Unioniaseman selvitys

Unionitavaroita ovat EU:ssa tuotetut ja unionissa vapaassa liikkeessä olevat tavarat. Unionitavaroita voi siirtää EU:ssa ilman tullimuodollisuuksia.

Joissakin tapauksissa unionitavaran tullioikeudellinen asema pitää kuitenkin todistaa, kun tuotavaa tavaraa on kuljetettu EU:n tullialueen ulkopuolisen alueen kautta. Yleisin tällainen tilanne on meriliikenteessä, kun unionitavaraa kuljetetaan tullialueen osien välillä meritse reitillä, jolle ei ole myönnetty tullilainsäädännössä tarkoitettua säännöllisen reittiliikenteen lupaa. Esimerkiksi jos alus kulkee Hampurista Pietarin sataman kautta Kotkaan, niin silloin unioniasema täytyy osoittaa aluksen saapuessa Kotkaan.

Myös maantieliikenteessä unionitavaraa voidaan kuljettaa osan matkaa unionin ulkopuolella, jolloin tavaran unioniasema täytyy osoittaa saavuttaessa takaisin unionin alueelle. Esimerkiksi jos kuljetetaan Suomessa tuotettuja tavaroita Sveitsin kautta Italiaan, täytyy tavaroiden unioniasema osoittaa joko T2L-asiakirjalla tai käyttämällä kuljetukseen T2-passitusta.

Unioniasemaa ei saa vahvistaa tavaroille, joiden vientimuodollisuudet on saatu päätökseen.

Points to consider

Read more
Contact us
Customs Information Service, Business customers
Monday to Friday 8 am–4 pm

Contact Customs Information

The cost of a call from a landline or mobile phone subscription is 0 cents/min + local network charge/ standard mobile rate.


Keywords

Help us improve our site content

We want to improve our service, which is why your feedback is valuable to us. If you have ideas on how our web services could be developed further or if you wish to give us feedback, please let us know.

Send feedback