Välillinen edustaja

Jos yritys haluaa toimia välillisenä edustajana, on sen kaupparekisteriotteessa oltava toimiala-kohdassa maininta ”huolinta”.

Välillinen edustaja antaa tulli-ilmoituksia päämiehensä puolesta, mutta omissa nimissään. Välillinen edustaja toimii vastaavalla vastuulla kuin tavaranhaltija.

Välillisen edustajan päämies on välillisen edustajan lisäksi vastuussa tullivelasta (myös jälkitullauksesta). Tulli kohdistaa perintätoimenpiteensä ensisijaisesti kuitenkin välilliseen edustajaan. Välillisen edustajan päämies joutuu vastuuseen vasta, jos välillinen edustaja todetaan maksukyvyttömäksi.

Velalle tarvittavat vakuudet vaaditaan välilliseltä edustajalta. Kun edustaja antaa tulli-ilmoituksen välillisenä edustajana, jaksoerittely osoitetaan ja lähetetään edustajalle.

Välillisenä edustajana ei voi toimia maahantuonnin erityismenettelyissä, joita ovat erityiskäyttö (väliaikainen maahantuonti ja tietty käyttötarkoitus) sekä jalostus (sisäinen ja ulkoinen jalostus), tai kun muiden tullimenettelyjen kohdalla käytetään kansallisia menettelykoodeja.

Luovutus vapaaseen liikkeeseen
Maahantuonnin yleisvakuudesta varataan vakuutta tullivelkaa vastaava määrä tullauksen yhteydessä, ja varaus vapautuu siinä vaiheessa, kun velka on maksettu (kohdistusviive vähintään 1–2 päivää maksuhetkestä).
Vakuutta varataan vakuusluokan mukaan tullivelalle 30 % tai 100 % ja arvonlisäverovelalle 0 %. Arvonlisäverovelalle voidaan kuitenkin tarvittaessa vaatia vakuus tullien ja verojen maksun varmistamiseksi.

Vakuusvaraus velalle eri vakuusluokissa:

Luovutus vapaaseen liikkeeseen Vakuusluokka Tulli Alv
AEOC AB 30 % 0 %
Muut AA 100 % 0 %

 

Points to consider

Read more
Contact us
Vakuudet

Jos haluat kysyä vakuuksista, vakuusluvan hakemisesta tai ilmoittaa asiakastietojen muutoksen, katso yhteystiedot:

Mistä lisätietoja?
Customs Information Service, Business customers
Monday to Friday 8 am–4 pm

Contact Customs Information

The cost of a call from a landline or mobile phone subscription is 0 cents/min + local network charge/ standard mobile rate.


Keywords

Help us improve our site content

We want to improve our service, which is why your feedback is valuable to us. If you have ideas on how our web services could be developed further or if you wish to give us feedback, please let us know.

Send feedback