Alkoholi lahjalähetyksessä

Jos saat alkoholia lahjana EU:n tulli- ja veroalueelta, alkoholin valmisteverotuksesta ja siihen liittyvästä neuvonnasta vastaa Verohallinto.

Jos saat alkoholia lahjana EU:n tulli- ja veroalueen ulkopuolelta tai EU:n tullialueelta mutta veroalueen ulkopuolelta, sinun on tulliselvitettävä lähetys.

Mitä joudun maksamaan lahjaksi saamastani alkoholista?

Lahjalähetykseen sisältyvistä alkoholijuomista kannetaan aina alkoholijuomavero ja arvonlisävero. Alkoholin arvonlisävero on 24 prosenttia. Alkoholi- ja alkoholijuomaveroa kannetaan alkoholijuomaverotaulukon mukaisesti. Juomapakkausveroa kannetaan 0,51 euroa litralta.

Saat kuitenkin vastaanottaa tullitta lahjana EU:n tulli- ja veroalueen ulkopuolelta alkoholia ja alkoholijuomia edellyttäen, että 45 euron arvoraja ja seuraavat määrät eivät ylity:

  • 1 litra tislattuja juomia ja alkoholipitoisia juomia, joiden alkoholipitoisuus on yli 22 tilavuusprosenttia TAI
  • 1 litra tislattuja juomia, alkoholipitoisia juomia ja viini- tai alkoholipohjaisia aperitiiveja, sakea, tai vastaavia juomia, joiden alkoholipitoisuus on enintään 22 tilavuusprosenttia, kuohuviinejä, väkeviä viinejä tai suhteellinen valikoima näitä tuotteita JA
  • 2 litraa kuohumattomia viinejä eli puna-, valko- ja roséviinejä JA
  • olutta 45 euron arvorajaan asti.

Rajoituksia

Alkoholilaissa on määrätty ikärajat alkoholijuomien hallussapidolle ja kuljetukselle. 18-vuotias saa pitää hallussaan ja kuljettaa mietoja alkoholijuomia ja 20-vuotias muitakin alkoholijuomia.

Alkoholijuomapulverin lähettäminen Suomeen on kielletty.

Miten tulliselvitän alkoholia sisältävän lahjan?

Voit tulliselvittää lahjalähetyksen itse Tullin tuonti-ilmoituspalvelussa tai valtuuttaa jonkun toisen hoitamaan tulliselvityksen puolestasi.

Contact us
Customs Information Service, Private customers
Monday to Friday 8 am–4 pm

Contact Customs Information

The cost of a call from a landline or mobile phone subscription is 0 cents/min + local network charge/ standard mobile rate.
In car tax matters, kindly contact the Tax Administration (vero.fi)


Keywords