Hyppää sisältöön

Tullihallituksen määräys autoverolain 35 b §:n mukaisesta esittelykäytöstä pidettävästä kirjanpidosta

Julkaisuajankohta 25.6.2009 9.19
Tiedote

84/2009, RV/MJK

Tullihallitus                                                                    Määräys

Dnro                                                                               Antopäivä

84/010/09                                                                       25.6.2009

Säädösperusta
Autoverolaki (1482/1994) 35 b § (5/2009)

Voimassaoloaika
1.7.2009 lukien toistaiseksi

Kohderyhmät
Tullipiirit, autoverolain 39 §:ssä tarkoitetut rekisteröidyt asiamiehet ja autoverolain 35 b §:ssä tarkoitetut ajoneuvojen maahantuontia, valmistusta tai myyntiä harjoittavat yritykset.

Tämä määräys koskee autoverolain 35 b §:n mukaisesti esittelykäyttöön otetun ajoneuvon käytöstä pidettävää kirjanpitoa.

1 Lainsäädäntö

Autoverolain 35 b §:n mukaan Suomessa myytäväksi tarkoitettua ajoneuvoa voidaan käyttää väliaikaisesti veroa suorittamatta enintään yhdeksän kuukauden ajan ajoneuvojen maahantuontia, valmistusta tai myyntiä harjoittavan yrityksen liiketoiminnassa lyhytaikaiseen, asiakasta kohden enintään kolmen vuorokauden pituiseen myyntitarkoituksessa tapahtuvaan koeajoon tai esittelyyn, jos ajoneuvosta on annettu ennen Suomessa tapahtuvan käytön aloittamista tulliviranomaiselle ilmoitus siten kuin tulliviranomainen määrää. Tullin vahvistama ilmoitus on pidettävä mukana ajoneuvoa käytettäessä, jollei tulliviranomainen toisin määrää.

Ajoneuvon käytöstä on pidettävä sellaista kirjanpitoa, josta käy selville 1 momentissa säädetyt väliaikaisen verottoman käytön edellytykset.

Ajoneuvon käyttö 1 momentissa säädetyllä tavalla edellyttää, että ajoneuvolle on myönnetty ajoneuvolaissa tarkoitettu siirtolupa. Siirtolupaa ei kuitenkaan vaadita ajoneuvolle, jolla on voimassa oleva rekisteröinti Euroopan talousalueeseen kuuluvassa valtiossa.

2 Kirjanpito  

Toimijan, jonka hallinnassa ajoneuvot ovat, on pidettävä kirjaa siitä, kenelle ja milloin ajoneuvo on luovutettu esittelykäyttöön sekä milloin ajoneuvo on palautettu. Kirjanpidosta on käytävä ilmi kaikki yleisellä tiellä tapahtuneet ajoneuvon ajot, myös henkilökunnan suorittamat ajot. Kirjanpitoa ei tarvitse pitää silloin, kun ajoneuvoa siirretään liikkeen pihalla suljetulla alueella esimerkiksi tankkausta tai pesua varten.

Esittelykäytössä olevan ajoneuvon kirjanpidosta on käytävä ilmi seuraavat asiat

  • Päivämäärä ja kellonaika, milloin ajo on alkanut
  • Päivämäärä ja kellonaika, milloin ajo on päättynyt
  • Ajoneuvon käyttöönottajan nimi
  • Tieto siitä, onko käyttöönottaja asiakas, autoliikkeen henkilökuntaa vai lehdistön edustaja
  • Ajon syy

Mikäli ajoneuvo luovutetaan koeajoon esittelyä varten yritykselle, käyttöönottajaksi merkitään yritys. Samalle yritykselle samaa ajoneuvoyksilöä ei voida antaa koeajoon kuin kolmen vuorokauden ajaksi. Saman yrityksen työntekijöille ajoneuvo voidaan kuitenkin luovuttaa koeajokäyttöön kolmen vuorokauden ajaksi, vaikka ajoneuvo olisi ollut yrityksellä koeajokäytössä.

Samoin voidaan menetellä, mikäli ajoneuvoa käytetään korkeintaan kolmen vuorokauden ajan esimerkiksi esittely-/näyttelytilaisuudessa koeajoautona. Ajopäiväkirjaan merkitään näyttelyyn luovutuksen alkamisaika ja näyttelystä palauttamisen aika, mutta näyttelyn aikana suoritettuja erillisiä koeajoja ei tarvitse yksilöidä.

Jos ajoneuvo luovutetaan edelleen toiselle kaupalliselle toimijalle, joka jatkaa ajoneuvon esittelykäyttöä, luovutuksesta on tehtävä merkintä ajopäiväkirjaan. Ajopäiväkirjamerkintää ei tarvitse tehdä, mikäli luovutus on muutoin dokumentoitu siten, että siitä käy ilmi, missä vaiheessa ajopäiväkirjanpitovelvoite on siirtynyt toiselle toimijalle sekä se, kenelle se on siirtynyt.

Kirjanpitoa esittelykäytöstä on säilytettävä vähintään viisi vuotta. Samoin on säilytettävä asiakirjoja, joista ilmenee ajoneuvon siirtyminen toiselle toimijalle esittelykäyttöön. Kirjanpito ja muut mahdolliset asiakirjat on pyynnöstä esitettävä Tullille tarkastusta varten.

3 Voimaantulo

Autoverottomaan esittelykäyttöön autoverolain 35 b §:ssä tarkoitetussa tapauksessa otetun ajoneuvon esittelykäyttöä koskevan kirjanpidon on oltava tämän määräyksen mukainen 1.7.2009 lukien.

THT