Tullin myöntämät luvat

Mihin lähetän lupahakemuksen?

Tullissa lupahakemukset käsitellään Tullin lupakeskuksessa. Lupahakemukset voit toimittaa Lupakeskukseen joko sähköpostilla tai postitse. Yhteystiedot ovat sivun alalaidassa.

Useimpia lupia voit hakea hakemuslomakkeella. Linkit lomakkeeseen löydät kunkin lupatyypin kuvauksen kohdalta. Muutamia lupia voit hakea vapaamuotoisella hakemuksella. Tästä on maininta lupatyypin kuvauksen kohdalla.

Kuka allekirjoittaa lupahakemuksen?

Yrityksen puolesta lupahakemuksen allekirjoittamalle henkilölle riittää asemavaltuutus, jolloin oikeus hakemuksen allekirjoittamiseen perustuu henkilön työsuhteeseen tai muuhun sopimussuhteeseen. Hakemuksen allekirjoittajan ei yleensä tarvitse olla yrityksen kaupparekisteritietoihin merkitty nimenkirjoittaja.

Yksityishenkilö allekirjoittaa hakemuksen itse.

Yksilöidyllä valtakirjalla voit valtuuttaa toisen henkilön allekirjoittamaan lupahakemuksen puolestasi.

Yrityksen liiketoiminnan kuvaus

Joihinkin yritysten lupahakemuksiin liittyy kysely yrityksen liiketoiminnasta, joka sisältää kysymyksiä esimerkiksi  yrityksen kirjanpito- ja logistiikkajärjestelmästä, pätevyydestä ja tietoturvasta. Kysymyksiin kannattaa tutustua jo ennen hakemuksen jättämistä. Suositeltavaa on, että liität yrityksesi liiketoimintaa koskevat vastaukset jo hakemukseen, koska tällöin lupahakemuksen käsittely nopeutuu. Hakemuksen käsittelyn aikana Tulli voi ottaa yhteyttä hakijaan ja pyytää lisätietoja.

Yleisvakuuslupa

Suuri osa luvista edellyttää Tullin myöntämää yleisvakuuslupaa. Tällaisia ovat esim. sisäisen jalostuksen lupa ja passitus- ja varastointiluvat.

Lupien käsittelyaika

Lupien käsittelyaika vaihtelee 30 päivästä aina 120 päivään lupatyypistä riippuen. Laissa on määritelty lupakohtaisesti maksimikäsittelyajat. Tulli käsittelee lupahakemukset mahdollisimman nopeasti.

Minne ilmoitan yrityksen lupiin tai tulliasiointiin liittyvät muutokset?

Kun yrityksesi nimi- tai osoitetiedot muuttuvat, voit lähettää siitä ilmoituksen osoitteeseen lupakeskus(at)tulli.fi. Kerro, mitkä tiedot muuttuvat ja mistä päivämäärästä alkaen muutokset ovat voimassa.

Myös Tullin myöntämiin lupiin liittyvät yhteyshenkilötiedot ja uuden laskutusosoitteen ilmoitat osoitteeseen lupakeskus(at)tulli.fi.

Yrityksen fuusio tai jakautuminen tai kokonaan uuden yrityksen perustaminen (uusi y-tunnus) aiheuttavat yleensä muutoksia Tullin myöntämiin lupiin tai vaativat kokonaan uusia lupia. Ilmoita näistä muutoksista hyvissä ajoissa osoitteeseen lupakeskus(at)tulli.fi, sillä lupahakemusten ja -muutosten käsittelyyn kuluu aikaa.

Jos yritykselläsi on AEO-valtuutus ja muutokset koskevat sitä, ilmoita muutoksista osoitteeseen aeo(at)tulli.fi.

Yksityishenkilöiden luvat

Yleensä Tullin lupakeskuksen asiakas on yritys, mutta myös yksityishenkilöt tarvitsevat joskus Lupakeskuksen myöntämää lupaa tai päätöstä. Esimerkiksi, kun henkilö muuttaa EU:n ulkopuolelta Suomeen, hän voi tarvita muuttotavaroiden tullitonta ennakkotuontia koskevaa lupaa tai poikkeuslupaa. Lupatyypeistä on kerrottu lähemmin kohdassa Tullittomuusluvat.

Points to consider

Contact us
Customs Authorisation Centre
Monday to Friday 8 am–4 pm
PL 56, 90401 Oulu
vs99Tglox1jZvyyhgNuiYv7CJT6fhxfrxnchy
Customs Information Service, Business customers
Monday to Friday 8 am–4 pm

Contact Customs Information

The cost of a call from a landline or mobile phone subscription is 0 cents/min + local network charge/ standard mobile rate.


Keywords

Help us improve our site content

We want to improve our service, which is why your feedback is valuable to us. If you have ideas on how our web services could be developed further or if you wish to give us feedback, please let us know.

Send feedback