Hyppää sisältöön

Tullihallituksen määräys esittelyajoneuvojen väliaikaisesta verottomasta käytöstä

Julkaisuajankohta 23.3.2009 12.09
Tiedote

38/2009, RV/MJK

Tullihallitus                                                                    Määräys

Dnro                                                                               Antopäivä
38/010/09                                                                       23.3.2009

Säädösperusta
Autoverolaki (1482/1994) 35 b § (5/2009), joka tulee voimaan 1.4.2009.

Voimassaoloaika
1.4.2009 lukien toistaiseksi

Kohderyhmät
Tullipiirit, autoverolain 39 §:ssä tarkoitetut rekisteröidyt autoverovelvolliset ja autoverolain 35 b §:ssä tarkoitetut ajoneuvojen maahantuontia, valmistusta tai myyntiä harjoittavat yritykset.

Tämä määräys koskee Suomessa myytäväksi tarkoitetun ajoneuvon esittelykäyttöä autoverolain 35 b §:n mukaisesti autoverolain muuttamisesta annetun lain (5/2009) voimaantullessa. Valtioneuvosto on 5.2.2009 antanut asetuksen, jonka mukaan lainmuutos tulee voimaan 1.4.2009.

1 Lainsäädäntö                 

Autoverolain 35 b §:n mukaan Suomessa myytäväksi tarkoitettua ajoneuvoa voidaan käyttää väliaikaisesti veroa suorittamatta enintään yhdeksän kuukauden ajan ajoneuvojen maahantuontia, valmistusta tai myyntiä harjoittavan yrityksen liiketoiminnassa lyhytaikaiseen, asiakasta kohden enintään kolmen vuorokauden pituiseen myyntitarkoituksessa tapahtuvaan koeajoon tai esittelyyn, jos ajoneuvosta on annettu ennen Suomessa tapahtuvan käytön aloittamista tulliviranomaiselle ilmoitus siten kuin tulliviranomainen määrää. Tullin vahvistama ilmoitus on pidettävä mukana ajoneuvoa käytettäessä, jollei tulliviranomainen toisin määrää.

Ajoneuvon käytöstä on pidettävä sellaista kirjanpitoa, josta käy selville 1 momentissa säädetyt väliaikaisen verottoman käytön edellytykset.

Ajoneuvon käyttö 1 momentissa säädetyllä tavalla edellyttää, että ajoneuvolle on myönnetty ajoneuvolaissa tarkoitettu siirtolupa. Siirtolupaa ei kuitenkaan vaadita ajoneuvolle, jolla on voimassa oleva rekisteröinti Euroopan talousalueeseen kuuluvassa valtiossa.

2 Esittelyajoneuvon käyttöönotto

Ajoneuvon käyttöönotosta on aina tehtävä Tullille ilmoitus ennen esittelykäytön alkamista. Ajoneuvoa käytettäessä mukana on aina oltava Tullin vahvistama käyttöönottoilmoitus tai jäljennös siitä.

Rekisteröidyt asiamiehet

Rekisteröidyt asiamiehet voivat tehdä ilmoituksen sähköisesti siten kuin Tullihallitus myöhemmin tarkemmin ohjeistaa. Ilmoitus on tehtävä etukäteen yhdestä tai useammasta ajoneuvosta viimeistään sinä päivänä, jolloin ajoneuvon esittelykäyttö aloitetaan.

Ilmoituksessa on oltava ajoneuvoista seuraavat tiedot:

·         ilmoittajan nimi ja yhteystiedot

·         ajoneuvon merkki, malli, täydellinen valmistenumero ja moottorin tilavuus

·         käytetystä ajoneuvosta käyttöönottovuosi

·         ajoneuvon rekisteröintitiedot, mikäli kyseessä on ulkomailla rekisteröity ajoneuvo: rekisteröintivaltio, rekisteritunnus ja rekisteröinnin päättymispäivä

·         tieto ETA-rekisteröidyn ajoneuvon vakuutuksesta: vakuutusyhtiö ja vakuutuksen päättymispäivä

·         milloin ajoneuvon esittelykäyttö tullaan aloittamaan ja mihin asti ajoneuvo on esittelykäytössä (enintään 9 kuukautta alkamisesta)

Tehtyään ilmoituksen Tullille rekisteröity asiamies täyttää jokaisesta ajoneuvosta käyttöönottoilmoituslomakkeen, joka vahvistetaan rekisteröidyn asiamiehen leimalla ja edustajan allekirjoituksella.

Muut kuin rekisteröidyt asiamiehet

Käteisasiakkaat tekevät ilmoituksen esittelykäytön alkamisesta Tullille ja käyttöönottoilmoituslomake leimataan Tullissa vastaanotetuksi. Mikäli jälleenmyyjä tekee ilmoituksen maahantuojan puolesta, sen on noudatettava tätä menettelyä, vaikka ajoneuvon maahantuoja olisi rekisteröity asiamies.  

3 Siirtolupa ja liikennevakuutus

Mikäli ajoneuvolla ei ole voimassa olevaa ETA-valtiossa myönnettyä rekisteröintiä, sille on lisäksi otettava siirtolupa. Siirtoluvan myöntää Tulli tai katsastusasema. Siirtolupaa haettaessa ajoneuvolla on oltava Tullin tai rekisteröidyn asiamiehen vahvistama käyttöönottoilmoitus ja siirtolupa myönnetään sille ajalle, jolle käyttöönottoilmoitus on vahvistettu.

Mikäli ajoneuvolla on voimassa oleva ETA-valtiossa myönnetty rekisteröinti, sitä voidaan käyttää esittelyajoneuvona ilman siirtolupaa. Ajoneuvosta on myös tällöin tehtävä Tullille käyttöönottoilmoitus. ETA-valtiot ovat Alankomaat, Belgia, Bulgaria, Espanja, Irlanti, Iso-Britannia, Islanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kypros, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Luxemburg, Malta, Norja, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Tanska, Tšekki, Unkari ja Viro.

Ajoneuvolla on lisäksi aina oltava voimassa oleva liikennevakuutus.

4 Kirjapito esittelykäytöstä

Toimijan, jonka hallinnassa ajoneuvot ovat, on pidettävä kirjaa siitä, kenelle ja milloin ajoneuvo on luovutettu esittelykäyttöön sekä milloin ajoneuvo on palautettu. Kirjanpidosta on käytävä ilmi kaikki ajoneuvon ajot, myös henkilökunnan suorittamat ajot.

Kirjanpitoa esittelykäytöstä on säilytettävä vähintään viisi vuotta. Se on pyynnöstä esitettävä Tullille tarkastusta varten.

5 Esittelyajoneuvojen käyttö

Esittelykäytössä olevan ajoneuvon voi luovuttaa asiakasta kohden koeajoa varten korkeintaan kolmen vuorokauden ajaksi riippumatta siitä, onko asiakas yksityinen henkilö vai yritys.

Henkilökunta ei voi käyttää esittelykäytössä olevia ajoneuvoja omiin ajoihinsa eikä ajoneuvoja voida luovuttaa asiakkaille muuhun kuin koeajokäyttöön. Ajoneuvoja voidaan tästä poiketen kuitenkin luovuttaa lehdistön edustajille testiajoon enintään kolmeksi vuorokaudeksi.

Ajoneuvoja voidaan kuitenkin henkilökunnan toimesta siirtää lyhyehköjä matkoja seuraavissa tapauksissa:

·         Ajoneuvoliikkeen myynti- ja markkinointitehtävissä toimivien henkilöiden tutustuminen työaikana uuteen automalliin, korkeintaan 12 tunnin ajan

·         Ajoneuvojen tankkaus, huolto ja pesu

·         Ajoneuvon koeajoon vienti asiakkaalle sekä ajoneuvon haku asiakkaalta myös silloin, kun kolmen päivän koeajoaika on ylittynyt

·         Esittelykäytössä olevien ajoneuvojen siirtäminen toimipisteiden välillä sekä kuljettaminen markkinointitilaisuuksiin

Esittelykäytöstä ei saa periä vastiketta.

Mikäli ajoneuvon hallintaoikeus siirtyy sellaiselle toimijalle, jolla on autoverolain mukaan oikeus pitää ajoneuvoa esittelykäytössä, esittelykäyttöä voidaan jatkaa määräaikojen puitteissa. Siirrosta ei tarvitse tehdä ilmoitusta Tullille.

6 Esittelykäytön päättyminen

Ajoneuvon käyttö on lopetettava viimeistään yhdeksän kuukauden kuluttua ajoneuvon esittelykäytön alkamisesta, ellei ajoneuvoa tätä ennen ole verotettu ja rekisteröity Suomessa. Ajoneuvoa, joka on aikaisemmin ollut esittelykäytössä Suomessa, ei voida enää uudelleen ottaa täällä autoverottomaan esittelykäyttöön.

7 Esittelykäytössä olleen ajoneuvon verottaminen ja rekisteröinti

Kaupallinen toimija, joka on Ajoneuvohallintokeskuksen ennakkoilmoittaja, tekee ennakkoilmoituksen myös esittelykäyttöön tulevista uusista ajoneuvoista. Näin toimija saa Ajoneuvohallintokeskukselta tiedon, kun ajoneuvo on rekisteröity. Ajoneuvoja ei kuitenkaan voida rekisteröidä ennakkoilmoituksen perusteella, vaan ajoneuvot on ennen rekisteröintiä rekisteröintikatsastettava.

Mikäli ajoneuvon verosta on vastuussa Tullin rekisteröity asiamies, hän voi rekisteröidä myös esittelykäytössä olleet ajoneuvot ennen verojen suorittamista. Jos ajoneuvon on tuonut maahan muu kuin Tullin rekisteröity asiamies tai verovastuu ajoneuvosta on siirretty, ajoneuvosta on suoritettava autovero ennen kuin se voidaan rekisteröidä.

Esittelykäytössä ollut uutena Suomeen tuotu ajoneuvo verotetaan uutena ajoneuvona. Tällaisen ajoneuvon verotusarvo määräytyy sen mukaan, mikä ajoneuvon hinnastohinta on ollut esittelykäytön alkaessa.

8 Määräyksen voimaantulo

Tämän määräyksen mukainen esittelyajoneuvojen käyttö voidaan aloittaa 1.4.2009.

THT