Tullialueet

EU:n tulli- ja veroalue

Euroopan unionin tullialue ja veroalue ovat kaksi eri käsitettä.

Unionin tullialueella sovelletaan yhteistä tulli- ja kauppapolitiikkaa suhteissa EU:n ulkopuolisiin maihin. Tämä tarkoittaa sitä, että tuonnissa ja viennissä yhteisön kaikissa maissa kannetaan pääsääntöisesti samat tullit ja unionin ulkopuolelta tuotaviin tavaroihin kohdistetaan samoja kauppapoliittisia toimenpiteitä kuten kiintiöitä tai muita tuontirajoituksia.

Euroopan unionin veroalueella taas sovelletaan unionin harmonoidun välillisen verotuksen eli arvonlisä- ja valmisteverotuksen yhteisölainsäädäntöä, joka on siirretty osaksi jäsenvaltioiden kansallisia arvonlisä- ja valmisteverolakeja. Harmonoitujen valmisteverojen lisäksi on olemassa myös kansallisia valmisteveroja, joita yhteisölainsäädäntö ei koske. Harmonointi tarkoittaa verotuksen yhtenäistämistä yhteisön veroalueella.

Tulliliitolla tarkoitetaan valtioiden muodostamaa liittoa, jonka perusteella jäsenvaltioiden kesken sovelletaan yhteistä kauppapolitiikkaa. Tulliliiton alueella sovelletaan yhteisiä tulleja, mutta tullimuodollisuuksista ei ole luovuttu toisin kuin yhteisön tullialueella.

Viereisestä valikosta voit tarkistaa EU:n tulli- ja veroalueeseen kuuluvat tai kuulumattomat maat ja alueet. Valikossa on myös luettelo EU-, Eta-, Efta- ja Schengen-maista.

                            

Contact us
Customs Information Service, Private customers
Monday to Friday 8 am–4 pm

Contact Customs Information

The cost of a call from a landline or mobile phone subscription is 0 cents/min + local network charge/ standard mobile rate.
In car tax matters, kindly contact the Tax Administration (vero.fi)


Keywords

Help us improve our site content

We want to improve our service, which is why your feedback is valuable to us. If you have ideas on how our web services could be developed further or if you wish to give us feedback, please let us know.

Send feedback