Hyppää sisältöön

Tulli määräsi mausteita käyttökieltoon kielletyn väriaineen vuoksi

Julkaisuajankohta 3.5.2018 8.00
Tiedote

Tulli osallistui viidettä kertaa väärennettyihin elintarvikkeisiin kohdistettuun kansainvälisesti mittavaan Opson VII -operaatioon. Neljän kuukauden mittainen operaatio alkoi joulukuun alussa 2017, ja se toteutettiin 67 maassa. Tavoitteena oli myös paljastaa järjestäytyneitä rikollisryhmittymiä laittoman elintarvikekaupan takana. Operaatiota koordinoi Irlanti, Europol ja Interpol.

Operaation aikana takavarikoitiin maailmanlaajuisesti yli 3 620 tonnia ja 9,7 miljoonaa litraa väärennettyä tai laadultaan ala-arvoista ruokaa ja juomaa. Takavarikoiduista tuotteista löytyi mm. pilaantunutta lihaa, värjättyä tonnikalaa ja väärennettyä vauvoille tarkoitettua maitojauhetta. Kauppoihin, marketteihin, lentokentille, satamiin ja teollisuuden kiinteistöihin tehtiin yli 41 000 tarkastusta. Operaation aikana pidätettiin 749 henkilöä.

Suomessa operaatio kohdennettiin erityisesti mauste-eriin, pähkinäjauheisiin ja -rouheisiin. Operaatio toteutettiin Tullin koordinoimana yhdessä Helsingin, Vantaan, Turun ja Kuopion kaupunkien elintarvikevalvontaviranomaisten ja EVIRAn kanssa.

Operaatiossa käytiin 27 kohteessa, ja niistä otettiin yhteensä 42 näytettä. Mausteista tutkittiin mahdollisten kiellettyjen väriaineiden käyttöä ja pähkinätuotteista mahdollista maapähkinän käyttöä kalliimpien pähkinälajikkeiden tilalla. Tutkimuksissa todettiin kaikkien pähkinätuotteiden olevan näiltä osin kunnossa. Yhteensä kolmen mauste-erän, yhden chilijauheen ja kahden mausteseoksen, todettiin sisältävän kiellettyä auramiini-väriainetta. Kaikki kolme erää, yhteensä 91 kiloa, ovat käyttöönottokiellossa Tullin valvonnassa.

Tullin kasvisten vaatimustenmukaisuusvalvonnassa todettiin, että 9 tuote-erää ei täyttänyt vähimmäisvaatimuksia ja yksi erä ei täyttänyt 1. luokan vaatimuksia. Appelsiineista ja rypäleistä osa oli mätiä ja osassa banaaneista oli hometta. Kaikkiaan yli 46 tonnia hedelmiä hävitettiin.

 

Mediatiedote