Alusliikenteen ilmoituspalvelu (Portnet)

Tulli on kehittänyt alusliikenteen ilmoitusmenettelyä yhdessä Liikenneviraston, meriliikenteen muiden toimijoiden, alusten edustajien ja varustamojen sekä muiden virastojen ja satamien kanssa.

Yhteistyön tulos on sähköinen Portnet-tietojärjestelmä, johon aluksen saapumista ja lähtöä koskevat viranomaisten tarvitsemat ilmoitukset voi antaa Tullille sähköisesti. Portnet on nykymuodossaan ollut käytössä vuoden 2 000 alusta.

Alusten edustajat voivat toimittaa vaadittavat ilmoitukset sähköisesti Portnetiin joko web-ilmoituksena, Edifact- tai XML-sanomana. Tietyt alusta ja aluskäyntiä koskevat tiedot voi myös ladata Portnetiin ilmoittajan omista tiedostoista.

Portnet-menettely täyttää direktiivin 2010/65/EU vaatimukset koskien alusten satamakäynteihin liittyvien ilmoitusten käsittelyä. Se perustuu ns. single window -ajatteluun, jossa asiakas eli aluksen edustaja toimittaa tiedot yhteen paikkaan, josta ne ovat esimerkiksi eri viranomaistahojen ja satamien haettavissa.

Portnetin antama aluksen tulonumerotieto on yksi Tullin tavaroiden esittämisilmoituksella vaadittavista tiedoista saapumisessa ja lähdössä. Tulonumero on helposti saatavissa PortTraffic-palvelusta.

Portnet-ilmoittamisesta on annettu Tullin määräys 002/2017. Määräyksessä on myös kerrottu Portnet-ilmoittajaksi hakeutumisen menettelystä.

Siirry palveluun

Lisää aiheesta
Ota yhteyttä
Tullineuvonta, yritysasiakkaat
ma–pe 8–16

Kysy tullineuvonnasta

Puhelun hinta lanka- ja matkapuhelinliittymästä
0 snt/min. + pvm/mpm.


Asiasanat

Miten kehittäisit tätä sisältöä?

Haluamme kehittää palveluamme paremmaksi. Käyttäjäpalaute on meille siksi arvokasta. Mikäli sinulla on kehitysajatus tai suora palaute jostain verkkopalvelumme osasta, toivomme sinun kertovan siitä meille

Lähetä palautetta