Lahjan tulliselvitys

Voit tulliselvittää lahjalähetyksen itse tai valtuuttaa toisen henkilön hoitamaan sen puolestasi Tullin tuonti-ilmoituspalvelussa.

Saat rahdinkuljettajalta tiedon, kun sinun pitää tulliselvittää lahja.

Poikkeuksia tulliselvitykseen

Tuonti-ilmoituspalvelussa ei voi tullata kaikkia rajoituksenalaisia tuotteita, esimerkiksi aseita.

  • Tällaiset postitse toimitetut lahjat voit tullata lähimmässä postitullauksia hoitavassa tullissa. Huomaa toimipaikkakohtaiset aukioloajat.
  • Jos saat rahtina lähetetyn lahjan, jota ei voi tullata Tuonti-ilmoituspalvelussa, se pitää tullata tavaraa lähinnä olevassa tullitoimipaikassa. Selvitä rahdinkuljettajalta, missä tavara on varastoituna.

Lue lisää tulliselvitysvaihtoehdoista: Miten voin antaa tulliselvityksen

Tarkista Tuonti-ilmoituspalvelun käyttöohjeista, mitä tavaroita voit tullata palvelussa.

Huomioi nämä

Jos lahjan arvo on  enintään 45 euroa, voit myös lähettää vapautuspyynnön Tulliin. Lähetä paketin vapauttamista varten

  • tilausvahvistus tai selvitys lahjasta ja sen arvosta
  • lähetyksen saapumistunnus ja yhteystietosi
  • sähköpostitse osoitteeseen lentoposti(at)tulli.fi. Tulli vapauttaa lähetyksen Postin kuljetettavaksi sinulle, jos kaikki lahjan edellytykset täyttyvät. Muuassa tapauksessa Tulli ottaa sinuun yhteyttä. Postin lähetyseuranta

Voit tulliselvittää lähetyksesi Tuonti-ilmoituspalvelussa, vaikka sen arvo olisi enintään 45 euroa. Maahantuontiveroja sinun ei tarvitse maksaa, jos kyseessä on tulliton ja veroton lahja.

Lue lisää: Lahjan tulliselvitys


Jos vastaanotat lahjan, on sinun pyydettävä lähettäjältä selvitys lahjan sisällöstä ja arvosta, jotta Tulli voi selvittää onko kyseessä lahja, jonka voi vapauttaa ilman tulliselvitystä.

Yli 45 euron arvoiset lahjat tullataan, ja niistä kannetaan maahantuontiverot, kuten mistä tahansa verkkokauppaostoksesta. 

Lue lisää: Lahjan tulliselvitys


Tulli-ilmoitusta varten tarvitset:

  • saapumisilmoituksen (rahdinkuljettajalta)
  • selvityksen lahjasta ja lahjan arvosta, esimerkiksi vapaamuotoinen selvitys lähettäjästä, vastaanottajasta, lahjasta ja sen arvosta tai kuitti tavarasta. (Pyydä selvitys tarvittaessa etukäteen lahjan lähettäjältä).
  • tuotteen tavarakoodin eli tullinimikkeen.
  • Tulli voi pyytää nähtäväksi myös muita asiakirjoja.

Lahjalähetysten tullittomuudesta säädetään Neuvoston asetuksen (EY) N:o 1186/2009, 16.11.2009  (Virallinen lehti L324/23 10.12.2009 ) artikloissa 25 - 27.


Lisää aiheesta
Ota yhteyttä
Tulli-ilmoittaminen, henkilöasiakkaat
ma–pe 8–18

Asiasanat

Miten kehittäisit tätä sisältöä?

Haluamme kehittää palveluamme paremmaksi. Käyttäjäpalaute on meille siksi arvokasta. Mikäli sinulla on kehitysajatus tai suora palaute jostain verkkopalvelumme osasta, toivomme sinun kertovan siitä meille

Lähetä palautetta