eller slutgiltig antidumpningstull, utjämningstull eller tilläggstull. 

Artikeln 86.3 i UTK om en tullskuld behöver emellertid inte tillämpas i följande fall: 

  • Om ingen antidumpningstull, utjämningstull, skyddsåtgärd eller tilläggstull längre skulle tillämpas när tullskulden för de förädlade produkterna uppkommer.
  •  Om situationen hör till tillämpningsområdet för artikel 167.1, underpunkterna h, i, j, m eller p i den delegerade förordningen (2015/2446):
    • Varorna som förädlas är av icke-kommersiell natur (punkt h).
    • De förädlade varorna har framställts enligt ett tidigare tillstånd, som utfärdats efter undersökning av de ekonomiska villkoren (punkt i).
    • Varorna förädlas till varuprov (punkt m).
    • Varorna nedbryts till avfall och skrot, förstörs eller delar eller komponenter återvinns (punkt p).

Om du valde ”40 – Övergång till fri omsättning” som begärt förfarande, välj rätt förmånsbehandling. 

Kontrollera förmånsberättigande ursprungsintyg vid import.

Välj förmånsbehandling på följande sätt:

Du importerar varor från ett land utanför EU, och du har inte något förmånsberättigande ursprungsintyg. I Fintaric-tjänsten visas i samband med varukoden texten ”1011 (erga omnes)” i punkten ”Land”. 

1. Välj någon av följande koder för förmånsbehandling:

  • ”100 Allmän tullsats vid import från tredje land”, då normala tredjelandsimporttullar tas ut för varorna. 
    • I Fintaric visas i samband med varukoden t.ex. texten ”Tredjelandstullsats” i punkten ”Åtgärd”.
  • ”110 – Autonom tullsuspension vid import från tredje land”, då tullen enligt autonom tullsuspension tas ut för varorna. Varorna ska vara råvaror för industrin och importeras för t.ex. industriell tillverkning.
    • I Fintaric visas i samband med varukoden t.ex. texten ”Autonom tullsuspension” i punkten ”Åtgärd”.
  • ”119 – Temporär tullbefrielse för varor som importeras med luftvärdighetsintyg”, då nedsatt tull tas ut för varorna. Varorna ska ha ett intyg om auktoriserat underhåll/tillverkning (EASA1-blankett) vars nummer ska anges i tulldeklarationen. 
    • I Fintaric visas i samband med varukoden t.ex. texten ”Lufvärdighet-tullsuspension” i punkten ”Åtgärd”. 
  • ”120 – WTO-tullkvot vid import från tredje land”, då tull enligt tullkvoten tas ut för varorna eller de kan med stöd av tullkvoten befrias från t.ex. tilläggstull. Varorna som importeras ska rymmas i tullkvoten.
    • I Fintaric visas i samband med varukoden i punkten ”Åtgärd” t.ex. texten ”Tullkvot utom ramen för förmånsordningar”.
  • Beakta att WTO-tullkvoterna kan utesluta vissa länder, vilket visas i punkten ”Land” med texten ”1011 (ERGA OMNES) utom….”

2. Du importerar varor från utvecklingsländer till vilka EU beviljar tullförmåner genom sitt allmänna tullpreferenssystem (GSP).

I GSP-systemet finns tre landsgrupper och därför är det bra att först i Fintaric-tjänsten kontrollera till vilken landsgrupp säljaren av varorna hör. Ta reda på om säljaren kan skicka dig ett godtagbart dokument som bevisar varornas ursprung. Om det är möjligt att ansöka om GSP-tullförmån för varorna, står det i Fintaric i samband med varukoden i punkten ”Åtgärd” texten ”Preferenstull” och i punkten ”Land” landsgruppen 2020, 2027 eller 2005. Importtullarna för varorna bestäms enligt landsgruppen.

  • Välj ”200 – GSP-behandling utan villkor eller begränsningar” som förmånsbehandling.
  • Välj rätt förmånsberättigande landsgrupp för ursprungslandet.  
    • 2020 (GSP – Allmän ordning) 
    • 2027 (GSP + – En särskild stimulansordning för hållbar utveckling och gott styre) 
    • 2005 (GSP-EBA – En särskild ordning för de minst utvecklade länderna (Everything But Arms arrangement))
  • Ange behövligt ursprungsintyg i tulldeklarationen. 

Läs mer om tullpreferenssystemet för utvecklingsländer (GSP).    

3. Du importerar varor från länder utanför EU med vilka EU ingått ett frihandelsavtal eller ett annat avtal enligt vilket varorna kan beviljas förmånligare tullbehandling på basis av ursprung. Ursprunget ska gå att bevisa med ett avtalsenligt ursprungsintyg.

Ta först reda på enligt vilket avtal du importerar varorna och om du har det ursprungsintyg som krävs.

Välj rätt land eller landsgrupp som ursprungsland. 

  • Exempel 1: Du importerar varor från Norge och du vill tillämpa avtalet mellan EU och Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EFTA). Välj ”2012 (Europeiska ekonomiska samarbetsområdet)” som förmånsberättigande ursprungsland, då ursprungsintyget ska vara det som avses i EFTA-avtalet. 
  • Exempel 2: Du importerar varor från Norge och du vill tillämpa det bilaterala avtalet mellan EU och Norge. Välj ”NO” som förmånsberättigande ursprungsland, då ursprungsintyget ska vara det som avses i avtalet mellan Norge och EU. 
  • Exempel 3: Du importerar varor från Storbritannien och vill tillämpa frihandelsavtalet mellan EU och Storbritannien. Välj ”GB” som förmånsberättigande ursprungsland, då ursprungsintyget ska vara det som avses i frihandelsavtalet.

Välj därefter någon av följande koder som kod för förmånsbehandling:    

  • ”300 – Förmånstullsats utan villkor eller begränsningar”, då förmånligare tullar enligt avtalet tas ut för varorna. Ett ursprungsintyg enligt avtalet ska visas upp i samband med importen.
    • I Fintaric visas i samband med varukoden t.ex. texten ”Preferenstull” i punkten ”Åtgärd”.
  • ”310 – Förmånsavtal: tullbefrielse”, då tullen enligt tullbefrielse tas ut för varorna. Det är fråga om en befrielse som t.ex. kan tillämpas på fiskar från Ceuta och Melilla och på fiskeriprodukter som importeras från Ceuta och Melilla för bearbetning. Varorna ska ha ett avtalsenligt ursprungsintyg.
  • ”320 – Förmånstullkvot”, då tullen enligt tullkvoten tas ut för varorna eller de kan med stöd av tullkvoten befrias från t.ex. tilläggstull. Importvarorna ska rymmas i tullkvoten och ha ett avtalsenligt ursprungsintyg. 
    • I Fintaric visas i samband med varukoden t.ex. texten ”Preferenstullkvot” i punkten ”Åtgärd”.

Läs mer om förmånsbehandlingar

4. Du importerar varor från Turkiet, San Marino eller Andorra med vilka unionen slutit tullunionsavtal.  Kontrollera vid import från dessa länder om avtalet om tullunion eller ett bilateralt avtal tillämpas. Välj landskod i punkten ”Land eller landsgrupp” i tulldeklarationen och Fintaric-tjänsten (t.ex. vid import från Turkiet ”TR – Turkiet”) 

  • Kontrollera i punkten ”Åtgärd” vilket avtal som tillämpas: 
    • I Fintaric visas i samband med varukoden i punkten ”Åtgärd” texten ”Tullunionstull” då förmånsbehandling 400 tillämpas och ursprungsbeviset är varucertifikat A.TR. Då ska villkoren enligt avtalet om tullunionen iakttas, dvs. varorna ska vara i fri omsättning i Turkiet. 
    • I Fintaric visas i samband med varukoden i punkten ”Åtgärd” texten ”Preferenstull” då förmånsbehandling 300 tillämpas och ursprungsbeviset är t.ex. varucertifikat EUR.1. Då ska villkoren enligt ursprungsavtalet iakttas, dvs. varorna ska ha sitt ursprung i Turkiet.
  • Om du ansöker om förmånsbehandling enligt tullunionen, välj någon av förmånsbehandlingarna nedan:
    • ”400 – Tull i enlighet med avtal om tullunion som ingåtts av Europeiska unionen”, då det för varorna tas ut tull enligt tullunionsavtalet. Fastän ingen allmän tull tas ut för varorna, kan de omfattas av tariffåtgärder (t.ex. tilläggstull). Varorna ska ha ett sådant ursprungsintyg som avses i avtalet om tullunion.
    • ”420 – Tullunionskvot”, då det för varorna tas ut tull enligt tullkvoten eller de kan med stöd av tullkvoten befrias från t.ex. tilläggstull. Importvarorna ska rymmas i tullkvoten och ha ett sådant ursprungsintyg som avses i avtalet om tullunion. 

Läs mer om förmånsbehandlingar


Följande varor som importeras från länder utanför EU är CBAM-varor vilkas utsläpp måste rapporteras till kommissionen i CBAM-övergångsregistret:  

  • vissa järn- och stålvaror
    • Produkter tillverkade av dessa varor, t.ex. skruvar, muttrar och brickor.
  • järnmalm
  • vissa gödselmedel
  • vissa aluminiumvaror
  • vissa cementvaror
  • vissa kemikalier
  • el.

Notera att rapporten bara ska göras för CBAM-varor som frigörs för övergång till fri omsättning inom EU. Du behöver inte rapportera om varorna, när de inte förtullas in i EU:s område (t.ex. tillfällig införsel eller aktiv förädling av varor).

För följande varor behöver ingen rapport lämnas in:

  • Varor som enligt ursprungsbestämmelserna har ursprung i EU  

  • Varor som enligt ursprungsbestämmelserna har ursprung i Island, Liechtenstein, Norge eller Schweiz (EES-länderna).

    • Beakta att importlandet inte är avgörande med tanke på rapporteringsskyldigheten utan varans ursprungsland.  Om du t.ex. importerar varor med ursprung i Kina från Schweiz, måste du rapportera varornas utsläpp.

  • varor med ursprung i territorierna Büsingen, Helgoland, Livigno, Ceuta eller Melilla (specialområden i EU)
  • försändelser av ringa värde, dvs. värda högst 150 euro (art. 23 i tullfrihetsförordningen)
    • Exempel: 
      Du tar emot en försändelse från ett land utanför EU innehållande både CBAM-varor (t.ex. skruvar) och andra varor. Försändelsens totalvärde överskrider 150 euro. Om värdet på CBAM-varorna (skruvarna) i försändelsen är 150 euro eller mindre, anses försändelsen vara en försändelse av ringa värde, och du behöver inte rapportera utsläppen till kommissionen.

      Försändelsens värde anses vara CBAM-varornas värde utan transportkostnader.
  • CBAM-varor som införs i resenärers personliga bagage och vars sammanlagda värde är högst 150 euro
  • varor som används för militära ändamål

Ange det tidigare dokumentet så här om varorna har anmälts till Tullen, men ett driftavbrott pågår i Tullklareringstjänsten eller i deklarationstjänsten för Införsel och utförsel (AREX) när du försöker inge en importdeklaration. Gör så här om Tullen har meddelat om ett driftavbrott men du inte kan vänta tills det tar slut, utan du måste inge en importdeklaration så att transporten av varorna kan fortsätta.

Om du inger deklarationen i Tullklareringstjänsten eller som ett meddelande, ange ”1ZZZ (annat tidigare dokument)” som typ av tidigare dokument och MRN-referensnumret som referens för det tidigare dokumentet.

Läs anvisningarna för användning av reservförfarandet. 


Varor kan hänföras till förfarandet för aktiv förädling om avsikten är att de ska förstöras utan att lämna något avfall. Om varorna som ska förstöras har övergått till fri omsättning, är det inte längre möjligt att använda förfarandet för aktiv förädling. 

Varor som omfattas av handelspolitiska åtgärder, som förbjuder införsel till eller utförsel från EU:s tullområde, får inte hänföras till aktiv förädling. 

Du kan läsa de allmänna anvisningarna om förstöring av varor och om förstöring av varor i andra situationer på sidan om Förstöring i kommersiell trafik

När varorna som ska förstöras har hänförts till ett särskilt förfarande

Varor som ska förstöras ska hänföras till förfarandet för aktiv förädling, när varorna har hänförts till följande särskilda förfaranden: aktiv förädling (51xx), tillfällig införsel (53xx) eller tullagring (71xx). Också varor som lagrats tillfälligt och som kunden inte vill frigöra för övergång till fri omsättning, kan förstöras vid förfarandet för aktiv förädling.

Om varorna som ska förstöras har hänförts till ett annat särskilt förfarande, såsom passiv förädling eller slutanvändning, kontakta Tullen innan varorna förstörs. Ange i kontakten MRN-referensnumret i tulldeklarationen för varorna som har hänfört till förfarandet och en förklaring över din situation, innan du förstör varorna. Skicka uppgifterna via e-post till adressen yritysneuvonta.tuonti(at)tulli.fi. 

Om varorna som ska förstöras redan är hänförda till förfarandet för aktiv förädling, och du har ett skriftligt tillstånd till aktiv förädling med koden för ekonomiskt villkor ”19 – nedbrytning till avfall och skrot, förstöring och återvinning av delar eller komponenter”, behöver du inte göra en ny tulldeklaration. Du kan agera enligt villkoren i tillståndet och förstöra varorna.

Om varorna som ska förstöras redan är hänförda till förfarandet för aktiv förädling, men tillståndet till aktiv förädling inte har koden 19 för ekonomiskt villkor, måste du inge en ny tulldeklaration för hänförande av varorna till aktiv förädling.

Så här inger du en tulldeklaration för aktiv förädling när du vill förstöra varorna

När du inger en tulldeklaration för förstöring av varorna vid förfarandet för aktiv förädling, behöver du ett tillstånd till aktiv förädling där koden för ekonomiskt villkor 19 nämns. Du kan ansöka om tillstånd till aktiv förädling med en standardtulldeklaration. 

Den som hänför varorna till förfarandet (deklaranten av tulldeklarationen för aktiv förädling) kan vara en annan aktör än den som ursprungligen hänförde varorna till ett särskilt förfarande.
Inge en tulldeklaration för varorna som ska förstöras innan du börjar förstöra varorna, precis som du också gör för andra varor som ska förädlas under förfarandet för aktiv förädling. Tillståndshavaren är skyldig att avsluta förfarandet inom den utsatta tiden samt att lämna avräkningsnotan till övervakningstullkontoret för varorna som hänförts till förfarandet för aktiv förädling. 

Ange i tulldeklarationen koden för ekonomist villkor ”19” – nedbrytning till avfall och skrot, förstöring, återvinning av delar eller komponenter”, om du söker tillstånd med en tulldeklaration. Beakta också att om syftet med förädlingen av varorna är förstöring, ange koden för ytterligare förfarande ”A10 – Förstöring av varor som omfattas av aktiv förädling”. 

För angivandet av andra uppgifter i tulldeklarationen kan du använda anvisningen som finns på denna sida vid punkten ”Uppgifter som ska anges i tulldeklarationen när varorna hänförs till förfarandet för aktiv förädling (5100)”.

Om varorna som förstörs inte försvinner utan att lämna avfall

Vid aktiv förädling ska varorna förstöras utan att lämna något avfall. Efter förstöringen kan varorna dock lämna efter sig till exempel avfall eller skrot som måste tullklareras. Som tullförfarande kan du t.ex. välja övergång till fri omsättning.

Om du för avfallet eller skroten som uppstått vid förfarandet väljer övergång till fri omsättning som tullförfarande, ange i tulldeklarationen bland annat följande uppgifter:

  • Ange 4052 som tullförfarande.
  • Ange koden 644 som ytterligare förfarande.
    • Beakta att om varorna som hänförts till förfarandet omfattas till exempel av antidumpningstull, då uppbärs tullskulden som uppstått enligt artikel 86.3 i UTK. Välj koden F44 som ytterligare förfarande. 
  • Använd varukoden för och värdet på avfallet eller skroten som uppstått vid förädlingen. 

Läs fler tulldeklarationsanvisningar i andra avsnitt på denna sida om hur du avslutar förfarandet genom att frigöra varorna till fri omsättning.



 

 


Läs anvisningarna om hur du anmäler utsläppsuppgifterna i CBAM-övergångsregistret. Närmare instruktioner finns i kommissionens anvisningar.

1. Ifyllande av uppgifter på förhand

2. Börja fylla i rapporten

3. Fyll i varorna och deras utsläppsuppgifter

4. Färdigställ rapporten

5. Skicka rapporten

6. Ändring av rapporten i efterhand

7. Kommissionens anvisningar

 

1. Ifyllande av uppgifter på förhand

Du kan spara till exempel följande uppgifter för upprättandet av rapporten i CBAM-övergångsregistret. Ifyllande på förhand kan underlätta upprättandet av rapporterna.

Dina kontaktuppgifter

  • På startsidan under ”My Profile Information” klicka på ”more”
  • Under ”Contact Details”, klicka på knappen ”Edit”
  • Skriv in kontaktuppgifterna i följande fält
    • Contact Person Full name
    • Phone
    • E-mail address
  • Klicka på ”Save”

 

Att lägga till en aktör (Operator)

Notera: Uppgiften om aktören (Operator) är inte obligatorisk, om du använder standardvärden som kommissionen publicerat för rapportering av utsläppsuppgifterna under de tre första rapporteringsperioderna.

Det är inte obligatoriskt att fylla i aktörernas (Operator) uppgifter i registret på förhand, men förhandsifyllandet kan snabba upp upprättandet av rapporten, eftersom uppgifterna redan finns i registret. Om du vill lägga till aktör, gör så här:

  • Klicka på ”more” under ”Operators” på startsidan
  • Klicka på den blåa knappen ”Create an Operator”
  • Fyll i aktörens uppgifter i fälten nedan
  • I fältet ”Operator ID” kan du fylla i en valfri kombination av siffror och bokstäver
  • Klicka på knappen ”Create”

Ifyllande av anläggningar (Installations)

Notera: Uppgiften om anläggning (installation) är inte obligatorisk, om du använder standardvärden som kommissionen publicerat för rapportering av utsläppsuppgifterna under de tre första rapporteringsperioderna.

Det är inte obligatoriskt att fylla i anläggningarnas (Installations) uppgifter i registret på förhand, men förhandsifyllandet kan snabba upp upprättandet av rapporten, eftersom uppgifterna redan finns i registret. Om du vill lägga till anläggningar, gör så här:

  • Klicka på ”more” under ”Installations” på startsidan
  • Klicka på den blåa knappen ”Create an Installation”
  • Fyll i anläggningens uppgifter i fälten nedan
  • I fältet ”Installation ID” kan du fylla i en valfri kombination av siffror och bokstäver
  • Klicka på ”Search in third country installation operators registry”
    : Fältet “Search in third country installation operators registry”.
  • Välj namnet på aktören som upprätthåller anläggningen och klicka ”Ok” 
    Fönster där du väljer namnet på aktören som upprätthåller anläggningen.
  • Klicka på ”Create” uppe till höger
 

2. Börja fylla i rapporten

  • På startsidan under ”My Quarterly Reports” klicka på ”more”
  • Skapa en ny rapport genom att välja den rätta rapporteringsperioden och klicka ”Create”
  • Eller om du använder en XML-fil, välj den rätta rapporteringsperioden via ”Upload”
  • Välj ”Header Info” till vänster på sidan
    "Header info".
  • Välj fliken ”Reporting declarant”
    • Fyll i uppgifterna. Fälten som markerats med en röd asterisk (*) är obligatoriska.
    • Under ”Role” välj ”Importer of all Goods”, om du inte är ett indirekt tullombud
    • Fyll i dina adressuppgifter under ”Address”
  • Välj fliken ”Importer”
    • Klicka på kryssrutan ”Declarant acts as importer”, om alla varor du rapporterat har samma importör. Då använder programmet automatiskt denna uppgift vid varje varupost.
  • Kryssrutan ”Declarant acts as importer”.
 

3. Fyll i varorna och deras utsläppsuppgifter 

  • Välj ”Goods imported” i menyn till vänster på sidan 
    ”Goods Imported” i menyn.
  • Klicka på den blåa knappen ”Add a good”
  • På sidan som öppnas, mata in under ”Commodity” produktens HS-nummer ”HS sub-heading code”. Kom ihåg att klicka på namnet. 
  • Mata in de två sista siffrorna i KN-numret i fältet ”CN code”


    Fältet "Commodity".
  • Under ”Description of goods” kommer produktbeskrivningen automatiskt. Produktbeskrivningen kan redigeras.

  • Under ”Country of Origin” välj koden för ursprungslandet

  • Fortsätt från ”1. Requested procedure”. 

  • Under ”Area of Import” välj ”EU – EU by means of Customs import declaration”, om varan har övergått till fri omsättning med en tulldeklaration

  • I fältet ”Requested procedure” välj det tullförfarande som använts 

    •  Till exempel övergång till fri omsättning - 40

  • I fältet ”Net mass” under ”Goods measure (per procedure)” fyll i nettovikten för de importerade varorna

  • Under ”Type of measurement” välj antingen ”Tonnes” eller ”Kg” som måttenhet

  • I menyn till vänster, klicka på knappen ”Add an emission”
     

    Knappen ”Add an emission”.

 

  • Under ”Country of production” välj produktionslandet. Notera: Uppgiften om aktören (Operator) är inte obligatorisk, om du använder standardvärden som kommissionen publicerat för rapportering av utsläppsuppgifterna under de tre första rapporteringsperioderna.
  • Klicka på knappen ”Add new” under ”The company name of installation” Här fyller du alltså i uppgiften om aktören (Operator). 

Knappen ”Add new”.

 

  • Klicka på ”Search in third country installation operators registry”
  • Välj aktör och klicka ”OK”. Aktörens uppgifter fylls i automatiskt i fälten nedan.

Notera: Uppgiften om aktören (Operator) är inte obligatorisk, om du använder standardvärden som kommissionen publicerat för rapportering av utsläppsuppgifterna under de tre första rapporteringsperioderna.

Notera: Uppgiften om anläggningen (Installation) är inte obligatorisk, om du använder standardvärdena som kommissionen publicerat för rapportering av utsläppsuppgifterna under de tre första rapporteringsperioderna.

  • Klicka på knappen ”Add new” under ”Installation”
  • Klicka på knappen ”Search in installations registry”
  • Välj i listan som öppnas den anläggning där varorna har framställts och klicka ”OK”. Anläggningens uppgifter fylls i automatiskt i fälten
  • Välj fliken ”Emissions”

Flikknappar.

  • I fältet ”Net mass” under ”Goods measure (produced)”, fyll i nettovikten för de importerade varorna
  • Under ”Type of measurement unit”, välj antingen ”Tonnes” eller ”Kg” som måttenhet
  • Fyll i uppgifterna för de direkta utsläppen. Om du använder standardvärden, välj under ”Direct embedded emissions” ”Type of determination” alternativet ”Other methods including default values”
  • Efter valet syns i inforutan standardvärdet för utsläppsuppgifter som kommissionen publicerat
  • Under ”Type of application reporting methology”, välj ”Commission rules”
  • Under ”Specific direct embedded emissions” ange specifika produktrelaterade direkta utsläpp. Standardvärdet syns i inforutan. Avskilj decimalerna med en punkt. 


    : Inforutan där man ser standardvärdet för utsläppsuppgiften.
  • Fyll i uppgifterna för de indirekta utsläppen. Om du använder standardvärden, välj under ”Indirect embedded emissions” ”Type of determination” alternativet ”Other methods including default values”
  • Under ”Source of electricity”, välj den källa för elström som använts i produktionen
  • Under ”Specific indirect embedded emissions” ange specifika produktrelaterade indirekta utsläpp. Standardvärdet syns i inforutan ovan. Använd punkt som decimalavskiljare. 

    : Inforutan där man ser standardvärdet för utsläppsuppgiften.
  • Välj fliken ”Parameters” 

Välilehti-painikkeita.

 

  • Under den här fliken syns olika fält som ska fyllas i beroende på vilka varor det är fråga om. 
  • Dessa uppgifter är valbara, om du använder standardvärden under de tre första rapporteringsperioderna. 
  • Under ”Production method”, fyll i uppgifterna som behövs gällande produktionsvägarna
  • Under ”Direct Emissions qualifying parameters” och ”Indirect Emissions qualifying parameters”, lägg till information om de särskilda parametrar som används för att fastställa produktrelaterade utsläpp
    • Vid behov, se artikel 3 i genomförandeförordningen (EU) nr 2023/1773, Bilaga I ”Uppgifter som ska lämnas i CBAM-rapporterna”, Bilaga IV Period 2: ”Sektorspecifika parametrar som ska ingå i meddelandet”
    • Vid behov Se också Guidance-anvisningarna på kommissionens CBAM-sidor.
       
  •  Välj fliken ”Carbon Price Due”
  • Lägg på denna sida till uppgifterna om priset på kol, som debiteras i ursprungslandet för produktrelaterade utsläpp, om du har dessa uppgifter
  • Välj fliken ”Supplementary”
  • Du kan fylla i tilläggsuppgifter som behövs under ”Additional information”
  • Vid behov kan du lägga till flera dokument under ”Supporting documents” med knappen ”Add new”
  • Klicka på knappen ”Validate” uppe till höger.
  • Klicka på knappen ”Save” uppe till höger.
 

4. Färdigställ rapporten 

  • •    Klicka på ”Header info” i menyn till vänster

"Header info" i menyn.

 

  • Tarkista tiedot välilehdeltä ”Reporting declarant”
  • Jos olet toiminut välillisenä tulliedustajana, valitse välilehti ”Representative”
    • Jos olet toiminut välillisenä tulliedustajana kaikille raportoimillesi maahantuonneille, kohta ”Declarant acts as representative” tulisi olla valittuna. 
  • Valitse välilehti ”Competent authority”
    • Kohdassa reference number pitäisi lukea ”FI000032”. Jos tieto puuttuu, ilmoita siitä: cbam@tulli.fi
  • Valitse välilehti ”Signatures”
    • Kirjoita allekirjoituksen päivämäärä kohtaan ”Date of signature”
    • Kirjoita paikkakunta kohta ”Place of signature”.
    • Kirjoita nimesi ”Signature (Full Name)”.
    • Kohtaan ”Position of person signing” kirjoita asemasi organisaatiossasi.
    • Luettuasi kohdat, klikkaa ruksit ”I certify that to the …” ja ”I confirm that the data…”.
 

5. Skicka rapporten  

  • Kontrollera uppgifterna i rapporten genom att klicka på ”Validate” uppe till höger
  • Du kan spara rapporten som ett utkast genom att klicka på ”Save as draft”
  • När rapporten är klar för sändning, skicka rapporten genom att klicka på ”Submit”

Knappar som kan användas för att t.ex. spara som utkast eller skicka.

 

6. Ändring av rapporten i efterhand

  • Om du senare vill göra ändringar till rapporten inom den tillåtna tidsfristen, välj ”Yes, I expect to make changes…”

Ruta där du kan ange att du tänker göra ändringar till rapporten senare.

  • Mera information om ändring av rapporten i efterhand finns på vår CBAM- webbsida under ”rapporteringsskyldighet till kommissionen – Hur?”

7. Kommissionens anvisningar


Cigarrettpapper och cigaretthylsor klassificeras som röktillbehör. Tobakslagen begränsar inte införsel av röktillbehör.
 
Enligt lagen om tobaksaccis är cigarrettpapper och cigaretthylsor dock punktskattepliktiga produkter. Läs mer om punktbeskattning på Skatteförvaltningens webbplats.

Om du anländer från ett område utanför EU:s tull- och skatteområde eller från ett område som hör till EU:s tullområde men inte till dess skatteområde, får du momsfritt föra in cigarrettpapper och cigaretthylsor för eget bruk till ett värde av 300 euro i vägtrafik och till ett värde av 430 euro i luft- och sjötrafik. Läs mer om resandeinförsel.

Om du beställer cigarrettpapper eller cigaretthylsor från ett område som hör till EU:s tullområde men inte till dess skatteområde, ska försändelsen tullklareras och då uppbärs vanligtvis punktskatt och dessutom alltid moms på försändelsen.
 
Om du beställer cigarrettpapper eller cigaretthylsor från ett område utanför EU:s tull- och skatteområde, ska försändelsen tullklareras och normala importskatter uppbäras på den, dvs. vanligtvis tull och punktskatt och dessutom alltid moms.

Läs mer om nätbeställning.



Scheman över deklarationer för flygfrakt som ingetts av aktörer inom flygtrafiken.

 


Bekanta dig med vanliga frågor om mekanismen för koldioxidjustering vid gränserna och rapportering i kommissionens dokument "Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) Questions and Answers" på kommissionens CBAM-infosida vid punkten Guidance.
Frågorna och svaren är på engelska. 
 


I PoUS-systemet för bevis för unionsstatus ska du ange bland annat följande uppgifter:

  • Kontaktuppgifter för aktören som begär bestyrkande av varors unionsstatus (e-postadress eller telefonnummer). Övriga aktörsuppgifter ifylls automatiskt utifrån identifieringen.
  • Uppgifter om varans förvaringsplats.
  • Typ och identifieringsnummer för bifogat dokument som hänför sig till försändelsen.
    • Minst ett bifogat dokument ska anges.
    • För bifogade dokument ska man ange de uppgifter som krävs, men själva det bifogade dokumentet behöver inte laddas upp i tjänsten.
  • Varupostuppgifter:
    • varukod med sex siffrors noggrannhet och varubeskrivning
    • bruttovikt och nettovikt
    • förpackningsslag, förpackningspåskrifter och antal förpackningar
  • Containernummer, om varan finns i en container.

Innan du loggar in

Du behöver ett EORI-nummer och en EU Login-kod för att logga in i registret. Kontrollera anvisningarna vid punkten ”Anvisning för privatpersoner om användarkoder som behövs för CBAM-övergångsregistret”.

Logga in så här

Logga in i CBAM-övergångsregistret via EU:s kundportal (Trader Portal) (bilden nedan).

 När du loggar in gör dessa val: 

  • Domän: Carbon Border Adjustment Mechanism
  • Land: Finland
  • Aktörstyp: Ekonomisk aktör (Economic Operator)
  • Typ av ID (Type of ID): EORI-nummer
  • Nummer (ID): Skriv in ditt EORI-nummer här
  • Jag agerar på följande persons/organisations vägnar: Mig själv
  • Välj punkten ”Jag samtycker till att information om min identitetsprofil…”
  • Klicka på ”Skicka”.

Inloggningssida för EU:s kundportal.

  • På sidan som öppnas skriv in vid punkten ”Enter your e-mail…” din EU Login-kod eller e-postadressen för vilken koden har skapats
  • Klicka på den blåa knappen ”Next”
  • På följande sida, mata in ditt EU Login-lösenord vid punkten ”Password”.
  • Välj verifieringssätt vid punkten ”Choose your verification method”.
    • Kommissionen rekommenderar tvåstegsverifiering med en QR-kod
  • Klicka på knappen ”Sign in”
  • Skanna QR-koden med EU Login-appen i din mobiltelefon
  • Skriv in engångslösenordet som skickats till din telefon vid punkten ”Code generated by your app”
  • Klicka på knappen ”Sign in”

Om du är verkställande direktör, kan du göra rapporterna själv. Identifiera dig med Suomi.fi-identifikationen i CBAM-övergångsregistret. Du behöver inga fullmakter. Du kan också befullmäktiga en annan person att befullmäktiga andra personer eller sköta rapporteringen. 

Beakta att om man använder Suomi.fi-fullmaktstjänsten då ett ombud sköter ärenden elektroniskt på huvudmannens vägnar, kan den befullmäktigade se alla huvudmannens uppgifter.


Upprättande av omprövningsansökan i Tullklareringstjänsten

Om du har ingett den ursprungliga tulldeklarationen i Tullklareringstjänsten så kan du också begära omprövning i samma tjänst. I Tullklareringstjänsten kan du också begära omprövning av en deklaration som inlämnats i meddelandeform.

Hur begär man omprövning?

I Tullklareringstjänsten kan du begära omprövning på två olika sätt:

  • Välj i deklarationslistan på tjänstens startsida den deklaration du vill ändra. Öppna deklarationen och klicka på knappen ”Begäran om ändring” på sidan ”Sammandrag och sändning”.
  • Välj knappen ”Kontakta Tullen” på tjänstens startsida och sedan knappen ”Ändring”. Tjänsten öppnar vyn ”Begäran om ändring”.

Därefter kan du välja i navigationen till vänster den del av tulldeklarationen vars uppgifter du vill ändra. Korrigera uppgifterna och återvänd till sidan ”Begäran om ändring”. Fyll i de uppgifter som krävs i vyn ”Begäran om ändring” och bifoga till ansökan de bilagor som behövs, t.ex. en faktura. Skicka begäran om ändring via knappen ”Skicka begäran”. 

Om du begär korrigering av en deklaration före beslutet om frigörandet, väljs ”KOR – Korrigering” som typ av ändring. Om du begär ändring efter frigörandet, välj någon av följande typer av ändring: ”OIK – Ändringar till deklarerade uppgifter”, ”JAL – Efteruppbörd” eller ”PAL – Återbetalning eller eftergift”. Därefter väljs en mer detaljeras orsak till ändringen. Om typen av ändring är ”PAL”, ska man ange kontouppgifter i ansökan.

Om inget kontonummer anges kan begäran om återbetalning inte handläggas. Alternativt kan man få återbäringen i kontanter som betalningsanvisning som Tullen skickar till banken. Om du vill ha återbäringen som betalningsanvisning, dvs. en penningförsändelse, välj i fältets rullgardinsmeny ”Återbäringsmetod” betalningsmetoden ”K – Anvisning/penningförsändelse”. Ange namnet på den person som tar emot återbäringen i fältet ”Namn på mottagaren av återbetalningen” och i adressuppgifterna personens adress i Finland dit banken kan meddela att betalningsanvisningen har anlänt.

Tullen meddelar till dig när din begäran om ändring har registrerats. 

Begäran om omprövning med blankett eller med en fritt formulerad ansökan

Om du inte är meddelandedeklarant eller om du inte kan lämna in en begäran om omprövning i Tullklareringstjänsten, kan du göra en begäran om omprövning med en blankett eller en fritt formulerad ansökan. Skicka in ansökan med bilagor per e-post till kirjaamo(at)tulli.fi eller per post till Tullen, Omprövningsansökningar, PB 512, 00101 Helsingfors.

I din begäran om omprövning ska du ange

  • din e-postadress
  • ändringar som du vill att ska göras i beslutet
  • grunder på vilka du begär ändring
  • en varubeskrivning på finska eller svenska, om du vill att varukoden ska ändras
  • kontonummer (BIC och IBAN), om du ansöker om återbetalning eller eftergift.

Bilagor till begäran om omprövning

Bifoga till begäran om omprövning

  • faktura eller orderbekräftelse, om ändringen gäller varor och tullvärde
  • övriga dokument som du åberopar i din begäran om omprövning och som kan ha inverkan på hur ärendet avgörs
  • en specificerad fullmakt för uttag där det står att ombudet befullmäktigats att motta pengarna, om du befullmäktigar ombudet att ta emot beloppet som återbetalas
  • dokument som hänför sig till varans ursprung, om du ansöker om förmåner på basis av ursprung.

Om du har ingett den ursprungliga tulldeklarationen i Importförtullningstjänsten för företag vid särskilda förfaranden (ITU), ska du upprätta din omprövningsansökan enligt följande anvisningar. 

Hur begär man omprövning?

Gör en skriftlig begäran om omprövning till Tullen i första hand med blanketten för återbetalning eller eftergift av tullar:  

Efteruppbörd söks med en ändringsanmälan som leder till efteruppbörd:

Du kan också formulera ansökan fritt. Skicka inga USB-minnen, CD-skivor eller andra lagringsmedier som bilagor.

Tullen återbetalar importskatterna direkt till ditt konto om villkoren för återbetalningen uppfylls. Återbetalningen syns inte nödvändigtvis på ditt konto genast när du fått beslutet, utan det kan ta flera dagar innan pengarna har överförts till ditt konto.

Ange följande uppgifter i ansökan:

  • beslut i vilket ändring söks
  • ändringar som man vill att ska göras i beslutet
  • grunder på vilka ändring söks
  • sökandens namn, adress, telefonnummer och e-postadress
  • kontonummer (BIC och IBAN).

Bilagor

  • kopia av det beslut i vilket ändring söks
  • faktura eller orderbekräftelse
  • handlingar som åberopas i ansökan och som kan ha inverkan på hur ärendet avgörs.

Om du vill att varukoden ska ändras, ange också varubeskrivningen på finska eller svenska för en snabbare handläggning av ärendet.

Om du söker ändring på grund av att varan returnerats visa upp bevis på att varan returnerats ut ur EU samt korrespondensen om reklamationen med säljaren.

Om du söker förmåner på basis av varornas förmånsberättigande ursprung lämna in ett ursprungsbevis i form av certifikat (FORM A, EUR.1 eller ATR) i original.

Om du också befullmäktigar ombudet att ta emot beloppet som återbetalas, krävs det en specificerad fullmakt för uttag där det står att ombudet befullmäktigats att motta pengarna.

Vart ska omprövningsansökan skickas?

Skicka ansökan om omprövning med bilagor per e-post till kirjaamo(at)tulli.fi eller per post till Tullen/Omprövningsansökningar vid import, PB 512, 00101 Helsingfors.

Omprövningsansökningar som gäller import till Åland (import till Åland från tredje länder eller EU-länder samt skattegränsimport mellan Fastlandsfinland och Åland) ska skickas per e-post till skattegrans(at)tulli.fi eller per post till Mariehamns tull, PB 40, 22101 Mariehamn. 

När du skickar dokument som innehåller personuppgifter till Tullen, rekommenderar vi att du av säkerhetsskäl använder säker e-post. Läs mer i anvisningarna för användning av säker e-post.

 


Det här är en anvisning för företag. Vi kommer senare att ge anvisningar om hur privatpersoner loggar in i övergångsregistret.


Du behöver ett EORI-nummer för att logga in i registret.  För att använda tjänsten krävs även Suomi.fi-identifikation

Logga in i CBAM-övergångsregistret via EU:s kundportal (Trader Portal) (bilden nedan).

När du loggar in, gör följande val:   

  • Domän: Tullen (Customs)
  • Land: Finland
  • Aktörstyp: Arbetstagare (Employee)
  • Jag agerar på följande persons/organisations vägnar: ”Följande (fysiska/juridiska) person med”
  • Aktörstyp: Ekonomisk aktör (Economic Operator)
  • Typ av ID: EORI
  • ID: Företagets EORI-nummer
  • Välj: ”Direkt”
  • Godkänn: ”Jag samtycker till att…”

Därefter tas du till Suomi.fi-identifieringen och vidare till övergångsregistret.

Inloggningssida för EU:s kundportal.

Anvisningar om identifiering i EU:s e-tjänster


Be näthandeln om IOSS-numret. Du kan också kolla numret i orderbekräftelsen eller fakturan. IOSS-numret har formen IM1234567890. Observera att IOSS-nummer inte är samma sak som momsnummer (VAT ID). Tullen och Skatteförvaltningen kan inte ge dig näthandelns IOSS-nummer.


Det lönar sig att ansöka om tullbefrielsetillstånd i god tid innan varorna importeras. Tillståndet kan inte beviljas om varorna redan tullklarerats för fri omsättning. Tillstånd kan med en ansökan sökas för flera varor, även om de inte införs på samma gång. Tullbefrielsetillståndet gäller högst sex månader, men Tullen kan av särskilda skäl bevilja en längre giltighetstid. Tillståndet är skriftligt och avgiftsfritt. Inga förhandsavgöranden meddelas.

Ansökan ska upprättas i institutionens eller avdelningens namn. Tullfrihetstillstånd söks i tjänsten Tillstånd och beslut.


En EU-omfattande garanti för ansvar kan användas vid transitering, lagring och andra särskilda förfaranden vid import.

Enligt EU:s tullkodex får ett företag använda en garanti till ett nedsatt belopp eller beviljas undantag från skyldigheten att ställa en garanti för tullskulder och övriga avgifter som kan uppkomma, förutsatt att vissa villkor uppfylls. Kunden får inte ha allvarliga betalningsanmärkningar eller kreditupplysningsanteckningar (t.ex. konkurs-, sanerings- eller utsökningsärenden). Därtill ska kunden uppfylla de allmänna villkoren för tillståndet till samlad garanti och de garantiklasspecifika särskilda kraven.

Vid fastställande av storleken av garantin för ansvar indelas kunderna i olika garantiklasser utgående från solvens och betalningsbeteende. Företaget ska, beroende på garantiklass, uppfylla vissa krav gällande bl.a. bokföring och intern uppföljning. I garantiklasserna BD, BC och BB ska kunden också ha tillräckliga resurser i förhållande till referensbeloppet.

EU-omfattande garanti för ansvar i de olika garantiklasserna:

Garantiklass BD BC BB BA

Tull och punktskatter

0 %

30 %

50 %

100 %

Moms

0 %

30 %

50 %

100 %

Lagring, särskild användning och förädling

I den EU-omfattande garantin för ansvar används inte i detta skede realtida garantireserveringar vid lagring, särskild användning (tillfällig införsel och slutanvändning) samt förädling (aktiv och passiv förädling). De garantier som andra medlemsstater behöver reserveras som fasta garantier från den samlade garanti som ställts i Finland. Förfaranden (förutom lagring) som har inletts i Finland behandlas på samma sätt som nationella förtullningar.

Transitering

Vid fastställandet av transiteringsgarantin beaktar tullen transiteringens referensbelopp, dvs. det maximala beloppet av ett öppet skatteansvar (tullar, mervärdesskatt och punktskatter) enligt garantiklass. Transiteringsgarantin reserveras när förfarandet inleds och den frisläpps när transiteringen har kommit fram till destinationsorten. Garantin för ansvaret vid transitering frisläpps först när transiteringen avslutas.

Kunden ska se till att tull- och skattebeloppen för öppna transiteringar inte överskrider referensbeloppet.


I den förenklade deklarationen kan vissa av de uppgifter som är obligatoriska i en standardtulldeklaration utelämnas.

Inge den förenklade deklarationen på följande sätt:

  • När du inger deklarationen i Tullklareringstjänsten, välj ”Förenklad deklaration” och rätt ytterligare typ av deklaration.
  • När du inger deklarationen genom meddelandedeklarering, välj förenklad deklaration bara med en ytterligare typ av deklaration.

Ange i aktörsuppgifterna

  • numret på SDE-tillståndet, om du har ett sådant tillstånd
  • deklarant, importör, exportör samt ombud, om ombud anlitas.

Ange i uppgifterna om deklarationsparti

  • aktörens referens
  • ytterligare typ av deklaration
    • Om du har ett tillstånd av Tullens tillståndscentral, ange någon av följande uppgifter:
      • ”C – Förenklad tulldeklaration som används regelbundet”
      • ”F – På förhand ingiven förenklad tulldeklaration som används regelbundet”
        • Du kan inge en deklaration på förhand genast när du känner till MRN-referensnumret för det tidigare dokumentet.
    • Om du inte har något tillstånd, ange någon av följande uppgifter:
      • ”B – Förenklad deklaration vid enstaka tillfällen”
      • ”E – På förhand ingiven förenklad tulldeklaration vid enstaka tillfällen”
        • Du kan inge en deklaration på förhand genast när du känner till MRN-referensnumret för det tidigare dokumentet.
  • transportsätt vid gränsen och transportmedlets nationalitet
  • avsändningsland
  • destinationsland
  • varornas förvaringsplats vid ingivande av deklarationen samt föreslagen kontrollplats
  • container, om varorna finns i en container.

Ange i uppgifterna om varuposter

  • begärt förfarande, föregående förfarande och ytterligare förfarande
  • ursprungsland
  • varukod och varubeskrivning samt uppgifter om restriktioner som gäller varorna
    • Ange dokument som krävs för varor som omfattas av restriktioner, t.ex. sundhetscertifikat (N851), CHED-PP dvs. numret på Traces-anmälan (C085) och Livsmedelsverkets registreringsnummer (5REK)
  • förpackningar och förpackningsslag
  • uppgifter om tidigare dokument
    • Kod för tidigare dokument och som dess referens MRN-numret samt varupostnumret, om det tidigare dokumentet är en summarisk införseldeklaration.
  • ytterligare uppgifter och dokument gällande varan
  • varans brutto- och nettovikt
  • pris
    • Ange varornas verkliga värde i Tullklareringstjänsten i fältet ”Pris” och vid meddelandedeklarering i fältet ”Varupostens värde”. 
      • Du kan ange varornas värde i den förenklade deklarationen enligt uppskattning och ändra uppgiften i den kompletterande importtulldeklarationen.
        • Om du inte har den slutliga värdeuppgiften, kan du ange varornas genomsnittliga pris eller varornas beräknade värde som grundar sig på t.ex. köpekontraktet eller tidigare köp eller på ett värde som angetts i orderbekräftelsen. 
    • Ange alltid i tulldeklarationen för särskilda förfaranden varornas verkliga värde redan i den förenklade deklarationen.
  • förmånsbehandling.

Beakta att om du ansöker om tilldelning av en tullkvot med den förenklade tulldeklarationen, kan du inte ansöka om tilldelning av en annan tullkvot med den kompletterande tulldeklarationen. Läs mer om tullkvoter.

Läs mer om att inge en tulldeklaration på förhand.


Importören ska skaffa avgiftsbelagda utsläppscertifikat, dvs CBAM-certifikat. Ett antal certifikat behövs motsvarande de utsläpp som uppkommit vid tillverkningen av varorna. Ett certifikat motsvarar ett ton utsläpp kopplat till importerade varor.

Antalet inköpta certifikat begränsas inte.

Medlemsstaterna säljer certifikaten på kommissionens handelsplats och de registreras automatiskt till ett CBAM-konto, som kommissionen skapar för varje deklarant. 80 procent av behovet av certifikat ska finnas på CBAM-kontot kvartalsvis. Certifikat som saknas ska skaffas inom tidsfristen för inlämnandet av CBAM-årsdeklarationen.

Priset på CBAM-certifikatet bekräftas varje vecka baserat på genomsnittet av föregående veckas auktionspriser i The European Union Emissions Trading System  (ETS). Våren 2023 har priset på en utsläppsrätt varit cirka 85-90 euro.

Under vissa förutsättningar köper kommissionen tillbaka högst en tredjedel av det totala antalet förvärvade utsläppscertifikat.


För inlämnandet av årsdeklarationer ska man ansöka om tillstånd för godkänd CBAM-deklarant.

En importör som är etablerad i EU kan lämna in deklarationen själv eller anlita ett indirekt ombud. Om deklarationen inges av ett indirekt ombud, ska denne skaffa ett tillstånd för godkänd CBAM-deklarant.

En importör som är etablerad utanför EU ska anlita ett indirekt ombud som har tillstånd för godkänd CBAM-deklarant

Den godkända CBAM-deklaranten ska lämna in årsdeklarationen till kommissionen årligen senast 31.5. Den första årsdeklarationen för importer gjorda under år 2026 ska lämnas in senast 31.5.2027. 

  • Deklarationens uppgifter: importvarorna och deras direkta utsläpp samt uppgifter om antalet behövliga CBAM-certifikat. 

  • I deklarationen anges varornas faktiska utsläpp (för importerad el normalvärden). Om det inte är möjligt att ange de faktiska utsläppen, ska normalvärden anges.

  • Uppgifterna i CBAM-deklarationen granskas av en ackrediterad kontrollör.

CBAM-deklaranten ska föra bok över de uppgifter som behövs för att beräkna utsläppsdata. Bokföringen ska förvaras i fem år.

Kommissionen granskar deklarationerna och meddelar sina iakttagelser till Tullen, som utreder saken med importören.


Importören ska ha tillstånd för godkänd CBAM-deklarant från Tullen för inlämnande av årsdeklarationer. Tillståndet är giltigt i hela EU-området. Tillståndet kan sökas fr.o.m. 31.12.2024.

Förutsättningar för att få tillståndet är till exempel följande:

  • Sökanden är etablerad i en medlemsstat med huvudsaklig verksamhet inom EU
  • Sökanden har inga skatteskulder vid indrivning, inga allvarliga eller upprepade överträdelser av tull- eller skattelagstiftningen eller marknadsmissbruk under de 5 år som föregår ansökningsåret.
  • Sökanden har inga anmärkningar om allvarliga brott som hänför sig till sökandens ekonomiska verksamhet.
  • Sökanden har följt föreskrifterna i CBAM-förordningen, till exempel rapporterat på det sätt som krävs under övergångsperioden.

Rapporteringen under övergångsperioden spelar indirekt en viktig roll vid bekämpning av koldioxidläckage och utsläpp av växthusgaser. 

Med hjälp av rapporterna kan Europeiska kommissionen fastställa de standardvärden som kommer att användas vid beräkning av varornas inbäddade utsläpp när mekanismen för koldioxidjustering vid gränserna införs fullt ut år 2026. Rapporterna ger också viktig information om hur mekanismen fungerar. 

Mekanismen för koldioxidjustering vid gränserna kräver samarbete mellan importörer, tillverkare och myndigheter och medför nya skyldigheter för importörer. För att säkerställa en flexibel start börjar mekanismen med en övergångsperiod och rapporteringsskyldighet.

Mekanismens ekonomiska verkningar tillämpas ännu inte under övergångsperioden, utan aktörerna har både tid att anpassa sig till mekanismen och möjlighet att organisera sina rapporteringsrutiner.


Notera att man inte kan använda den här listan för tariffering av varor. Kolla alltid rätt varukod i Fintaric-tjänsten.

Cement

Du hittar de här varukoderna i Fintaric-tjänsten, under avdelning V, Mineraliska produkter.

  • 2507 00 80 Andra kaolinartade leror
  • 2523 10 00 Cementklinker
  • 2523 21 00 Portlandcement: vit cement
  • 2523 29 00 Portlandcement: annan
  • 2523 30 00 Aluminatcement
  • 2523 90 00 Annan hydraulisk cement

El

Du hittar den här varukoden i Fintaric-tjänsten, under avdelning V, Mineraliska produkter.

  • 2716 00 00 Elektrisk energi

Kemikalier

Du hittar den här varukoden i Fintaric-tjänsten, under avdelning VI, Produkter av kemiska och närstående industrier

  • 2804 10 00 00: Väte som rent ämne

Gödselmedel

Du hittar den här varukoden i Fintaric-tjänsten, under avdelning VI, Produkter av kemiska och närstående industrier.

  • 2808 00 00: Salpetersyra; blandningar av svavelsyra och salpetersyra som rent ämne
  • 2814 Ammoniak, vattenfri eller i vattenlösning
    • 2814 10 00 00    - Vattenfri ammoniak (ammoniak i gasform NH3)
    • 2814 20 00 00    - Ammoniak i vattenlösning (lösning NH4OH)
    • Båda ovannämnda som rent ämne
  • 2834 21 00 Kaliumnitrat som rent ämne
  • 3102 Kvävegödselmedel, mineraliska eller kemiska. Den här varukoden omfattar bl.a.
    • karbamid (urinämne), även löst i vatten
    • ammoniumsulfat; dubbelsalter och blandningar av ammoniumsulfat och ammoniumnitrat
    • ammoniumnitrat fast eller löst i vatten (även för annat än gödselbruk), blandade med kalciumkarbonat eller andra oorganiska ämnen utan gödselverkan
    • natriumnitrat
    • blandningar av karbamid och ammoniumnitrat, lösta i vatten eller ammoniak
  • 3105 (Gödselmedel eller blandningar av gödselmedel) Mineraliska eller kemiska gödselmedel som innehåller två eller tre av grundämnena kväve, fosfor och kalium; andra gödselmedel; varor enligt detta kapitel i tablettform eller liknande former eller i förpackningar med en bruttovikt av högst 10 kg:
    • (utom 3105 60 00 gödselmedel som innehåller både fosfor och kalium)

Järn och stål

Du hittar den här varukoden i Fintaric-tjänsten, under avdelning V, Mineraliska produkter.

  • 2601 12 00 Sintrad järnmalm, även anrikad, utom rostad svavelkis och andra rostade naturliga järnsulfider

Du hittar de här varukoderna i Fintaric-tjänsten, under avdelning XV, Oädla metaller och varor av oädel metall.

  • 72 Järn och stål:
    • Obearbetade material; produkter i form av granulat eller pulver
      • utom följande ferrolegeringar: 7202 2 ferrokisel, 7202 3 ferrokiselmangan, 7202 50 00 ferrokiselkrom, 7202 70 00 ferromolybden, 7202 80 00 ferrovolfram och ferrokiselvolfram, 7202 91 00 ferrotitan och ferrokiseltitan, 7202 92 00 ferrovanadin, 7202 93 00 ferroniob, 7202 99 10 ferrofosfor, 7202 99 30 ferrokiselmagnesium, 7202 99 80 andra, 7204)
    • Järn och olegerat stål
    • Rostfritt stål 
    • Annat legerat stål; ihåligt borrstål av legerat eller olegerat stål
  • 73 Varor av järn eller stål:
    • 7301 Spont av järn eller stål, även med borrade eller stansade hål eller tillverkad genom sammanfogning, profiler av järn eller stål
    • 7302 Banbyggnadsmateriel av järn eller stål för järnvägar eller spårvägar
    • 73 03 – 73 06 Rör av järn eller stål
    • 7307 Rördelar av järn eller stål
    • 7308 Konstruktioner och delar till konstruktioner av järn eller stål 
    • 7309 Cisterner, tankar, kar och liknande behållare av järn eller stål, med en rymd av mer än 300 l, även med inre beklädnad eller värmeisolerade men inte försedda med maskinell utrustning eller utrustning för uppvärmning eller avkylning
    • 7310 Tankar, fat, burkar, flaskor, askar och liknande behållare av järn eller stål, med en rymd av högst 300 l, även med inre beklädnad eller värmeisolerade men inte försedda med maskinell utrustning eller utrustning för uppvärmning eller avkylning
    • 7311 Behållare för komprimerad eller till vätska förtätad gas 
    • 7318 Skruvar, bultar, muttrar, nitar, kilar, sprintar, saxsprintar, underläggsbrickor (inbegripet fjäderbrickor) och liknande artiklar 
    • 7326 Andra varor av järn eller stål 
       

Aluminium

Du hittar de här varukoderna i Fintaric-tjänsten, under avdelning XV, Oädla metaller och varor av oädel metall.

  • 7601 Aluminium i obearbetad form 
  • 7603 Pulver och fjäll av aluminium 
  • 7604 Stång och profiler av aluminium 
  • 7605 Tråd av aluminium
  • 7606 Plåt och band av aluminium, med en tjocklek av mer än 0,2 mm 
  • 7607 Folier av aluminium med en tjocklek av högst 0,2 mm 
  • 7608 Rör av aluminium
  • 7609 00 00 Rördelar, t.ex. kopplingar, knärör och muffar
  • 7610 Konstruktioner och delar till konstruktioner, av aluminium, plåt, stång, profiler, rör o.d. av aluminium, bearbetade för användning i konstruktioner
  • 7611 00 00 Cisterner, tankar, kar och liknande behållare, med en rymd av mer än 300 l
  • 7612 Fat, burkar, flaskor, askar och liknande behållare (inbegripet förpackningsrör och förpackningstuber), med en rymd av högst 300 l
  • 7613 00 00 Behållare av aluminium för komprimerad eller till vätska förtätad gas, t.ex. tryckluftsflaskor
  • 7614 Tvinnad tråd, linor, flätade band o.d., av aluminium, utan elektrisk isolering:
  • 7616 Andra varor av aluminium: spik, stift, märlor, skruvar, bultar, muttrar, nitar, kilar, sprintar, saxsprintar, underläggsbrickor och liknande artiklar, duk, galler och nät (inbegripet stängselnät), andra varor av aluminium

  • Ta reda på om din importvara är en CBAM-vara som omfattas av CBAM-förordningen.
  • Se till att du får alla de uppgifter du behöver för rapporter under övergångsperioden från tillverkaren eller säljaren av varorna.
  • Du behöver ett EORI-nummer för import och rapportering av CBAM-varor.
  • Skapa en rapporteringsprocess.
  • Samla ihop de importuppgifter som ska rapporteras fr.o.m. 1.10.2023 och förbered dig på att rapportera till kommissionen
  • Rapportera rätt uppgifter i tid, så undviker du sanktioner och kan ansöka om tillstånd för godkänd CBAM-deklarant
  • Förbered dig redan nu på tiden efter övergångsperioden: skaffa tillstånd för godkänd deklarant redan år 2025.
  • Följ situationen:

Du behöver dessa användarkoder när du loggar in i CBAM-övergångsregistret som privatperson

Rapporterna gällande mekanismen för koldioxidjustering vid gränserna lämnas i EU-kommissionens CBAM-övergångsregister till vilket man loggar in via EU-tullarnas gemensamma e-tjänst.

När du loggar in i registret som privatperson, behöver du följande:

  • ett giltigt EU Login-konto
  • ett giltigt EORI-nummer
  • Tullens godkännande för inloggning i CBAM-övergångsregistret.

Gör så här:

Skapa ett EU Login-konto

  • Gå till EU Login-tjänsten.
  • Du kan ändra språk i tjänsten t.ex. till svenska genom att klicka på språkmenyn. 
  • Påbörja skapandet av ett konto genom att klicka på ”Skapa konto” eller genom att identifiera dig via kontot i en annan tjänst. Trots att autentiseringstjänsten stöder användningen av flera konton på sociala medier vid inloggning, rekommenderar Tullen att dessa inte används.
  • Fyll i uppgifterna som krävs, såsom ditt namn och e-postadress. I fältet ”Språk för e-postmeddelande” kan du välja på vilket språk du vill ha e-post.
  • Till slut ska du klicka på knappen ”Skapa konto”.
  • Du får ett bekräftelsemeddelande till din e-post med en länk för skapande av lösenord. Beakta att länken för skapande av ett lösenord bara är giltig i 24 timmar.
  • Kommissionens anvisning om EU Login (på engelska)

Ansök om EORI-nummer och begär med samma ansökan åtkomst till CBAM-övergångsregistret

  • Privatpersoner ansöker om EORI-nummer med en blankett. Närmare information och blanketterna finns på sidan EORI-nummer.
  • I blanketten ska du ange användarkoden för ditt EU Login-konto.
  • I EORI-ansökningsblanketten ska du välja ”Jag har importerat eller importerar CBAM-varor och behöver åtkomst till CBAM-övergångsregistret för rapportering. En kopia av mitt identitetsbevis finns som bilaga till denna registreringsblankett.”
  • Blanketten ska skickas till Tullen per e-post. Bifoga en skannad kopia av ett officiellt identitetsbevis (pass eller identitetskort) till e-postmeddelandet. Kopiera sidan med ditt foto.
  • Skicka blanketten till den e-postadress som angetts i blanketten. Vi rekommenderar att du använder säker e-post när du skickar personuppgifter eller annan sekretessbelagd information till Tullen. Läs mer om säker e-post

Till exempel när du anger uppgifter om ett CHED-PP-dokument för införsel, använd dokumentkoden ”C085 – Gemensamt hälsodokument för införsel av växter och växtprodukter (CHED-PP) (i enlighet med del 2 avsnitt C i bilaga II till kommissionens genomförandeförordning (EU) 2019/1715 (EUT L 261))”. 

När du inger deklarationen i Tullklareringstjänsten:

  • Ange i varupostens uppgifter det bifogade dokumentet med rätt dokumentkod. Ange som dess beskrivning referensnumret som tilldelats hälsodokumentet för införsel och som finns angivet i punkt I.2 i dokumentet i Traces-systemet.
  • Ange i fältet ”Ytterligare uppgifter om bifogat dokument” radnumret för den vara du importerat. Radnumret kan ses i punkt I.31 i CHED-dokumentet (t.ex. ange 1, om varan anges på första raden i dokumentet.

När du inger deklarationen genom meddelandedeklarering:

  • Ange i varupostens uppgifter det bifogade dokumentet med rätt dokumentkod. Ange som dess beskrivning referensnumret som tilldelats hälsodokumentet för införsel och som finns angivet i punkt I.2 i dokumentet i Traces-systemet.
  • Ange i punkten ”Varupostnummer i dokumentraden” radnumret för den vara du importerat. Radnumret kan ses i punkt I.31 i CHED-dokumentet (t.ex. ange 1, om varan anges på första raden i dokumentet).

Beakta följande för att din deklaration ska gå igenom

Beakta följande saker för att din tulldeklaration ska kunna godtas:

  • Med en sådan kod för bifogat dokument med vilken ett visst CHED-hälsodokument för införsel angetts får man inte ange andra uppgifter eller dokument. 
  • Uppgifterna i tulldeklarationen och CHED-dokumentet ska stämma överens med varandra. Till exempel så ska följande uppgifter på varupostnivå motsvara varandra:
    • nettovikt
    • varukod
  • I tulldeklarationen ska man ange lika många varuposter som det finns radnummer i CHED-dokumentet.
    • Till exempel så kan de örter du importerat deklareras med samma varukod, dvs. på samma varupost i tulldeklarationen. Om du ändå i CHED-dokumentet angett örterna på två olika rader, måste du deklarera örterna på två olika varuposter också i tulldeklarationen.
  • Om importen inte kräver att ett CHED-dokument visas upp, ska man i tulldeklarationen i stället för numret på CHED-dokumentet ange en negationskod. Negationskoden ska anges om den kan väljas. 
    • Om din import är befriad från den importkontroll som avses i förordningen, ange i stället för CHED-dokumentet en negationskod som börjar med Y. På basis av den är du befriad från uppvisande av CHED-dokumentet. (Villkoret kan visas i varukodstjänsten Fintaric på följande sätt: Om dokumentet C678 eller Y978 inte har angivits, är import/export inte tillåten.)
    • Om din import är befriad från utfärdande av sundhetscertifikat, dvs. importen kräver inget CHED-PP-hälsodokument för införsel, kan negationskoden inte väljas. Ange ändå orsaken till befrielsen med koden för ytterligare uppgifter ”FIXXX – Annan ytterligare uppgift”.

Uppdaterad 18.1.2024


Anmälan av varors ankomst ska inlämnas för varje försändelse om det i tillståndet inte finns någon anteckning om befrielse från ingivande av anmälan. Varje anmälan av varors ankomst får ett eget unikt MRN-referensnummer.

Lämna in en anmälan av varors ankomst när varorna har anlänt

När varorna har anlänt till den plats som anges i tillståndet, kan du registrera dem i bokföringen. Inge genast därefter en anmälan av varors ankomst i Tullklareringstjänsten eller genom meddelandedeklarering om du inte befriats från ingivandet av anmälan.

När du har fått ett beslut om frigörande för anmälan av varors ankomst, har varorna frigjorts för förfarandet. Kom ihåg att ange MRN-referensnumret för anmälan av varors ankomst i din bokföring.

Ange följande uppgifter

Åtminstone följande uppgifter ska framgå i anmälan av varors ankomst:

  • deklarant och person som inger deklarationen samt ombud om ombud anlitas
  • uppgifter om tillståndet
  • aktörens referens 
  • varans förvaringsplats och kontrollplats 
  • det tidigare dokumentets typ och identifieringsnummer 
  • begärt tullförfarande
  • varubeskrivning 
  • förpackningsslag och antal 
  • bruttovikt. 

Om en kompletterande sammanfattande tulldeklaration för en period inges, ska du dessutom ange följande i anmälan: 

  • koden för ytterligare uppgifter ”FIPER – Sammanfattande periodens längd (W = vecka, M = månad)” och W eller M som dess beskrivning 
  • som skattebestämningsdag periodens första dag.

Bifogade dokument kan inte anges i anmälan av varors ankomst. 


I den förenklade deklarationen kan vissa av de uppgifter som är obligatoriska i en standardtulldeklaration utelämnas.

Inge den förenklade deklarationen på följande sätt: 

  • När du inger deklarationen i Tullklareringstjänsten, välj ”Förenklad deklaration” och rätt ytterligare typ av deklaration.
  • När du inger deklarationen genom meddelandedeklarering, välj förenklad deklaration med en ytterligare typ av deklaration. 

Vilka uppgifter ska anges?

Ange i aktörsuppgifterna

  • SDE-tillståndets nummer
  • deklarant, importör, exportör samt ombud, om ombud anlitas.

Ange i uppgifterna om deklarationsparti 

  • aktörens referens
  • periodens första dag som skattebestämningsdag
  • som ytterligare typ av deklaration någon av följande
    • ”C –  Förenklad tulldeklaration som används regelbundet”
    • ”F – På förhand ingiven förenklad tulldeklaration som används regelbundet”
      • Du kan inge en deklaration på förhand genast när du känner till MRN-referensnumret för det tidigare dokumentet.  
  • transportsätt vid gränsen och transportmedlets nationalitet
  • varornas avsändningsland
  • varornas destinationsland
  • varornas förvaringsplats vid ingivande av deklarationen samt föreslagen kontrollplats
  • koden för ytterligare uppgifter ”FIPER – Sammanfattande periodens längd (W = vecka, M = månad)” och W eller M som dess beskrivning.
  • container, om varorna finns i en container.

Ange i uppgifterna om varuposter

  • begärt förfarande, föregående förfarande och ytterligare förfarande
  • ursprungsland
  • varukod och varubeskrivning samt uppgifter om restriktioner som gäller varorna
    • Ange dokument som krävs för varor som omfattas av restriktioner, t.ex. sundhetscertifikat (N851), CHED-PP dvs. numret på Traces-anmälan (C085) och Livsmedelsverkets registreringsnummer (5REK) 
  • förpackningar och förpackningsslag
  • uppgifter om tidigare dokument
    • Kod för tidigare dokument och som dess referens MRN-numret samt varupostnumret, om det tidigare dokumentet är en summarisk införseldeklaration.
  • ytterligare uppgifter och dokument gällande varan
  • varans brutto- och nettovikt
  • pris
    • Ange varornas verkliga värde i Tullklareringstjänsten i fältet ”Pris” och vid meddelandedeklarering i fältet ”Varupostens värde”. 
      • Du kan ange varornas värde i den förenklade deklarationen enligt uppskattning och ändra uppgiften i den kompletterande importtulldeklarationen.
        • Om du inte har den slutliga värdeuppgiften, kan du ange varornas genomsnittliga pris eller varornas beräknade värde som grundar sig på t.ex. köpekontraktet eller tidigare köp eller på ett värde som angetts i orderbekräftelsen. 
    • Ange alltid i tulldeklarationen för särskilda förfaranden varornas verkliga värde redan i den förenklade deklarationen.
  • förmånsbehandling.

Läs mer om att inge en tulldeklaration på förhand.


Om förutsättningarna för förfarandet 6121 inte uppfylls, kan inte en förmånligare skattebehandling för passiv förädling beviljas. Exempel: Om tidsfristen för passiv förädling har överskridits, godkänner Tullen inte att den inlämnade tulldeklarationen hänförs till förfarandet 6121.

I det fallet kan företaget skicka en ny ersättande tulldeklaration, där tullförfarandet är antingen övergång till fri omsättning eller tullagring. Läs anvisningarna nedan om du gör en tulldeklaration för övergång till fri omsättning.

Angivande av tullförfarande

Ange följande uppgifter i tulldeklarationen för övergång till fri omsättning:

  • begärt förfarande ”40 – Övergång till fri omsättning”
  • föregående förfarande ”21 – Temporär export inom ramen för förfarandet för passiv förädling”
  • ytterligare förfarande ”999 – inget ytterligare förfarande”.

Angivande av värdeuppgifter

När förutsättningarna för förfarande 6121 inte uppfylls och du använder förfarandet 4021, ange uppgifterna gällande varornas värde och värdering enligt följande:

  • varans värde
    • Ange varans värde i Tullklareringstjänsten i fältet ”Pris” eller vid meddelandedeklarering under ”Varupostens värde”.
    • Som pris används de kostnader som uppstått vid reparation eller förädling av varan samt det material som tillförts utanför EU. Det kan vara t.ex. en debitering av underhåll och reparation som du har betalat och som kan bestå av debitering av arbetstid samt av tillförda material för vilka du har betalat reparatören. Om du har fått flera fakturor för reparation eller förädling, räkna ihop kostnaderna och ange reparationskostnaderna som en post. 
    • Varans värde kan inte vara 0 euro. 
  • de exporterade varornas värde
    • Använd koden för värdeslag ”AE – Material, komponenter, delar och liknande artiklar som ingår i de importerade varorna”. 
    • Med de exporterade varornas värde avses varor som exporterats från EU samt värdet på tillhandahållna varor och tjänster som ingick i de varor som exporterades för förädling eller reparation.
  • poster som ska läggas till priset, om de inte redan ingår i priset
  • Ange de poster som ska läggas till priset med koder för värdeslag som börjar med bokstaven A.
    • Om du t.ex. har fått en separat fraktfaktura för transporten av varorna, ange den importfrakt du betalat med koden ”AK – Kostnader för transport, lastning, hantering och försäkring fram till platsen för införsel i Europeiska unionen”. Ange dock inte exportrelaterade transport- eller sammanhängande kostnader eller försäkringskostnader som en post som ska läggas till.
    • Ange kostnaderna som uppstått för konstruktionsarbetet och utvecklingen som använts i förädlingen eller reparationen med koden ”AH – Konstruktionsarbete, konstnärligt arbete och formgivningsarbete samt ritningar och skisser som utförts utanför unionen och är nödvändiga för framställningen av de importerade varorna”.
      • Ange royaltyer och licensavgifter som hänför sig till varorna med koden ”AI – Royaltyer och licensavgifter”. Obs! Ange inte royaltyer och licensavgifter om det är fråga om en avgiftsbelagd reparation.
    • Kontrollera koderna i kodförteckningen ”NCL123 – Värdejustering” på Tullens github-sida 
  • värderingsmetod
    • När den angivna typen av transaktion är ”60 – Transaktioner som inte omfattar överföring av äganderätten, t.ex. reparation av varor; uthyrning, operationell leasing eller annan tillfällig användning om tiden understiger 24 månader”, ”51 – Varor som efter lönbearbetning återförs till den ursprungliga exporterande medlemsstaten/det ursprungliga exportlandet” eller ”52 – Varor som efter lönbearbetning inte återförs till den ursprungliga exporterande medlemsstaten/det ursprungliga exportlandet” ange värderingsmetoden enligt följande: 
    • Om du har betalat för förädlingen eller reparationen och du har en faktura, ange värderingsmetoden med koden ”1 – Transaktionsvärde för importerade varor”.
      • Om du inte har betalat för förädlingen eller reparationen och du inte har någon faktura för förädlingen eller reparationen att visa upp, ska du använda en sekundär värderingsmetod. Ta reda på vilken sekundär värderingsmetod du kan använda. På basis av den ange någon av följande koder:
      • ”2 – Transaktionsvärde för identiska varor”
      • ”3 – Transaktionsvärde för liknande varor”
      • ”4 – Deduktiv metod”
      • ”5 – Metoden för beräknat värde”
      • ”6 – Värde grundat på tillgängliga uppgifter (alternativ metod)”
  • statistiskt värde
    • Ange som statistiskt värde den sammanlagda summan av följande värden: värdet på de exporterade varorna, kostnaderna för förädlingsprocesserna utanför unionen, värdet på de varor som tillförts utanför unionen, royaltyer och licensavgifter som anknyter till varorna samt frakt- och försäkringskostnaderna från förädlingsplatsen till den finska gränsen.
    • Det statistiska värdet kan inte vara 0.

Övrigt att beakta

Ange värdet på de exporterade varorna på varupostnivå med koden för ytterligare uppgifter ”FIXXX”. 

Mervärdesskattegrund

Om du är en momsregistrerad importör, deklarera importmomsen till Skatteförvaltningen.
Om du är en icke-momsregistrerad aktör ange momsgrunden som ett totalbelopp med koden ”80 –avvikande momsgrund”. Ange med koden ett enda belopp som inkluderar följande kostnader:

  • förädlingskostnader
  • värdet på de varor som tillförts utanför unionen
  • transport-, lastnings- och lossningskostnaderna till förädlingsplatsen (exportfrakt)
  • transport-, lastnings- och försäkringskostnader och därmed sammanhängande kostnader samt andra kostnader med anknytning till import fram till den första destinationsort i Finland som finns angiven i transportavtalet (importfrakt)
  • om du vid den tidpunkt då skyldigheten att betala skatt uppstår vet att varan transporteras till en annan destinationsort inom unionen, lägg kostnaderna till denna destinationsort till momsgrunden.
    • tullar och andra eventuella avgifter som i samband med förtullningen tas ut till staten eller EU med anledning av importen, dock inte mervärdesskatt.

Obs! Värdet på de exporterade varorna ska inte ingå i momsgrunden.


Då varorna importeras tillbaka till unionen efter passiv förädling, fastställs tullar och skatter som ska betalas med en s.k. mervärdemetod. Detta innebär att varornas tullvärde och momsgrund inkluderar förädlings- eller reparationskostnader som uppkommit utanför unionen, material som tillkommit utanför unionen, importfrakter samt vissa andra kostnader.

Beakta att beräkningsgrunden för tullvärdet inte har förändrats, fastän namnen och koderna för fälten har förändrats i samband med reformen av tulldeklareringen. Termen pris innebär detsamma som summan av förädlings- eller reparationsfakturan eller fakturorna. 

Anvisningarna för angivandet av värdena gäller också deklarationer för reparerade varor som returneras.

Angivande av värdeuppgifter

När förutsättningarna för förfarande 6121 uppfylls, ange uppgifterna gällande varornas värde och värdering enligt följande:

  • värdeuppgifter för varorna:
    • pris
      • Ange priset i Tullklareringstjänsten i fältet ”Pris” eller vid meddelandedeklarering under ”Varupostens värde”. 
      • Som pris används de kostnader som uppstått vid reparation eller förädling av varan samt det material som tillförts utanför EU. Det kan vara t.ex. en debitering av underhåll och reparation som du har betalat och som kan bestå av debitering av arbetstid samt av tillförda material för vilka du har betalat reparatören. Om du har fått flera fakturor för reparation eller förädling, räkna ihop kostnaderna och ange reparationskostnaderna som en post. Ange alla fakturanummer i tulldeklarationen. 
    • poster som ska läggas till priset, om de inte redan ingår i priset
      • Ange de poster som ska läggas till priset med koder för värdeslag som börjar med bokstaven A. 
        • Om du har fått en separat fraktfaktura för transporten av varorna, ange den importfrakt du betalat med koden ”AK – Kostnader för transport, lastning, hantering och försäkring fram till platsen för införsel i Europeiska unionen”. Ange dock inte exportrelaterade transport- eller sammanhängande kostnader eller försäkringskostnader som en post som ska läggas till.
        • Ange kostnaderna som uppstått för konstruktionsarbetet och utvecklingen som använts i förädlingen eller reparationen med koden ”AH – Konstruktionsarbete, utvecklingsarbete, konstnärligt arbete, formgivningsarbete, ritningar och skisser som utförts utanför Europeiska unionen och är nödvändiga för framställningen av de importerade varorna”
        • Ange royaltyer och licensavgifter som hänför sig till varorna med koden ”AI – Royaltyer och licensavgifter”. Obs! Ange inte royaltyer och licensavgifter om det är fråga om en avgiftsbelagd reparation.
    • Kontrollera koderna i kodförteckningen ”NCL123 – Värdejustering” på Tullens github-sida 
  • statistiskt värde
    • Ange som statistiskt värde den sammanlagda summan av följande värden: värdet på de exporterade varorna, kostnaderna för förädlingsprocesserna utanför unionen, värdet på de varor som tillförts utanför unionen, royaltyer och licensavgifter som anknyter till varorna samt frakt- och försäkringskostnaderna från förädlingsplatsen till den finska gränsen.
    • Det statistiska värdet kan inte vara 0.
  • värderingsmetod
    • När den angivna typen av transaktion är ”60 – Transaktioner som inte omfattar överföring av äganderätten, t.ex. reparation av varor; uthyrning, operationell leasing eller annan tillfällig användning om tiden understiger 24 månader”, ”51 – Varor som efter lönbearbetning återförs till den ursprungliga exporterande medlemsstaten/det ursprungliga exportlandet” eller ”52 – Varor som efter lönbearbetning inte återförs till den ursprungliga exporterande medlemsstaten/det ursprungliga exportlandet” ange värderingsmetoden enligt följande: 
      • Om du har betalat för förädlingen eller reparationen och du har en faktura för förädlingen eller reparationen, ange värderingsmetoden med koden ”1 – Transaktionsvärde för importerade varor”.

Övrigt att beakta

Ange värdet på de exporterade varorna på varupostnivå med koden för ytterligare uppgifter ”FIXXX”. 

Mervärdesskattegrund

Om du är en momsregistrerad importör, deklarera importmomsen till Skatteförvaltningen.
Om varorna har sålts utanför EU och deklaranten inte är momsregistrerad, ange för beräkning av momsgrunden uppgifter som justerar priset i tulldeklarationen. Ange följande uppgifter med separata koder:

  • transport-, lastnings-, lossnings- och försäkringskostnader samt andra kostnader med anknytning till import fram till den första destinationsort i Finland som finns angiven i transportavtalet (kod 3A)   
  • transport-, lastnings-, lossnings och försäkringskostnader samt andra kostnader fram till en annan destinationsort inom unionen vilka vid tidpunkten för uppkomsten av skyldigheten att betala moms är kända (kod 3D)
  • andra skatter och avgifter som i samband med förtullning tas ut till staten eller unionen på grund av import av varor, dock inte moms (kod 3B) 
  • skatter och andra avgifter som ska betalas utanför Finland (kod 3C)
    • Obs! Transport- och därmed sammanhängande kostnader samt försäkringskostnader som uppstått utanför unionen i samband med export ska bara anges i skattegrunden för moms. Dessa kostnader inkluderas inte längre i tullvärdet.

Läs mera om momsgrunden vid import (vero.fi). Du kan också ta del av allmän information om momsgrunden (vero.fi).


Ja, det kan du. Nikotinpåsar klassificeras fr.o.m. den 4 april 2023 inte längre som läkemedel. Läs mera i vårt meddelande: Nikotinpåsar klassificeras inte längre som läkemedel (4.4.2023)

Beakta dock att Fimeas ändrade riktlinje inte påverkar nikotinpåsar som används i munhålan, när de  är avsedda att användas som läkemedel och beviljats försäljningstillstånd som läkemedel. Dessa nikotinpreparat marknadsförs t.ex. för att användas vid avvänjning från tobak och vid behandling av abstinenssymptom.

Punktskatt på tobak ska betalas för rökfria nikotinprodukter från och med den 1 januari 2024. Läs mer om tobaksskatt på Skatteförvaltningens webbplats.


När varor som hänförts till tullagerförfarandet exporteras ut ur EU:s tullområde, ska en elektronisk återexportdeklaration lämnas in för dem. När man använder Tullens deklarationstjänst för export ska man som deklarationstyp välja ”Ny deklaration med ekonomisk verkan”.

Ifyllande av återexportdeklaration:

Exportör

I fältet Exportör anges i regel innehavaren av tullagertillståndet med ansvar för tullagerförfarandet. Som exportör kan också anges en transportfirma eller någon annan aktör, om denna har tillräckliga uppgifter för ingivande av deklarationen och kan anmäla varorna till Tullen. Exportören kan också vara etablerad utanför EU.

Om deklaranten inger återexportdeklarationer upprepade gånger ska denne därtill registrera sig som registrerad exportkund.

Koder

Vid återexport av icke-unionsvaror från tullager är tullförfarandekoden 3171. Som nationellt förfarande anges antingen koden 999 eller 7VO. Koden 7VO används om det är fråga om överföring till ett EU-land på ett fartyg som inte trafikerar en reguljär fartygslinje (denna kod är förutsättningen för att något EU-lands kod kan anges som bestämmelselandets kod), annars väljs koden 999, dvs. ”inget nationellt förfarande”.
Som lagerkod anges den lagerkod som tilldelats av Tullen, dvs. R-numret, som har formen FI1234567-8R0001.

Som bifogad handling anges någon kommersiell handling, till exempel faktura (N380) eller proformafaktura (N325). 

Om tullagret är beläget i samband med utförseltullkontoret anges i återexportdeklarationen tilläggskoden för särskild upplysning FIXEP (kräver tillstånd) som utgör en begäran om lastningstillstånd för varor som förs ut sjövägen, med flyg eller med tåg. 

För webbdeklaranter öppnas en egen flik för förfaranden med ekonomisk verkan i deklarationstjänsten för export. På denna flik anges:

  • tillståndskod: 7631 - Tillstånd för överföring till lager (tullagertillstånd)
  • tillståndsnummer: tullagertillståndets nummer 
  • datum: datum då det gällande tullagertillståndet beviljades
  • koden för tullkontoret som övervakar lagrets operativa verksamhet
  • koderna för de tullkontor som avslutar förfarandet.

En meddelandedeklarant anger övervakningstullkontoret med tilläggskod FIXAA i de särskilda upplysningarna som gäller hela deklarationen. De tullkontor som avslutar förfarandet anges med tilläggskoden FIXBJ. Tillståndskoden 7631 och därtill hörande uppgifter anges i de uppgifter om bifogade handlingar som gäller hela deklarationen. Förfarandekoden och det nationella förfarandet anges i uppgifterna om varupost.

Tidigare handling

Det är obligatoriskt att ange tidigare handling i uppgifterna om varupost. Högst nio tidigare handlingar kan anges för en varupost. Vid behov kan man göra en ny sammanfattande deklaration för tullagring (tullförfarande 7171) som anges som tidigare handling vid återexport. I den sammanfattande deklarationen kan man som tidigare handling ange högst 9999 MRN-referenser för tullagring. I annat fall ska varukoden delas upp i så många varuposter att alla tidigare handlingar kan anges.

Om den föregående deklarationen har ingetts elektroniskt, anges som tidigare handling MRN och MRN-nummer samt varupostnummer (till exempel 001) hopskrivet samt datum.

Om den föregående deklarationen har ingetts med SAD-blankett, anges uppläggningen på lager med koden 632 samt uppläggningsnummer och -datum. I återexportdeklarationen för bulkvaror kan man som förklaring till kod 632 också ange någon annan uppgift som specificerar lageruttaget än uppläggningsnumret.

Angivande av vikt

Det är obligatoriskt att ange varupostens bruttovikt.


Period väljs efter att man loggat in i programmet.

En statistikperiod omfattar vanligen samma införsel- och utförselleveranser som den motsvarande mervärdesskatteperioden. Med statistikperiod avses den kalendermånad under vilken varorna förs in i landet eller förs ut ur landet förutsatt att faktureringen för varorna skett under denna månad eller under de föregående månaderna. Varor som faktureras efter leveransmånaden inkluderas i statistikdeklarationen för den månad då varorna faktureras. Om faktureringen sker senare, bestäms statistikperioden enligt varornas leveransmånad. Om varuleveransen inte medför någon räkning (t.ex. gratisförsändelser) är statistikperioden den kalendermånad då varorna har införts eller utförts.

Varuleveranser till kommissions- eller försäljningslager o.d. ska ingå i leveransmånaden.

Beträffande fakturering i flera rater:

Intrastat-statistikperiod (+ inlämningspunkt) år 2024

Intrastat-statistikperiod och inlämningspunkt


Asylsökande

Personlig egendom

Personer som flyr kriget i Ukraina får föra med sig personlig egendom tull- och skattefritt till Finland. Beakta att varorna omfattas av samma restriktioner som vid resandeinförsel. Till exempel får man föra med sig alkohol och tobaksprodukter endast i begränsad mängd. Läs mer om restriktionerna vid resandeinförsel.

Sällskapsdjur

Från och med den 1 juli 2023 ska hundar, katter och illrar som kommer från Ukraina till Finland uppfylla normala inresevillkor enligt lag. Sällskapsdjur som inte uppfyller inresevillkoren kan återsändas till avgångslandet eller avlivas på ägarens bekostnad.

Sällskapsdjur som kommer med sin ägare från Ukraina omfattas av följande villkor:

  • djuret ska vara märkt med ett mikrochip innan det vaccineras mot rabies.
  • djuret ska ha en giltig rabiesvaccination som getts tidigast då djuret är 12 veckor gammalt
  • minst 30 dygn efter vaccinationen har ett blodprov tagits på djuret för ett rabiesantikroppstest och provet har analyserats i ett laboratorium som godkänts av EU
  • resultatet av rabiesantikroppstestet är minst 0,5 IU/ml eller mer
  • djuret har efter provtagningen väntat minst 3 månader i avgångslandet innan ankomst till EU-området
  • hunden har fått medicinering mot ekinokockos under veterinärens tillsyn 1–5 dygn innan hunden kommer över gränsen till Finland
  • djuret åtföljs vid gränspassage av ursprungliga vaccinationsintyg och resultatet av antikroppstestet samt av ett hälsointyg som utfärdats av en myndighet i avgångslandet för förflyttning till EU-området (non-commercial movement).

En och samma ägare kan ha högst 5 sällskapsdjur och djuren ska resa tillsammans med ägaren eller inom 5 dagar efter ägarens resa. En sådan här införsel av sällskapsdjur kallas förflyttning. Närmare information om förflyttning av sällskapsdjur finns i Livsmedelsverkets sökmotor (på finska). Läs mer om förflyttning eller införsel av sällskapsdjur på Livsmedelsverkets webbplats.


I Tullens kundregister kan företag ha flera identifieringsnummer för sina verksamhetsställen. Med hjälp av dessa identifieringsnummer kan man åtskilja tulldeklarationer som hör till olika enheter under samma FO-nummer från varandra. Om du vill att namn- och adressuppgifterna för ett visst av företagets verksamhetsställen ska visas i Tullens beslut, ska du i tulldeklarationen utöver EORI-numret även ange det identifieringsnummer för verksamhetsstället som tilldelats av Tullen. Du kan kontrollera och ändra identifieringsnumren för företagets verksamhetsställen i vår tjänst Egna uppgifter.

  • Om uppgifterna för företagets huvudkontor ändras i företags- och organisationsdatasystemet (FODS) så uppdateras dessa uppgifter också i Tullens kundregister. Om aktörens identifieringsnummer för verksamhetsstället inte har angetts i deklarationen så visas namn- och adressuppgifterna för företagets huvudkontor enligt FODS i Tullens beslut. Notera att förtullningssystemet kontrollerar uppgifterna som angetts i tulldeklarationen och använder uppgifter som hittas i Tullens kundregister i besluten. Kom alltså ihåg att uppdatera företagets ändrade uppgifter.
  • Om du har ett giltigt EORI-nummer som du erhållit från Finland, ska du i deklarationen ange det identifieringsnummer för verksamhetsstället som tilldelats av Tullen. Identifieringsnumret för verksamhetsstället är en kod med tre siffror (t.ex. 000). När du anger identifieringsnumret för verksamhetsstället, ska du inte ange namn- och adressuppgifter.

Om företaget har ett utländskt EORI-nummer, kontrolleras uppgifterna i kommissionens system för registrering av EORI-nummer.

Om ditt företag har tillstånd till anstånd med betalning och flera verksamhetsställen

Ange nätfakturaadressen i tulldeklarationen med koden för ytterligare uppgifter ”FIVER – Nätfakturaadress” och som dess identifierare nätfakturaadressen. Om ditt företag har flera identifieringsnummer för verksamhetsställen för fakturering, kom också ihåg att ange identifieringsnumret för verksamhetsställe.

Om du har tillstånd till anstånd med betalning men inte angett nätfakturaadressen i tulldeklarationen med koden för ytterligare uppgifter, hämtas periodspecifikationens nätfakturaadress automatiskt från Tullens kundregister. Om nätfakturaadressen inte har sparats i Tullens kundregister skickar Tullen periodspecifikationen i pappersform 

  • per post till den adress som angetts för identifieringsnumret för verksamhetsstället eller
  • till företagets huvudkontor enligt FODS.

Det är bra att hålla företagets nätfakturaadress och förmedlarkod uppdaterade i Tullen kundregister. Om företagets nätfakturaadress ändras, anmäl ändringen via tjänsten Egna uppgifter eller per e-post till Tillståndscentralen.  

Läs mer om nätfaktura och ändring av den på sidan ”Fakturering - företag”

Uppdaterad 10.1.2024


Standardtulldeklaration som lämnas in på förhand

Om du som ytterligare typ av deklaration angett ”D – På förhand ingiven standardtulldeklaration” och om det tidigare dokument som du angett redan visats upp för Tullen, får du ett avslag ”det tidigare dokumentets status är felaktig”.

  • Ändra ytterligare typ av deklaration till ”A – Standardtulldeklaration” och skicka deklarationen till Tullen som en ny deklaration.

Observera att om deklarationen korrigeras, är det inte längre tillåtet att korrigera uppgiften om ytterligare typ av deklaration, när Tullen mottagit deklarationen för handläggning och deklarationen har fått ett MRN-nummer.

På förhand inlämnad förenklad importdeklaration

Om du som ytterligare typ av deklaration angett ”F – På förhand ingiven förenklad deklaration som används regelbundet” eller ”E – På förhand ingiven förenklad deklaration vid enstaka tillfällen”  och om det tidigare dokumentet som du angett redan visats upp för Tullen, får du ett avslag (”det tidigare dokumentets status är felaktig”). Gör så här:

  • Ändra den ytterligare typen av deklaration till någon av följande:
    • ”C –  Förenklad tulldeklaration som används regelbundet” 
    • ”B – Förenklad deklaration vid enstaka tillfällen”  
  • Därefter kan du skicka deklarationen till Tullen som en ny deklaration.

Observera att om deklarationen korrigeras, är det inte längre tillåtet att korrigera den ytterligare typen av deklaration, när Tullen mottagit deklarationen för handläggning och deklarationen har fått ett MRN-referensnummer.


Standardtulldeklaration som lämnas in på förhand

Ange båda uppgifterna:

  • Ytterligare typ av deklaration ”D – På förhand ingiven standardtulldeklaration”
  • Kod för tidigare dokument och som dess referens MRN-numret samt varupostnumret, om det tidigare dokumentet är en summarisk införseldeklaration.
    Till exempel: ”N355 – Summarisk införseldeklaration” och MRN-referensnummer (t.ex. 22FI000000000000I0) och varupostnummer (t.ex. 5).

Förenklade importdeklarationer som lämnas in på förhand

Du kan också inge förenklade importtulldeklarationer på förhand om du känner till uppgifterna om det tidigare dokumentet.

Se anvisningarna om inlämning av förenklad importtulldeklaration här:

En anmälan av varors ankomst kan inte inges på förhand, eftersom varorna ska befinna sig fysiskt på den plats som fastställts i tillståndet när anmälan inges.  Läs mer om tullklarering genom registrering i deklarantens bokföring.


I Importförtullningstjänsten för privatpersoner, om högst 90 dagar har gått sedan förtullningen

När du har förtullat din försändelse själv i Importförtullningstjänsten för privatpersoner hittar du förtullningsbeslutet, beslutet om frigörande och tullfakturan samt deras förtullningsreferens, dvs. MRN-numret, i Importförtullningstjänsten för privatpersoner i 90 dagar. Ett kvitto över förtullningen du betalat får du av din bank.

  1. Identifiera dig i tjänsten.
  2. Välj ”Mina förtullningar”. Om du använder en mobilapparat hittar du rubriken genom att öppna menyn uppe till höger i tjänsten.
  3. Välj förtullning och dokumenten som hör till den.

I Tullklareringstjänsten, om mer än 90 dagar har gått sedan förtullningen

Om du har förtullat din försändelse själv i Importförtullningstjänsten för privatpersoner och om det har gått över 90 dagar sedan förtullningen, hittar du förtullningsdokumenten i Tullklareringstjänsten. För sökningen behöver du förtullningens MRN-nummer (MRN-numret för förtullningar som gjorts år 2023 börjar med 23FIU000…).

  1. Identifiera dig i tjänsten.
  2. Välj fliken ”Sökning av deklarationer”. Välj sökvillkoret ”MRN eller annan referens för deklarationen” och som deklareringssätt ”Övriga transaktionskanaler”.
  3. Förtullningsdokumenten finns på sidan ”Sammandrag och sändning”.

I Tullklareringstjänsten, om du gjorde förtullningen där

Dokumenten till förtullningar du gjort i Tullklareringstjänsten hittar du i Tullklareringstjänsten.

  1. Identifiera dig i tjänsten.
  2. Sök fliken ”Färdiga” och där den förtullning du önskar. Om du vet din förtullnings MRN-nummer, kan du söka den via fliken ”Sökning av deklarationer” i Tullklareringstjänsten.
  3. Dokumenten till förtullningen finns på sidan "Sammandrag och sändning".

Av transportfirman, om den gjorde förtullningen åt dig

Om en transport- eller speditionsfirma har förtullat försändelsen åt dig, ska du be firman om dokumenten.

Förvara förtullningsdokumenten när du förtullar!

Som privatperson är du skyldig att förvara de dokument som hänför sig till förtullningen under innevarande år + följande sex år efter förtullningen. Tullen kan be dig uppvisa dokumenten.

Spara dokumenten åt dig själv genast när förtullningen som du har gjort är färdig. Du kan t.ex. behöva förtullningsbeslutets MRN-nummer senare när du sköter ärenden med Tullen.


T-transiteringsvarors ankomst kan anmälas till Tullen efter tidsfristen för transiteringen om varorna fortfarande är tillgängliga att granskas av Tullen. Om varorna inte längre kan granskas av Tullen, godkänns transiteringens ankomst inte som anmäld till Tullen och inget lossningstillstånd beviljas.

Godkännande av anmälan om ankomst i efterhand

Transiteringen anses ha anmälts inom utsatt tid om överskridandet av tidsfristen inte beror på den transiteringsansvariges handlande. Godtagbara orsaker till överskridande av tidsfristen kan t.ex. vara följande:

  • olycka som skett under resan (polisens anteckningar på följedokumentet eller något annat dokument),
  • föraren har blivit tvungen att uppsöka läkarvård (läkarintyg),
  • fordonet har skadats och reparerats (kvitto på bogserings- och reparationstjänster),
  • strejk, snöskred eller annan godtagbar och bevisbar fördröjning.

Destinationstullkontoret bedömer utifrån bevisen som lagts fram huruvida anmälan av varornas ankomst kan godkännas i efterhand.

Frigörande för övergång till fri omsättning av varor vars ankomst inte anmälts

Ibland kan varuhavaren eller mottagaren i efterhand upptäcka att anmälan till Tullen av en T1-transiterings ankomst har uteblivit för varorna som anlänt. Då kan varorna frigöras för övergång till fri omsättning med en importtulldeklaration, i vilken man utöver de normala uppgifterna ska ange följande:

  • I importdeklarationen används koden för ytterligare uppgifter FIXXX och i fältet ”Beskrivning” anges ”Transiteringens ankomst har inte anmälts”.
  • Som kod för tidigare dokument används 1ZZZ och som referens anges MRN-referensnumret för den transitering vars ankomst inte anmälts.

Tullen avslutar inte transiteringen, utan förtullningsbeslutet fungerar som ett alternativt bevis på avslutande av transiteringen. 


Ibland anländer ett sällskapsdjur till Finland som flygfrakt. Med flygfrakt avses här att ett flygbolag transporterar sällskapsdjuret i flygplanets fraktutrymme. Sällskapsdjuret reser alltså inte med dig eller en ledsagare i flygplanets kabin eller som resgods.

När sällskapsdjuret har anlänt till Finland, förs det till transportfirmans tillfälliga lager. Du ska förtulla sällskapsdjuret för att det ska kunna överlåtas till dig från lagret.

Läs dessa anvisningar om din situation är denna:

  • Sällskapsdjuret har anskaffats från utlandet. Till exempel:
    • Du har köpt sällskapsdjuret från utlandet.
    • Du flyttar till Finland och har anskaffat sällskapsdjuret minst 6 månader tidigare.
  • Därtill förs sällskapsdjuret direkt från ett land utanför EU till Finland utan mellanlandning eller flygplansbyte i ett annat EU-land.

Innan djuret anländer till Finland

Kontrollera först i Livsmedelsverkets sökmotor (på finska) vilka krav som gäller för sällskapsdjurs resor.

En veterinär gränskontroll behövs inte om båda dessa villkor uppfylls:

  • Antalet sällskapsdjur är högst fem.
  • Sällskapsdjuret anländer på någotdera av följande sätt:
    • Du reser på samma flyg med ditt sällskapsdjur.
    • Du reser först och ditt sällskapsdjur reser inom fem dagar från samma avgångsland.

Om dessa villkor uppfylls är det fråga om s.k. förflyttning av eget sällskapsdjur. Då kontrollerar Tullen sällskapsdjurets mikrochip och dokument, men en veterinär gränskontroll behövs inte.

I övriga fall utför Livsmedelsverkets gränsveterinär en veterinär gränskontroll av sällskapsdjuret. Läs anvisningarna om beställning av en veterinär gränskontroll på Livsmedelsverkets webbplats.

 När djuret anländer som flygfrakt till Helsingfors-Vanda flygplats

  1. Sällskapsdjuret anländer till transportfirmans tillfälliga lager. Transportfirman meddelar dig när sällskapsdjuret har anlänt.
  2. Om införseln av sällskapsdjuret inte kräver en veterinär gränskontroll, kontrollerar Tullen med kundens hjälp djurets dokument och mikrochip. Den som för in sällskapsdjuret ska delta i kontrollen.

    Om införseln av sällskapsdjuret kräver en veterinär gränskontroll, görs kontrollen vid Livsmedelsverkets veterinära gränskontrollstation. Läs anvisningarna om veterinära gränskontroller på Livsmedelsverkets webbplats.

    Efter att Tullen eller Livsmedelsverket har utfört kontrollen ska sällskapsdjuret förtullas. Du kan förtulla sällskapsdjuret vid Tullens kundserviceställe på adressen Fraktvägen 1 A, Vanda. Kundservicestället har öppet vardagar kl. 8.00–16.15. Övriga tider kan du ringa Tullens nummer 0295 527 039.
    Du kan också befullmäktiga ett ombud att sköta förtullningen åt dig.

    Om en gränsveterinär har kontrollerat sällskapsdjuret, ska du till förtullningen bifoga CHED-A-intyget som du fått av gränsveterinären.

    Om du är en flyttare som flyttar till Finland från ett land utanför EU, ska du till förtullningen bifoga ett intyg över boendet utomlands för att du ska kunna föra in sällskapsdjuret skattefritt som flyttgods.
  3. När du har förtullat sällskapsdjuret och betalat eventuella importskatter, får du ett frigörandebeslut från Tullen eller ombudet som gjort förtullningen. För eller skicka frigörandebeslutet till innehavaren av det tillfälliga lagret för att lagerhavaren ska kunna överlåta sällskapsdjuret till dig.

Livsmedel

  • grönsaker, svampar och produkter som tillverkats av dessa
  • frukter, bär och produkter som tillverkats av dessa
  • nötter, mandlar och produkter som tillverkats av dessa
  • safter, drycker (inte de som omfattas av alkohollagen) och dryckesingredienser
  • kakao, kaffe, te och produkter som tillverkats av dessa
  • sädesslag, sädesslagsprodukter och bakverk
  • trindsäd, frön (ej utsäde) och produkter som tillverkats av dessa
  • sötsaker, choklad och andra sockerprodukter
  • kryddor och kryddprodukter
  • såser, soppor, buljonger och soppingredienser
  • matprodukter, efterrätter, snacksprodukter
  • matfetter och -oljor (icke-animaliska)
  • kosttillskott (food/dietary supplements) och nya livsmedel (novel foods)
  • barnmat, specialprodukter för idrottare, livsmedel för speciella medicinska ändamål
  • livsmedelstillsatser.

Exportören ska bevisa varans ursprung med ett ursprungsbevis. Ursprungsbeviset kan vara t.ex. en ursprungsförsäkran eller ursprungsdeklaration, som utgörs av en formbunden text.       

Exempel på ursprungsbevis i frihandelsavtal:

Ursprungsförsäkran enligt frihandelsavtalet mellan EU och Storbritannien

 (Period: from……………………………….to ………………………. (1))


The exporter of the products covered by this document (Exporter Reference No………………………… (2)) declares that, except where otherwise clearly indicated, these products are of ………………………….. (3) preferential origin.

.............................................................................................................................................................................................. (4) (Ort och datum)

.............................................................................................................................................................................................. (Exportörens namn)

  • Om ursprungsförsäkran fylls i för flera sändningar av identiska ursprungsprodukter i den mening som avses i artikel 56.4 b i detta avtal, ange den period under vilken ursprungsförsäkran ska gälla. Perioden får inte överstiga tolv månader. All import av produkten måste ske inom den angivna perioden. När en period inte är tillämplig kan punkten lämnas tom.
  • Ange det referensnummer genom vilket exportören kan identifieras. För exportören i unionen kommer detta att vara det nummer som tilldelats i enlighet med unionens lagar och andra författningar. För exportören i Förenade kungariket kommer detta att vara det nummer som tilldelats i enlighet med lagar och andra författningar som är tillämpliga i Förenade kungariket. Om exportören inte har tilldelats något nummer kan punkten lämnas tom.
  • Ange produktens ursprung: Förenade kungariket eller unionen.
  • Ort och datum får utelämnas om informationen finns i själva dokumentet
  • Ange företagets namn som exportörens namn.

Ursprungsförsäkran enligt frihandelsavtalet mellan EU och Japan

(Period: from ......................................................................... to.........................................................................(3))

 The exporter of the products covered by this document (Exporter Reference No .............. (4)) declares that, except where otherwise clearly indicated, these products are of ........................................................................ preferential origin (5).

 

 (Ursprungskriterier som använts (4))

............................................................................................

(Ort och datum (5))

………………………………………………………………………………………..

(Exportörens namnförtydligande)

............................................................................................

  • Om ursprungsförsäkran fylls i för flera sändningar av identiska ursprungsprodukter i den mening som avses i artikel 3.17.5 b, ange under vilken period ursprungsförsäkran ska gälla. Perioden får inte överstiga tolv månader. All import av produkten måste ske inom den angivna perioden. När en period inte är tillämplig kan punkten lämnas tom.
  • Ange det referensnummer genom vilket exportören kan identifieras. För exportören i Europeiska unionen kommer detta att vara det nummer som tilldelats i enlighet med Europeiska unionens lagar och andra författningar. För den japanska exportören kommer detta att vara det japanska företagsnumret. Om exportören inte har tilldelats något nummer kan punkten lämnas tom.
  • Ange produktens ursprung: Europeiska unionen eller Japan.
  • Ange, beroende på fallet, en eller flera av följande koder:
    • ”A” för en produkt som avses i artikel 3.2 1 a;
    • ”A” för en produkt som avses i artikel 3.2 1 b;
    • ”C” för en produkt som avses i artikel 3.2.1 c med följande ytterligare information om den typ av produktspecifika krav som faktiskt tillämpas på produkten;
    • ”1” för en regel om ändrad klassificering enligt tulltaxan;
    • ”2” för en regel om högsta värde för icke-ursprungsmaterial eller lägsta regionala värdeinnehåll,
    • ”3” för en regel om en särskild produktionsprocess, eller
    • ”4” vid tillämpning av bestämmelserna i avdelning 3 i tillägg 3-B-1.
    • ”D” för den ackumulering som avses i artikel 3.5, eller
    • ”E” för de toleranser som avses i artikel 3.6.
  • Ort och datum får utelämnas om informationen finns i själva dokumentet.

Ursprungsdeklaration enligt övergångsreglerna för frihandelsavtalet inom Europa-Medelhavsområdet (PEM-området) och PEM-konventionen

Observera: Om det vid fastställande av varans ursprung tillämpats de nya övergångsregler för PEM-området  som trädde i kraft 1.9.2021, ange texten ”according to the transitional rules of origin” efter punkt ”(2) preferential origin” enligt mallen nedan. Om du inte anger texten, tillämpas den nuvarande PEM-konventionens regler på varan.

The exporter of the products covered by this document (customs authorization No ........................... (1)) declares that, except where otherwise clearly indicated, these products are of………………………………. (2) preferential origin (*according to the transitional rules on origin).

”Om det vid fastställande av varans ursprung tillämpats ursprungreglerna enligt de nya övergångsreglerna för PEM-området (transitional rules on origin), måste exportören nämna detta i slutet av ursprungsdeklarationen enligt mallen ovan. Om det vid fastställande av varans ursprung tillämpats ursprungreglerna i PEM-konventionen, utelämnas uppgiften eller så anges på motsvarande sätt ”according to the PEM-Convention rules on origin”.

..............................................................................................................................................................................................(Ort och datum) (3)

..............................................................................................................................................................................................

(Exportörens underskrift och namnförtydligande) (4)

  • Om ursprungsdeklarationen upprättas av en godkänd exportör, ska den godkända exportörens tillståndsnummer anges här. Om ursprungsdeklarationen inte upprättas av en godkänd exportör, ska parentestexten utelämnas eller utrymmet lämnas tomt.
  • Produkternas ursprung ska anges. Om ursprungsdeklarationen helt eller delvis hänför sig till produkter med ursprung i Ceuta och Melilla, måste exportören klart markera dem i det dokument på vilket deklarationen upprättas med hjälp av beteckningen "CM".
  • Dessa uppgifter kan utelämnas om de redan finns angivna i själva dokumentet.

Ursprungsdeklaration enligt frihandelsavtalet mellan EU och Sydkorea

The exporter of the products covered by this document (customs authorisation No……………………….. (1)) declares that, except where otherwise clearly indicated, these products are of ………………….…… (2) preferential origin.

.................................................................................................… (3)

(Ort och datum)

..................................................................................................… (4)

(Exportörens underskrift och namnförtydligande)

  • Om ursprungsdeklarationen upprättas av en godkänd exportör, ska den godkända exportörens tillståndsnummer anges här. Om ursprungsdeklarationen inte upprättas av en godkänd exportör, ska parentestexten utelämnas eller utrymmet lämnas tomt.
  • Produkternas ursprung ska anges. Om ursprungsdeklarationen helt eller delvis hänför sig till produkter med ursprung i Ceuta och Melilla måste exportören klart markera dem i det dokument på vilket deklarationen upprättas med hjälp av beteckningen ”CM”.
  • Dessa uppgifter kan utelämnas om de redan finns angivna i själva dokumentet.
  • I de fall där exportören inte är skyldig att underteckna, behöver inte heller namnet på den person som undertecknar deklarationen anges.

Kontinuitetsplanen har använts redan vid avgångstullkontoret och ingen elektronisk TIR-transiteringsdeklaration har upprättats:

  • Ingen separat ansökan för att använda reservförfarande behövs.
  • Ange förseglingarnas skick och lagrets identifieringsnummer (FO-nummer + R-nummer) i kopian av TIR-carnetens blad 2 (volet 2).
  • Anmäl varornas ankomst per e-post genom att skicka en kopia av blad 2 (volet 2) till Elektroniska servicecentralen på passitusseuranta(at)tulli.fi.  
  • Om Tullen inte tar kontakt eller anländer för att granska varorna inom en halvtimme efter att e-postmeddelandet skickats, får tillståndshavaren ta bort förseglingarna och lossa varorna.
  • Efter att ha lossat varorna ska den godkända mottagaren skicka TIR-carneten och lossningsresultatet i pappersform till ett tullkontor som erbjuder kundservice. Tullkontoret förser den stämplade TIR-carneten med behövliga anteckningar och ger den tillbaka till personen som visat upp den.

I lossningsresultatet ska man ange eventuella extra varor, varor som fattas och ersättande varor samt eventuella andra oegentligheter.

Reservförfarandet fungerar på följande sätt när TIR-transiteringsdeklarationen har inlämnats till det elektroniska transiteringssystemet vid avgångstullkontoret, men Tullens eller den godkända mottagarens system inte fungerar:

  • Ange förseglingarnas skick och lagrets identifieringsnummer (FO-nummer + R-nummer) i det följedokument som åtföljt TIR-transporten.
  • Tillståndshavaren skickar följedokumentet och en eventuell varuförteckning per e-post till Tullens elektroniska servicecentral på passitusseuranta(at)tulli.fi i stället för meddelandet om mottagande.
  • Om Tullen inte tar kontakt eller anländer för att granska varorna inom en halvtimme, får tillståndshavaren ta bort förseglingarna och lossa varorna.
  • Efter att ha lossat varorna skickar den godkända mottagaren lossningsresultatet, följedokumentet och eventuella bilagor i pappersform till Torneå tull, Uppföljning av transitering, PB 47, 95401 Torneå, eller per e-post till adressen passitusseuranta(at)tulli.fi.

I lossningsresultatet ska särskilt anges eventuella extra varor, varor som fattas och ersättande varor samt eventuella andra oegentligheter.

Tillståndshavaren ska se till att TIR-carneten, följedokumentet och lossningsresultatet utan dröjsmål visas upp vid vilket tullkontor som helst som är öppet. Tullkontoret förser den stämplade TIR-carneten med behövliga anteckningar och ger den tillbaka till personen som visat upp den.

Användning av särskilda lastspecifikationer

Tullen kan på begäran godta transiteringsdeklarationer som kompletterats med lastspecifikationer som skiljer sig från modellen enligt del II kapitel III i bilaga 72-04 till genomförandeförordningen för unionens tullkodex. Sådana specifikationer får bara användas om företagets bokföring är baserad på ett elektroniskt databehandlingssystem, om specifikationerna utformas och fylls i på ett sådant sätt att tullen enkelt kan använda sig av dem och om de innehåller de uppgifter som krävs enligt del II kapitel IV i bilagan.


Om en godkänd avsändare har hunnit upprätta elektroniska transiteringsdeklarationer innan reservförfarandet tagits i bruk, men handläggningen av dem har avbrutits i det elektroniska systemet före frigörandet för förfarandet, måste den godkända avsändaren begära ogiltigförklaring av transiteringsdeklarationerna. 

Den godkända avsändaren numrerar själv de T-transiteringsdeklarationer som hen inlämnat enligt kontinuitetsplanen och för dagbok över de T-transiteringar som påbörjats. Följande uppgifter ska anges i dagboken:

  • datum för transiteringen
  • transiteringsdeklarationens nummer
  • transportmedlets identifieringsuppgifter
  • destinationstullkontor.

SAD-blankettens blad 1 eller TAD-dokumenten ska skannas och skickas per e-post till Tullens elektroniska servicecentral (passitusseuranta(at)tulli.fi) senast 30 minuter innan transporten av varorna inleds.

Den godkända avsändaren ska underrätta Tullens elektroniska servicecentral om transiteringsdeklarationen genom att skicka e-post till passitusseuranta(at)tulli.fi senast 30 minuter innan transporten av varorna inleds.

Den godkända avsändaren fyller i transiteringsdeklarationen enligt gällande ifyllningsanvisningar och lägger till följande:

  • en stämpel för kontinuitetsplanen eller en stämpel för reservförfarandet i blankettens fält A eller fält MRN
  • adressen till Torneå tull i SAD-blankettens blad 5 i fältet ”Returexemplar skickas” eller i följedokumentets returexemplar
  • blankettens fält 50 förses med texten ”Befrielse från underskrift – 99207” om den godkända avsändaren har befriats från underskrift
  • blankettens fält C ”Avgångstullkontor” ska förses med en stämpel enligt bilaga 72–04 del II kapitel II i genomförandeförordningen för unionens tullkodex, om inte denna stämpel har tryckts på blanketten på förhand
  • Uppgiften: ”godkänd avsändare - 99206”
  • antal förseglingar och tidsfrist i fält D ”Kontrollerat av avgångstullkontoret”

Om transiteringsdeklarationen har inlämnats under reservförfarande och exportdeklarationen har inlämnats elektroniskt, ska förfarandekoden och huvudreferensnumret MRN för det föregående exportförfarandet anges i fält 40 i transiteringsdeklarationen. Godkända avsändare ska förutom transiteringsdeklarationen också skicka exportföljedokumenten till Torneå tull som avslutar exporten. Vid standardförfarande avslutar avgångstullkontoret exportförfarandet i samband med att transiteringen påbörjas.

Anmälan av säkerhetsuppgifter 

Om varor förs in i unionen från tredje land eller om varor förs ut ur unionen, ska säkerhetsuppgifterna inges för de transiterade varorna före införseln eller utförseln.

Transporter som anländer från ett område utanför unionen

Om säkerhetsuppgifterna anges som en del av T-transiteringsdeklarationen, behöver säkerhetsuppgifterna inte anmälas med en separat deklaration.

Om säkerhetsuppgifterna inte har angetts som en del av T-transiteringsdeklarationen eller om varorna transporteras upptagna i en TIR-carnet, ska säkerhetsuppgifterna anmälas med ett dokument för säkerhets- och skyddsuppgifter (SSD-blankett). Om det uppstår ett driftavbrott i Tullens deklarationstjänst för införsel och utförsel (AREX), ska säkerhetsuppgifterna lämnas in med ett administrativt eller kommersiellt dokument eller med ett transportdokument.

Transporter ut ur unionen

När transporten anländer till platsen för utförsel och säkerhetsuppgifterna har angetts som en del av T-transiteringsdeklarationen, behöver säkerhetsuppgifterna inte anmälas med en separat deklaration. Varornas ankomst anmäls till utförseltullkontoret.

Om företaget inte kan inge en elektronisk transiteringsdeklaration för en TIR-transport, ska säkerhetsuppgifterna anges med ett separat dokument för säkerhets- och skyddsuppgifter (SSD-blankett) eller med ett administrativt dokument, kommersiellt dokument eller transportdokument. Den ifyllda SSD-blanketten eller motsvarande dokument ska uppvisas vid utförseltullkontoret eller redan vid avgångstullkontoret, där dokumentet stämplas. Det stämplade dokumentet uppvisas också vid utförseltullkontoret.

Om en godkänd TIR-carnet uppvisas vid utförseltullkontoret utan en SSD-blankett med säkerhetsuppgifter och Tullens stämpel, ska man vid utförseltullkontoret lämna in säkerhetsuppgifterna med en summarisk utförseldeklaration. Om Tullens deklarationstjänst för införsel och utförsel (AREX) inte fungerar, ska säkerhetsuppgifterna lämnas in med SSD-blanketten.


Under reservförfarandet kan följande dokument med tillhörande godslistor användas:

  • administrativt enhetsdokument SAD (bladen 1, 4 och 5)
  •  transiteringsföljedokument TAD utan streckkod och huvudreferensnummer MRN
  • TIR-carnet utan elektronisk deklaration
  • vid behov SSD-blankett för anmälan av säkerhetsuppgifter

Blanketterna ska fyllas i och lämnas in till Tullen i tre exemplar.

Uppvisande av intyg om samlad garanti

När T-transiteringar påbörjas vid reservförfarande och samlad garanti används, ska den person som är ansvarig för förfarandet på begäran uppvisa intyget om samlad garanti (TC31 eller TC33) vid avgångstullkontoret för att rätten att underteckna transiteringsdeklarationen ska kunna kontrolleras.


Meddelandedeklarering kräver tillstånd av Tullen. Vid meddelandedeklarering skickar kundföretaget Intrastat-deklarationen direkt från sitt eget system till Tullens system. Läs mer >> 


Import är momsfri, när den importerade varan överförs till skatteupplagringsförfarandet enligt mervärdesskattelagen. De varor som kan hänföras till skatteupplagringsförfarandet räknas upp i 72 i § i mervärdesskattelagen. Skatteupplagringsförfarandet förutsätter tillstånd beviljat av Skatteförvaltningen.

Med varor som omfattas av skatteupplagringsförfarande avses sådana varor i ett skatteupplag som inte är hänförda till sådan tillfällig lagring eller sådant tullagerförfarande som avses i tullkodexen. Punktskattepliktiga varor anses omfattas av skatteupplagringsförfarande när de finns i ett sådant skatteupplag som avses i 6 § 4 punkten i punktskattelagen (182/2010).

Mera information:

Om du vid skatteupplagringsförfarandet överför andra än punktskattepliktiga produkter, ange följande uppgifter i tulldeklarationen:

  • tullförfarande 07xx
  • ytterligare förfarande ”659 – Överföring till skatteupplag”
  • skatteupplagets kod anges med koden för ytterligare uppgifter ”FIALV – Identifiering av momslager”.

Om du överför punktskattepliktiga produkter under ett uppskovsförfarande, se anvisningarna för angivande av punktskattepliktiga produkter i importdeklarationer.


Kundsamarbetsgruppen för expressfraktföretag består av tre expressfraktföretag med egna flyg till Finland. På mötena ligger huvudvikten på att informera om ärenden gällande expressfraktföretagens logistikkedja och att behandla utvecklingsidéer. Som gruppens ordförande fungerar tullchef Mika Pitkäniemi från Flygtullen och som sekreterare Esa Rika från Tullens kundtjänster. Till gruppen hör också en företrädare för Tullens elektroniska servicecentral (Spake). Gruppen sammanträder tre gånger per år.

Medlemmarna:

  • DHL Express (Finland) Oy
  • FedEx Express Finland Oy
  • United Parcel Service Finland Oy

Ibland kan ditt flyttgods innehålla varor för vilka du måste betala importskatter. Importskatter måste betalas för

  • alkohol
  • tobaksprodukter.

Importskatter måste också betalas för följande mer sällsynta varor:

  • Nyttotransportmedel, dvs. fordon som väger över 5 000 kilo, om de används för annat än personligt bruk.
  • Varor avsedda för yrkesbruk, t.ex. en professionell idrottares sportutrustning. Notera dock att importskatter inte behöver betalas för sådana bärbara arbetsredskap avsedda för yrkesbruk som används vid utövande av tekniska och fria yrken. Exempel på tekniska yrken är ingenjör, kirurg och silversmed (arbetsredskap är t.ex. kirurgens kniv och silversmedens hammare). Exempel på fria yrken är författare och bildkonstnär (arbetsredskap är t.ex. bildkonstnärens pensel).

Om du förtullar ditt flyttgods med blankett och ditt flyttgods innehåller varor för vilka importskatter ska betalas, ska du förtulla allt ditt flyttgods med blankett 1143. Läs först ifyllningsanvisningarna för blanketten.

Fyll också i blankett 45, om du bott stadigvarande och utan avbrott utanför EU i minst 12 månader.


Ansökan om ingripande är en formbunden blankett med vilken rättighetshavaren eller dennes ombud ger uppgifter om sina immaterialrätter till Tullen för kontrollåtgärder (förordning (EU) 608/2013). Ansökan kan vara giltig i en eller flera medlemsländer.

Du kan lämna in ansökan om ingripande avgiftsfritt till Tullen. Se ansökningsblanketten (application for action (AFA)) och ifyllningsanvisningarna på EU-kommissionens webbplats.

Skicka ansökan till Tullen per e-post till adressen ipr.decisions(at)tulli.fi. Du kan också skicka ansökan per post till: 

PR-ansökningar
Bevakningsavdelningen – Tullbevakning
Gods och trafikövervakning
Valtakatu 51
53100 Villmanstrand

I framtiden inlämnas ansökningarna via portalen IP Enforcement Portal (IPEP)

Handläggningen av ansökningar om ingripande som hänför sig till bevakningen av immateriella rättigheter ändras – det blir obligatoriskt att använda en elektronisk tjänst år 2024

Ansökningarna om ingripande enligt förordning (EU) nr 608/2013 ska i fortsättningen inlämnas elektroniskt till Tullen via IP Enforcement Portal (IPEP) som utvecklats av Europeiska unionens immaterialrättsmyndighet. IPEP-portalen har kunnat användas av ombud och rättighetshavare sedan december 2021. Övergångstiden närmar sig sitt slut och det blir obligatoriskt att inlämna ansökningarna elektroniskt under år 2024.

Ta genast i bruk den elektroniska tjänsten

Tullen rekommenderar att ombud och rättighetshavare som sköter ärenden i Finland ska ta i bruk IPEP-portalen omedelbart. På så sätt säkerställer man att förändringen sker så smidigt som möjligt.

Via IPEP-portalen kan man lämna in nya ansökningar om ingripande, göra ändringar i tidigare ansökningar om ingripande samt söka förlängning av tidsfristen.

Handläggningen av ansökningarna om ingripande övergår inom Tullen från analys- och underrättelseenheten till tullbevakningsenheten fr.o.m. 11.12.2023.

Mera information:
Läs mer om elektroniska ansökningar om ingripande på EU-kommissionens webbplats (på engelska): Intellectual Property Rights (IPR): Transition to the mandatory use of electronic Applications for Action (eAFAs) coming to an end (europa.eu)
Läs allmän information om produktförfalskningar och bevakningen av dem: Produktförfalskningar
ipr.decisions(at)tulli.fi


Inom ramen för projektet anskaffas åt Tullen verktyg för identifiering av farliga kemikalier och patogener samt skyddsutrustning för att skydda sig mot dem. Tullens personal utbildas i att använda instrumenten och skyddsutrustningen som anskaffas. Genom projektet utökas mängden CBRN-skyddsutrustning hos Tullen och med detektionsinstrumenten förbättras förmågan att identifiera CBRN-situationer. Projektets inledande möte hölls den 4.12.2023.

Projektperiod: 1.12.2023–30.11.2025

Beviljad EU-finansiering: 209 941 € (75 % av budgeten)


När du i tulldeklarationen anger uppgifter om ett CHED-hälsodokument för införsel eller ett COI-kontrollintyg, använd följande dokumentkoder:

Du kan kontrollera gällande dokumentkoder i kodförteckning ”CL013G –Bilagsdokument – varupostnivå”.


När varornas ankomst inte har anmäls för lossning till ett tillfälligt lager, är tullklareringstiden tre dygn. Om varorna inte tullklareras inom denna tid, kan Tullen skicka en anmälan till den som ingett deklarationen för tillfällig lagring. Anmälan skickas fyra dagar efter anmälan om varornas ankomst till Tullen.

Du får anmälan med ett Tullens anmälan-meddelande eller i Tullklareringstjänsten.

Gör så här:

  • Om varupartiet inte har tullklarerats, ska varorna tullklareras omedelbart.
  • Om varupartiet redan tullklarerats, skicka ett meddelande ”Fritt formulerad kontakt” till Tullen eller en kontaktbegäran i Tullklareringstjänsten.  Ange i kontakten uppgifter om det påföljande tullförfarandet, t.ex. importtulldeklarationens MRN-referensnummer.
  • Om varorna vars ankomst anmälts inte alls anlänt, begär ogiltigförklaring av deklarationen för tillfällig lagring.

Tullen kan skicka en anmälan till lagerhavaren och till den som ingett deklarationen för tillfällig lagring, när utgången av tidsfristen för tullklarering närmar sig.

Tidsfristen för tullklarering är 90 dygn efter anmälan om varornas ankomst till Tullen. Anmälan om tidsfristens utgång skickas en vecka innan tidsfristen går ut.  

Du får anmälan med ett Tullens anmälan-meddelande eller i Tullklareringstjänsten. 

Gör så här:

  • Om varupartiet inte har tullklarerats, ska varorna tullklareras omedelbart.
  • Om varupartiet redan tullklarerats, skicka ett meddelande ”Fritt formulerad kontakt” till Tullen eller en kontaktbegäran i Tullklareringstjänsten.  Ange i kontakten uppgifter om det påföljande tullförfarandet, t.ex. importtulldeklarationens MRN-referensnummer.
  • Om varorna vars ankomst anmälts inte alls anlänt till lagret, se anvisningar på sidan Lossningsresultat vid tillfällig lagring.

I exportdeklarationen anges en tullförfarandekod som börjar med 23, till exempel:

  • kod 2300 för varor som inte hänförts till något tullförfarande före exporten
  • kod 2340 för varor som före exporten importerats från ett land utanför EU och överlåtits till fri omsättning

I uppgifterna om deklarationspartiet ska man som typ av transaktion ange någon av följande:

  • kod 60 = uthyrning, lån eller operationell leasing, under 2 år
  • kod 91 = uthyrning, lån eller operationell leasing, över 2 år
  • kod 99 = annan (oklassificerad) affärstransaktion.

Därtill ska man ange koden för särskild upplysning FIXBV samt datum för återimporten i formen dd.mm.åååå (sista datumet för återimport av varorna).

Som nationell förfarandekod anges 999, om inget nationellt förfarande tillämpas, eller i vissa situationer någon av de följande koderna:

  • 7VB Icke-kommersiella varor, t.ex. reklamvaror
  • 7VD Lagliga betalningsmedel och värdepapper
  • 7VE Monetärt guld
  • 7VF Varor avsedda för diplomatbruk eller liknande

Exportören kan vid behov ansöka om förlängning av tidsfristen för återimporten hos Tullens elektroniska servicecentral med en fritt formulerad skriftlig ansökan. Om tidsfristen förlängs till mer en två år, ändras även koden för transaktionens art.


ATA-carnet är ett internationellt dokument med vilket man temporärt kan exportera utställningsvaror, verktyg för yrkesutövning och kommersiella varuprover till länder som anslutit sig till ifrågavarande tullkonvention. Carneten utgör också en internationellt godkänd garanti för de tullar och importskatter som eventuellt uppbärs för de importerade varorna.

En ATA-carnet ersätter inte de övriga dokument eller tillstånd som eventuellt krävs vid import eller export, såsom importtillstånd för skjutvapen och sundhetsintyg. ATA-carneter beviljas på ansökan av handelskamrarna i alla de länder som anslutit sig till konventionen. I Finland beviljas ATA-carneter av Centralhandelskammaren.

Transitering med en ATA-carnet

Om man önskar transportera varor med en ATA-carnet till en utställning, mässa e.d. genom ett sådant land eller område (t.ex. EU) där tillfällig införsel inte sker, kan ATA-carneten användas som transiteringsdokument. Man behöver inte ställa någon separat transiteringsgaranti till Tullen. Säkerhetsuppgifter behöver heller inte inges för varor som transporteras med en ATA-carnet.


                            

Frågor?

Fråga tullrådgivningen mån–fre 8–16.15

Var vänlig och bekanta dig med de vanligaste frågorna.

Kontakta Posten om du har frågor gällande postpakets ankomst, innehåll eller behandlingsavgift.

Tullrådgivning